Valokuituverkon rakentaminen on monivaiheinen projekti

Valokuitu tarjoaa ratkaisun kohoaviin tiedonsiirron tarpeisiin. Valokuituverkon rakentaminen yksityisasiakkaalle on monivaiheinen projekti, jonka hinnoittelussa asiakkaan kannattaa olla tarkkana.

Kaikki palvelut ja toiminnot yhteiskunnassa siirtyvät verkkoon. Tulevaisuudessa nykyiset tiedonsiirtoratkaisut eivät riitä välittämään tietoa riittävän nopeasti ja luotettavasti. Tarvitaan tehokkaampia ratkaisuja, eli valokuitu.

 Valokuitunen Oy:n toimitusjohtaja Heikki Kaunisto antaa kuluttajalle helpon vertauskuvan valokuidun toiminnasta: sähköverkko.

-Sähköverkossa on se kuparijohdin, jota pitkin sähkö kulkee. Valokuituverkossa siellä on hyvin ohut kvartsikuitusäie, jota pitkin johdetaan laservalo. Se laservalo välittää informaatiota.

Verkon rakentaminen on mittava projekti

Markkinaehtoinen valokuituverkon rakentaminen alkaa tunnistamalla alueet, joihin verkko kannattaa rakentaa, eli talojen välinen etäisyys on riittävän lyhyt. Kun alue on löydetty, sille tehdään esisuunnittelu, jossa kartoitetaan alueen kelpoisuus valokuidun rakentamiselle. Esisuunnittelussa käydään läpi maaperän ominaisuudet, talojen väliset etäisyydet, asfaltin kattamat katuosuudet, mahdollisuudet käyttää viherkaistoja sekä mahdolliset kunnallistekniikan asettamat rajoitukset.

-Sitten alkaa myyntivaihe. Tavoitteena on saada vähintään 25 % alueen kotitalouksista ottamaan kuitu. Joka neljäs tarvitaan, jotta se verkon rakentamisen kustannus niihin sopimuksiin nähden jää järkevälle tasolle ja on kannattavaa liiketoimintaa, Kaunisto kertoo.

Kun alueelle on saatu rakentamispäätös, tehdään verkon tarkempi suunnittelu. Runko suunnitellaan kulkemaan niiden tonttien kautta, jotka ovat sopineet liittymän ottamisesta.

-Sen jälkeen tehdään tonttisuunnittelut, eli mennään jokaisen tilaajan luokse ja mietitään yhdessä, mistä kohdasta katua kuitu tuodaan kotiin. Sitten vuorossa on runkokaivuu, tonttikaivuu, taloon tuodaan päätelaite ja tehdään tarvittavat läpiviennit seinästä, josta se kuitu tuodaan päätelaitteeseen. Ja lopuksi vielä tontin ja alueen viimeistely. Aika mittava projekti, joka vie aikaa, kun pitää monta vaihetta toteuttaa suunnitellusti, Kaunisto listaa.

Tänä vuonna Valokuitunen on rakentanut jo 700 kilometriä verkkoa ja tavoitteena on saada vuoden loppuun mennessä 1100 kilometriä. Se tarkoittaa noin 100.000 kotitaloutta. Valokuitusella keskimääräinen toimitusaika uusilla alueilla on tällä hetkellä 6-9 kuukautta, riippuen mihin aikaan vuodesta työt aloitetaan. 

Valokuituliittymien suhteelliset hinnat ovat laskeneet

Tutkimusten mukaan valokuituliittymien hinnat euroa per mb/s laskevat ja nopeudet nousevat. Valokuituliittymän käyttöönotto sopimuksen tekohetkestä saattaa kestää toista vuottakin. Kaunisto kannustaa maltillisuuteen liittymäsopimuksen kanssa.

-Ei kannata kovin varhaisessa vaiheessa sitoutua nettiliittymään. Tuote, jonka on tilannut pari vuotta aikaisemmin, ei ole enää markkinaehtoinen tuote, kun sen saa käyttöön, vaan se on ylihintainen ja hitaampi, kuin mitä markkinoilta saa.

Valokuituverkon kustannuksista suurin osa syntyy laajakaistapalveluista. 

-On hyvin tärkeää, millaiseen palvelukerrosratkaisun valitsee; avoin ja kilpailtu laajakaistapalvelukerrosmalli vai suljettu, yhden toimijan laajakaistapalvelumalli. Suljetussa verkossa on vain yksi yhtiö, joka toimittaa verkon ja palvelun, kun taas avoimessa on erikseen verkko-operaattori ja palveluoperaattori. Silloin asiakas saa erikseen laskun verkosta ja laajakaistapalvelusta, Kaunisto vertaa.

Liittymä kannattaa valita omien tarpeiden mukaan

Nettiliittymän mukana tulee valinta sen nopeudesta. Kaikki eivät tarvitse nopeinta yhteyttä. Heikki Kaunisto neuvookin miettimään omien tarpeiden ja käytön perusteella, millaiselle yhteydelle kotona on tarvetta.

-Kuinka monta henkilöä kotitaloudessa asuu? Minkälaista käyttöä siellä on? Onko lapsia jotka pelaavat verkossa ja kuinka paljon striimataan suoratoistopalveluja? Video kuormittaa eniten nettiliittymää. Jos vanhemmat tekevät etätöitä ja ovat etäpalavereissa, on videon käyttö silloin kaksisuuntaista. 

Tietoliikenne kodeissa on siirtynyt kaksisuuntaiseksi, kun enää emme vain lataa tietoa, vaan myös lähetämme sitä. Kuormitusta liikenteeseen tuottavat myös kodin arkiset laitteet.

– Meillä on etälaitteita, jääkaappeja ja saunoja, jotka kaikki käyttää tietoliikenneyhteyttä. Näissä kaikissa tarvitaan hyvät häiriöttömät yhteydet, Kaunisto sanoo.

Lue myös
Auton omistaminen ei ole ainoa tapa liikkua
Koeajo: Jeep Avengerissa yhdistyy ajomukavuus ja käytännöllisyys
“Taskulampun vilkutus ei paljoa kuluta” -ekologinen ja erilainen malli nettiyhteydelle

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta.