Apple julkisti uuden 16 tuuman MacBook Pro -läppärin – hinta 2 799 – 7 239 euroa

Apple on julkistanut uuden suuremmalla näytöllä varustetun ja tehokkaamman 16 tuuman MacBook Pron, joka on suunnattu erityisesti ammattilaiskäyttöön valokuvaajille, videoeditoijille, ohjelmoijille ja muille tehokasta työkalua tarvitseville.

Uuden MacBook Pron näyttö on suurin Apple-läppärissä sitten vuoden 2012, jolloin Apple lopetti 17 tuuman MacBook Pron myynnin. Uutuus korvaa MacBook Pro -mallistossa aiemman 15 tuuman mallin, jonka tarkka näytön koko on 15,4 tuumaa.

16 tuuman MacBook Pron hinnat lähtevät 2 799 eurosta ja huippuunsa suorittimiltaan ja muisteiltaan viritettynä tietokoneen hinta kohoaa 7 239 euroon. Uutuus on jo tilattavissa Applen verkkokaupasta ja toimitukset alkavat tällä viikolla.

Pienempi 13 tuuman MacBook Pro ei tänään uudistunut.

”Ammattilaisasiakkaamme kertovat meille haluavansa seuraavan MacBook Pronsa tarjoavan suuremman näytön, huikean nopean suorituskyvyn, suurimman mahdollisen akun, parhaan näppäimistön kannettavassa, loistavat kaiuttimet sekä massiivisia määriä tallennustilaa, ja 16 tuuman MacBook Pro tarjoaa tämän kaiken ja enemmän”, kommentoi Applen Mac- ja iPad-tuotteiden markkinoinnista vastaava johtaja Tom Boger.

”Loistavalla 16 tuuman Retina-näytöllä, 8-ydinsuorittimilla, seuraavan sukupolven graafikoilla, vielä paremmalla lämpödesignilla, uudella Magic Keyboardilla, kuuden kaiuttimen äänijärjestelmällä, 100 watin akulla, 8 teratavun tallennustilalla ja 64 gigatavulla nopeaa muistia, 16 tuuman MacBook Pro on maailman paras pro-kannettava”, jatkaa Boger.

Uuden 16 tuuman Retina-näytön tarkkuus on 3072×1920 pikseliä, 226 pikseliä tuumaa kohti, ja kirkkaus yltää 500 nitiin.

Tärkeä muutos uudessa MacBook Prossa on lisäksi paluu perinteiseen saksikytkinrakenteeseen paljon parjatun perhosrakenteisen näppäimistön sijaan. Applen viime vuosien Mac-läppärimallien perhosrakenteen näppäimistöissä ongelmia ovat olleet muun muassa jumittuneet näppäimet, vahingossa helposti toistuvat painallukset sekä kovaäänisyys. Nyt ongelmien pitäisi jäädä historiaan ja lisäksi uusi näppäimistö on Applen mukaan myös hiljaisempi.

Apple kutsuu uutta kehitetyllä saksimekanismilla varustettua näppäimistöä nyt Magic Keyboardiksi viittauksena aiempiin erillisiin pöytänäppäimistöihinsä. Näppäimistö tarjoaa 1 millimetrin näppäinliikkeen. Näppäimistössä on nyt myös erillinen fyysinen Esc-painike verrattuna edeltäviin malleihin, joissa virtuaalinen Esc-painike oli osa Touch Bar -näyttöriviä. Touch Barin oikeassa päässä Touch ID -sormenjälkilukija on myös sijoitettu aiempaa enemmän erilleen. Muuten Touch Bar -näyttörivi on säilynyt ennallaan.

 

Fyysinen Esc-näppäin tekee paluun.
Fyysinen Esc-näppäin tekee paluun.

Uusi MacBook Pro on varustettu myös aiempaa voimakkaammalla ja edistyneemmällä äänentoistolla, joka syntyy kuuden kaiuttimen voimalla ja tukee Dolby Atmos -toistoa. Osana järjestelmää on kaksi tärinän vaimennuksella varustettua bassokaiutinta. Myös mikrofonit, joita on kolme kappaletta, on päivitetty ”studioluokkaan” ja ne tarjoavat korkean signaali-kohinasuhteen.

