“Taskulampun vilkutus ei paljoa kuluta” -ekologinen ja erilainen malli nettiyhteydelle

Valokuitu on pohja kaikelle tiedonsiirrollemme. Valokuitunen tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden kilpailuttaa laajakaistayhteyden palveluntarjoaja.

Tietoliikennemäärien kasvu on ollut valtavaa jo jonkin aikaa. Yhteiskunnan laaja digitalisaatio on johtanut eksponentiaaliseen kasvun vaiheeseen tietoliikenteen määrien kehittymisessä. Toisin sanoen, jokainen kännykkä, älysormus ja älykello, joita kannamme, tuottaa ja vaatii tietoa, joka on pystyttävä välittämään.

-Tämä kaikki näkyy siinä, että tietoliikenteen määrät ovat hurjassa kasvussa. Suurin yksittäinen liikenteen määrän kasvattaja on välitetyn kuvan laadun paraneminen, toimitusjohtaja Heikki Kaunisto Valokuituselta sanoo.

Tiedon siirtämisen tekniikoina ovat pääsääntöisesti valokuitu ja mobiiliyhteys. Niitä yhdistää lähinnä se, että mobiilitukiasemalle menee valokuitu, jonka päältä signaali muutetaan liikkuvaan tiedonsiirtoon sopivaksi, eli mobiilidataksi. 

Mobiilidatassa tukiaseman lähellä olevat käyttävät samaa tukiasemaa eli samaa kapasiteettia, jolloin voi ilmetä ruuhka-ajan häiriöitä. Toisin sanoen, netti hidastuu, kun käyttäjiä on paljon. 

Valokuitu on puhdistettua kvartsilasia, jossa lasersäteellä välitetään tietoa. Valokuitu on kapasiteetiltaan lähes ääretön. Kvartsilaji itsessään ei rajoita tiedonsiirron nopeutta. Rajoitteet nopeuteen tulevat aktiivilaitteista, jotka ovat kuidun molemmissa päissä, ja jotka muuttavat tiedon lasersäteen muotoon. Valokuidulla on päästy jopa useiden satojen terabittien nopeuteen. Käytännössä kuusi valokuitusäiettä pystyy välittämään kaiken maapallon tietoliikenteen.

-Mobiiliyhteys on rakennettu siihen, että sitä kautta ladataan tietoa päätelaitteeseen. Etäpalaverissa on video päällä ja sitä kautta lähetetään tietoa muille. Tällöin tulee tärkeäksi, että kotoa lähetettävä nopeus on hyvä. Tämä on tyypillinen ero mobiilidatan ja valokuidun välillä. Mobiili on vahvasti toissuuntainen tietoliikenneyhteys, kun taas valokuidusta saat helposti symmetrisen yhteyden, Kaunisto sanoo.

Kun valokuitu on maan alla, se on hyvin häiriötön tapa siirtää tietoa. Se mikä voi aiheuttaa valokuituliikenteeseen häiriötä, on häiriö päätelaitteessa, tai joku kaivaa kaapelin poikki. Mobiili on herkempi häiriölle koska tiedon siirtäminen tapahtuu ilmateitse; lumi, lehdet puissa, kaikki tällainen saattaa aiheuttaa häiriöitä.

-Valokuitu on mobiiliverkon perusta. Mitä enemmän meillä on valokuitua rakennettuna, sitä kattavampi mobiiliverkko voidaan rakentaa. Valokuitu takaa hyvin toimivan tiedonsiirtoyhteyden yhteiskuntaan, Kaunisto toteaa.

Taskulampun vilkutus ei paljoa sähköä kuluta

ICT-ala kokonaisuutena kuluttaa noin 4 % koko maapallon energiasta. Sen on ennustettu kasvavan 2030-luvun loppuun mennessä 20 % koko energiankulutuksesta. Tiedonvälittämisen osuus on jopa 30 % ICT-alan koko energiankulutuksesta. 

-Taskulampun vilkutus kuitusäikeeseen ei paljoa kuluta. Jos verrataan muihin tiedonsiirtomenetelmiin, puhutaan kymmenen, jopa satakertaisista energiankulutuksista, Kaunisto toteaa 

Valokuidun rakentaminen ei ole tietenkään täysin päästötöntä. Suurimmat hiilidioksidipäästöt tulevatkin juuri siinä vaiheessa, kun kaapelit viedään maan alle isoilla koneilla. Valokuidun elinkaari on kuitenkin pitkä ja sen aikana energiankulutus on häviävän pieni

-Valokuitu on 50 vuotta, tai jopa pidempään kestävä tuote. Sen elinkaaren ajalta hiilijalanjälki vastaa, että ajaisi Helsingistä Kemijärvelle ja takaisin bensa-autolla, Kaunisto vertaa.

Valokuitunen on erilainen toimija

Valokuitunen on vuonna 2020 perustettu, nimenomaan valokuituverkkojen rakentamiseen ja ylläpitämiseen keskittynyt yritys. Yrityksen perusti aikanaan CapMan Oyj:n infrarahasto yhdessä Telian kanssa. Pohjaksi otettiin Telian avoin kuituverkko, jota Valokuitunen alkoi laajentaa.

Yritys on markkinoiden suurin toimija Suomessa. Tänä vuonna Valokuitunen investoi yli 100.000.000 eurollla valokuituverkkoihin Suomessa, joka tarkoittaa kuidun tuomista noin 100.000 ihmisen ulottuville. Sen jälkeen Valokuitusen verkon ulottuvuus on jo yli 250.000 kotitaloutta suomessa.

-Me olemme erilainen toimija tässä markkinassa. Me rakennamme sen tyyppistä verkkoa, jossa itse valokuituverkko on eriytetty laajakaistapalvelusta. Tyypillisesti markkinassa nämä on niputettu tiukasti yhteen. Meidän toimintatavassamme kuluttaja pystyy kilpailuttamaan laajakaistapalvelut, koska tuomme useita laajakaistapalvelun tarjoajia toimimaan siihen verkon päälle, Kaunisto kertoo.

Kaikki maksaa -myös verkon rakentaminen. Riippuen alueen laajuudesta ja liittyjien määrästä, puhutaan sadoista tuhansista, jopa miljoonista euroista. 

-Kaikki toimijat tarvitsevat takaisinmaksun, kukaan ei luovuta ilmaiseksi miljoonainvestointeja. Seuraava kysymys on, mihin sitoudut. Toisissa ratkaisuissa sitoudut pelkästään siihen, että otat sen kuidun ja maksat sen kuidun sitten kun kuitu on toimitettu avaimet käteen -periaatteella. Toinen on, että saat kuidun edullisesti, kun tilaat nyt ne määräaikaiset laajakaistapalvelut, Valokuitunen Oy:n toimitusjohtaja Heikki Kaunisto avaa hinnoittelua.

Lue myös
Puettava tabletti ja muuta mielenkiintoista teknologiaa Alson keväästä
Varmista varustelusi tulevalle mökkikaudelle

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta.