Kiinnostavatko Apple-uutuudet? Tästä näet mitä on luvassa

Apple järjestää Suomen aikaa tiistai-iltana kello 20 alkaen uuden Apple Park -pääkonttorinsa yhteydessä Cupertinossa Steve Jobs Theaterissa yhden odotetuimmista julkistustilaisuuksistaan vuosiin.

Luvassa huomenna on kolme uutta iPhone-mallia, Apple Watchin kolmas sukupolvi sekä aiempaa parempaan kuvanlaatuun pystyvä Apple TV -laite. Lisäksi myös aiempiin laitteisiin päivityksenä tulevat uudet kesällä jo ensiesitellyt ohjelmistot, kuten iOS 11, watchOS 4 ja macOS High Sierra saavat julkaisupäivämäärän.

Kolme uutta iPhonea: iPhone 8, iPhone 8 Plus ja iPhone X

Ensimmäistä kertaa Apple aikoo esitellä kerralla kolme uutta iPhone-mallia. Kaksi malleista – iPhone 8 ja iPhone 8 Plus – ovat suoria seuraajia nykyisille iPhone 7 -puhelimille, minkä lisäksi tulossa on täysin uusi huippumalli iPhone X.

iPhone X

Päähuomio huomisessa julkistustilaisuudessa tulee keskittymään uuteen iPhone X:ään.

Uuden iPhone X:n tietokonemallinnus iPhone 7:n ja iPhone 7 Plussan välissä iDrop Newsin aiemmin julkaisemassa kuvassa.
Uuden iPhone X:n tietokonemallinnus iPhone 7:n ja iPhone 7 Plussan välissä iDrop Newsin aiemmin julkaisemassa kuvassa.
  • Koko etupuolen kattava OLED-näyttö. iPhonen näyttö kasvaa uusiin mittoihin ja muotoon. iPhone X on varustettu käytännössä koko etupuolen kattavalla näytöllä – lukuun ottamatta ainoastaan lovea yläreunassa kamera- ja sensorikomponenteille. Kasvaneen näytön myötä iPhone X:stä ei löydy enää erillistä kotipainiketta. Näyttötekniikka on myös ensi kertaa iPhonessa OLED, joka mahdollistaa tyypillisesti tähän asti iPhoneissa käytettyjä LCD-näyttöjä rikkaamman väritoiston sekä paremman kontrastin. Uuden näytön koko on 5,8 tuumaa, mutta koska se ulottuu lähelle reunoja, on iPhone X vain hieman iPhone 6/6s/7 -puhelimia kookkaampi.
  • Face ID -kasvontunnistus korvaa sormenjälkitunnistuksen. Kotipainikkeen kanssa iPhone X:stä on kadonnut myös sormenjälkitunnistus. Sen tilalle uudeksi tunnistautumistavaksi tulee Face ID -kasvontunnistus. Uusilla infrapunapohjaisilla sensoreilla toimiva Face ID perustuu kolmiulotteiseen kasvojen mallinnukseen ja korvaa Touch ID:n kaikissa sen tähänastisissa käyttökohteissa, eli myös maksujen vahvistamisessa. Face ID:n lisäksi uusia kasvontunnistusominaisuuksia hyödynnetään ainakin animoiduissa emojeissa, eli Animojeissa.
  • Design ruostumattomasta teräksestä ja lasista. Uuden iPhonen designissa yhdistyvät jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen ruostumaton teräs -kehikko sekä lasipinta etupuolen lisäksi myös takana. iPhone X:ää odotetaan markkinoille kolmessa värissä – musta, valkoinen ja uusi Blush Gold -kulta – ja kahtena tallennusmuistivaihtoehtona, 64 ja 256 gigatavua. Kaikkien värien etupuolen odotetaan olevan musta.
  • Kaksoiskamera pitkälti ennallaan. iPhone X:n odotetaan sisältävän edelleen 12 megapikselin kaksoiskameran 2x optisella zoomilla, joka on tuttua jo iPhone 7 Plussasta. Yksi mahdollinen laitteistoparannus kameraan on optisen kuvanvakaimen löytyminen pääkameran sijaan molemmista. Lisäksi kameran odotetaan saavan uusia ohjelmisto-ominaisuuksia.
  • Apple A11 -järjestelmäpiiri ja tuki langattomalle lataukselle. Sisuksissa iPhone X:stä löytyy luonnollisesti myös uusi Apple A11 -järjestelmäpiiri. Lisäksi mukana on tuki myös langattomalle lataukselle.
  • iPhone X:n lähtöhinta kohonnee Suomessa 1 100 – 1 200 euroon. iPhone X:n lähtöhinnaksi Yhdysvalloissa odotetaan 999 dollaria. Applen hinnastoa analysoimalla tämä tarkoittaisi noin 1 100 – 1 200 euron hintalappua uutuudelle Suomessa. iPhone 8 ja iPhone 8 Plus todennäköisesti maksavat suunnilleen yhtä paljon kuin suorat edeltäjänsä.
iPhone X:lle odotetut värivaihtoehdot ovat suunnilleen tällaiset.
iPhone X:lle odotetut värivaihtoehdot ovat suunnilleen tällaiset.

iPhone 8 ja iPhone 8 Plus

iPhone 8 -kaksikko muistuttaa paljon jo iPhone 7 -puhelimia. Puhelimet ovat kuitenkin saamassa sisuksiinsa uuden tehokkaamman Apple A11 -järjestelmäpiirin. Lisäksi rakenne muuttuu takaa lasiseksi, mikä osaltaan mahdollistaa myös langattoman latauksen tulon uudistuksena myös näihin iPhone-uutuuksiin. Näyttökoot ovat säilymässä ennallaan 4,7 ja 5,5 tuumassa ja kaksikosta ainoastaan iPhone 8 Plussan odotetaan jatkossakin tarjoavan kaksoiskameran, joka tuo mukaan 2x optisen zoomin. Sisuksista löytyvien komponenttien päivitys voi tuoda hienoisia parannuksia myös yhteyksiin.

