Koeajossa Euroopan myydyin pieni crossover – vetoaa näppäryydellään

Renault Captur on tyylikäs sekoitus korotettua pikkuautoa ja personoitavaa ulkonäköä. Lisäksi se on luokassaan Euroopan suosituin. Kovaa nousevassa luokassa on kuitenkin kiivas kilpailu ja paljon valinnanvaraa.

Tykkäsimme

Muotoilusta

Räätälöintimahdollisuuksista

Tilaratkaisuista

Tavaratilan muunneltavuudesta

Emme tykänneet

Vaihteiston epäloogisuudesta

Muovisista sisätiloista

Hinta alkaen 19 490 €
Koeajoauto 26 699 €

Renaultin pienin crossover on noussut viime vuosina Euroopassa hurjaan suosioon. Se on myös viitoittanut autoluokan nousulle kasvua jopa kokoluokkaa suuremman ohitse. Captur perustuu samaan alustaratkaisuun Clion kanssa, mutta sen korotettu maavara ja muotoilu muuttavat istuinkorkeuden ja hallittavuuden paremmalle tasolle. Juuri tähän luokkaan on myös saatu kuluvan vuoden aikana useita uusia kilpailijoita.

Capturin ja sen koko luokan suosio perustunee siihen, että autossa yhdistyy pikkuauton ja katumaasturin parhaat ominaisuudet. Lisäksi autoa on osattu höystää sopivasti näppärillä tilaratkaisuilla. Se on tarpeeksi pieni, tyylikkään näköinen, tiloiltaan pikkuautoa käytännöllisempi ja hinnaltaan järkevä. Lisäksi pikkuautojen saavutettua suurempien teknisiä ominaisuuksia se voi hyvin tulla kysymykseen myös pienempään autoon vaihdettaessa.

Captur ei tarjoa hienostuneinta ajoelämystä, mutta se on silti helposti lähestyttävä ja houkuttelevan edullinen. Korkeampi ajoasento tekee ajamisesta hallittavamman tuntuista eikä auton koko tunnu liian suurelta, vaikka olisi tottunut ajamaan vain ihan pienimmillä kaupunkiautoilla.

MIKÄ Euroopan myydyin pieni crossover.

KENELLE Pientä korotettua ja edullista autoa etsivälle.

AJETTAVUUS Normaalia korkeampi maavara sopii hyvin Clion pohjalle rakennettuun Capturiin. Autoon nouseminen on helpompaa kuin matalemmissa automalleissa ja näkyvyys autosta on hyvä. Ajettavuudessa on paljon samankaltaisuutta Clion kanssa, mutta korkeampi maavara sekä jousitus ovat mukavampia karkealla tiellä. Kuopat ja terävät epätasaisuudet tuntuvat kuitenkin selvästi matkustamoon. Erityisen hyvin Captur pärjää kaupunkiympäristössä, missä sen korotetusta maavarasta on hyötyä maltillisissa esteissä.

SUORITUSKYKY Kaksoiskytkintekniikasta huolimatta vaihteisto ei toimi kovin hienostuneesti liikkeellelähdöissä ja pienillä nopeuksilla. Liikkeellelähdöt ovat melko hyökkääviä ja alhaisen nopeuden tasaisena pitäminen haastavaa ilman nykimistä. Pienen teholuokan Captur soveltuu muuten hyvin kaupunkipainotteiseen ajamiseen.

TILAT Pienestä koostaan huolimatta Captur on yllättävän tilava ja käytännöllinen. Korkeamman istuma-asennon myötä autoon on helppo nousta ja ohjaamosta on hyvä näkyvyys. Myös korkeampi lastauskorkeus on huonoselkäiselle selvä etu. Clion pohjalevystä huolimatta Captur on Clioa tilavampi auto ja korkeampi muotoilu luo mielikuvan selvästi suuremmasta autosta. Tilaratkaisuista löytyy Renaultille tyypillisiä miellyttäviä innovaatioita kuten vetolaatikkomaisesti avautuva tilava hansikaslokero ja katonrajaan sijoitettu aurinkolasikotelo. Myös muut tilaratkaisut taipuvat pieneksi autoksi erinomaisesti: tavaratilaa voi muunnella pohjalevyn avulla ja koko tilan laajennus onnistuu näppärästi tasapohjaiseksi tilaksi.

MALLISTO Valikoimasta löytyy kaksi bensiinimoottoria (90 ja 118 hv). Dieselversiota ei ole saatavilla. Pienempitehoinen yhdistyy aina viisivaihteiseen manuaalivaihteistoon ja tehokkaampi versio on saatavilla joko kuusivaihteisella manuaalivaihteistolla tai kuusivaihteisela kaksoiskytkinautomaattivaihteistolla. Varustelutasoja on saatavilla kolme. Captur on aina etuvetoinen.

Renault Captur TCe 120 EDC-aut Intens
Polttomoottori
1 197 cm3, R4 turbo
Teho 87 kW ( 118 hv) / 5 000 r/min
Vääntö 205 Nm / 2 000 r/min
Vaihteisto 6-vaihteinen kaksoiskytkinautomaattivaihteisto
Vetotapa Etuvet
0-100 km/h 10,6 s
Huippunopeus 192 km/h
EU-kulutus 5,5 l/100 km
CO2-päästöt 125 g/km
Mitat Pituus 4 122 mm, leveys 1 778 mm, korkeus 1 566 mm, akseliväli 2 606 mm
Omamassa 1 277 kg
Perävaunumassa jarruin 1 200 kg
Tavaratila 377-1 235 l

Kuvat: Mia Pelttari

Lue myös:
Euroopan myydyin pieni crossover Renault Captur sai uuden ilmeen

Teknavin tv-ohjelman 14. tuotantokauden uudet jaksot maanantaisin kello 22.35 MTV3-kanavalla.