Sisuksissa 16 tuuman MacBook Prossa on edelleen Intelin 9. sukupolven Core-ytimet, 6 tai 8 suoritinytimellä ja jopa 5,0 gigahertsin Turbo-kellotaajuudella, sekä jopa 64 gigatavua RAM-käyttömuistia ja ensimmäisenä kannettavana tietokoneena jopa 8 teratavua SSD-tallennusmuistia. Näytönohjaimet ovat Radeon Pro 5000M -sarjaa.

2 799 euron perusmallissa on 2,6 gigahertsin 6-ytiminen Intel Core i7 -suoritin, AMD Radeon Pro 5300M -näytönohjain, 16 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 512 gigatavua SSD-tallennusmuistia.

Eri tehtävissä uusi MacBook Pro on Applen mukaan edeltävää neliytimistä 15 tuuman MacBook Prota 1,7-2,1 kertaa nopeampi ja grafiikkasuorituskyky on huippumallien välillä verrattuna jopa 80 prosenttia aiempaa parempi.

Applen mukaan se on suunnitellut uudelleen MacBook Pron lämpöarkkitehtuurin, mikä mahdollistaa huippusuorituskyvyn hyödyntämisen pidempään 28 prosenttia aiempaa suuremmalla ilmavirralla ja 35 prosenttia suuremmalla jäähdytyselementillä. Tuuletin­lapoja on parannettu ilma­virtauksen optimoimiseksi ja kokonaisuuteen on lisätty lämpöä ohjaavia jäähdytys­ripoja.

Akun kapasiteetin Apple on kasvattanut 100 wattituntiin, minkä ansiosta akunkesto yltää nyt jopa 11 tuntiin. Mukana toimitetaan teholtaan 96 watin laturi.

Liitäntöinä 16 tuuman MacBook Pro tarjoaa edelleen neljä USB-C / 40 Gbit/s Thunderbolt 3 -porttia ja 3,5 millimetrin ääniliitännän sekä yhteyksinä Wi-Fi 802.11ac:n ja Bluetooth 5.0:n. Samoin ennallaan on myös 720p FaceTime HD -kamera ja Apple T2 -turvapiiri, joka parantaa turvallisuutta usein eri tavoin sekä sisältää järjestelmän­­hallinta­­ohjaimen, ääni­ohjaimen ja SSD-ohjaimen.

Runkovärivaihtoehtoja 16 tuuman MacBook Prossa ovat edelleen tähtiharmaa ja hopea. 16 tuuman MacBook Pron mitat ovat 35,79 x 24,59 x 1,62 senttimetriä ja paino 2,0 kilogrammaa. Edeltävän 15 tuuman mallin mitat olivat 34,93 x 24,07 x 1,55 senttimetriä ja paino 1,83 kilogrammaa.

Apple kertoi tänään myös aiemmin julkistettujen Mac Pro -pöytätietokoneen ja Pro Display XDR -näytön tulevan saataville joulukuussa.

16 tuuman MacBook Pron vakiomallivaihtoehdot:

 • 2 799 €
  • 2,6 GHz 6-ytiminen 9. sukupolven Intel Core i7 ‑prosessori
  • Turbo Boost jopa 4,5 GHz
  • AMD Radeon Pro 5300M ‑näytönohjain, jossa on 4 Gt GDDR6-muistia
  • 16 Gt 2666 MHz DDR4-muistia
  • 512 Gt SSD-muisti
 • 3 299 €
  • 2,3 GHz 8-ytiminen 9. sukupolven Intel Core i9 ‑prosessori
  • Turbo Boost jopa 4,8 GHz
  • AMD Radeon Pro 5500M ‑näytönohjain, jossa on 4 Gt GDDR6-muistia
  • 16 Gt 2666 MHz DDR4-muistia
  • 1 Tt SSD-muisti

Lisäksi suoritin, näytönohjain, RAM-käyttömuistin määrä sekä SSD-tallennusmuistin määrä ovat kustomoitavissa Applen verkkokaupassa.

16 tuuman MacBook Pro hopeana ja tähtiharmaana.
16 tuuman MacBook Pro hopeana ja tähtiharmaana.