Myös iPhone 8 -puhelimiin odotetaan lasista takapintaa.
Myös iPhone 8 -puhelimiin odotetaan lasista takapintaa.

Apple Pay Suomeen jo heti iOS 11:n julkaisussa?

Applen maksupalvelu Apple Pay on tulossa Suomeen vielä loppuvuonna, Applelta on jo vahvistettu. Tämä saattaa tapahtua jo iOS 11:n julkaisun yhteydessä, vaikka kovin vahvoja viitteitä tai huhuja asiasta ei ole kuultu.

Apple Pay mahdollistaa iPhonen ja Apple Watchin käytön lähimaksamiseen sekä lisäksi maksut tuen sisältävissä sovelluksissa ja verkkosivuilla myös iPadeilla ja Applen Mac-tietokoneilla.

Apple Watchin kolmas sukupolvi – mobiiliverkkoyhteys tärkein uutuus

Apple Watchin kolmannen sukupolven ehdottomasti suurin uudistus on tuki 4G LTE -mobiiliverkkoyhteyksille. Sen myötä Watch yhdistyy verkkoon myös ilman iPhonen pitämistä lähellä. Apple Watchin mobiiliyhteyden odotetaan mahdollistavan niin puhelut, tekstiviestit kuin myös muiden sovellusten käytön ja ilmoitukset.

On epäselvää, kuinka laajasti Apple aikoo tuoda mobiiliverkkoyhteyksiä tukevan Watch-version myyntiin Euroopassa. Kellon on kerrottu käyttävän samaa liittymää ja numeroa kuin käyttäjän iPhonessa, ja se toimisi eräänlaisena laajennuksena liittymälle operaattorin järjestelmissä. Yhdysvalloissa uutta Apple Watchia aikovat tukea huhutusti kaikki neljä suurta operaattoria, mutta Euroopassa ja erityisesti syrjäisessä Suomessa tilanne voi olla ainakin aluksi heikompi – eikä uusi Apple Watch -versio tule täällä välttämättä lainkaan myyntiin.

Uusi Apple Watch, joka erottuu erityisesti punaisella kruunupainikkeen päällä, paljastui jo Applelta vuotaneesta iOS 11 -ohjelmiston GM-versiosta. 9to5Macin julkaisema kuva.
Uusi Apple Watch, joka erottuu erityisesti punaisella kruunupainikkeen päällä, paljastui jo Applelta vuotaneesta iOS 11 -ohjelmiston GM-versiosta. 9to5Macin julkaisema kuva.

Apple aikoo esitellä Watchista uuden version myös ilman mobiiliverkkoyhteyttä. Sen osalta tekniset uudistukset näyttävät kuitenkin jäävän vähäisiksi, lähinnä lisää suorituskykyä tuovaan uuteen piiriin.

Apple Watch on myös saamassa ainakin kaksi uutta värivaihtoehtoa: kultaisen Blush Goldin sekä keraamisen harmaan. Muotoilu on kuitenkin säilymässä käytännössä ennallaan. Todennäköisesti Apple Watchille esitellään myös uusia ranneketyylivaihtoehtoja.

Tarkempi Apple TV

Apple TV:n odotetaan säilyvän ulkoisesti pitkälti ennallaan.
Apple TV:n odotetaan säilyvän ulkoisesti pitkälti ennallaan.

Uudistuneen Apple TV -lisälaitteen tärkeimmät päivitykset ovat tuki suuremmalle 4K-tarkkuudelle sekä samalla rikkaamman väritoiston HDR-sisällöille.

Teknisesti Apple TV on saamassa myös sisuksiinsa tehokkaamman järjestelmäpiirin sekä enemmän RAM-muistia, mutta nämä muutokset tuskin muuten näkyvät käyttäjälle muuten kuin tukena edellä mainituille korkeammille sisältölaaduille.

Lisäksi Applelta vielä loppuvuonna: HomePod ja iMac Pro

Jo kesäkuisessa WWDC-kehittäjätilaisuudessaan Apple esitteli uuden Sirin sisältävän HomePod-kaiuttimensa sekä tehokkaan all-in-one-pöytätietokoneen iMac Pron.

Molempien toimitusten kerrottiin alkavan joulukuussa. HomePodista ja iMac Prosta saatetaan mahdollisesti kuulla tarkempia yksityiskohtia tai muita lisätietoja myös huomisessa tilaisuudessa.

Apple saattaa tehdä pienen päivityksen AirPods-kuulokkeisiin, mutta vielä ei tiedetä, tuleeko mukaan mitään uusia ominaisuuksia.