OnePlus 9 jatkaa yhtiön puhelimien tuttuja linjaa. Pakettiin kuuluu reilusti suorituskykyä ja paljon tämän hetken lippulaivapuhelimien ominaisuuksia edullisemmin, kuin varsinaisessa lippulaivapuhelimessa.
Tykkäsimme
- Suorituskyky
- Nopea lataus
- Päivittyneet kamerat
Emme tykänneet
- Puutteet Pro-versioon nähden tuntuvat keinotekoisilta
OnePlus 9: Hinta 699 tai 799 euroa, testattu versio 799 euroa.
OnePlus 9 julkistettiin rinnakkain OnePlus 9 Pro -mallin kanssa ja ilmestyy kauppoihin hieman tätä myöhemmin. Monilla uusimmilla teknologioilla varusteltu puhelinmalli on tarkoitettu niille, jotka haluavat suuren osan lippulaivapuhelimien ominaisuuksista hieman edullisempaan hintaan. 699 euron lähtöhinta edullisemmalle konfoguraatiolle on tässä mielessä onnistunut valinta OnePlussalta.
Kiiltävään kuoreen pakatussa puhelimessa on tasainen 6,55 tuuman näyttö, joka on samaa tekoa viime syksynä ilmestyneen OnePlus 8T:n kanssa. Ulkokuoreen kuuluu sivuille OnePlussan pitkäaikaisena ominaisuutena tunnettu kytkin, joka vaihtaa äänettömän tilan, normaalin tilan ja värinähälytystilan välillä. Sivulla on myös äänenvoimakkuuden säätö ja lukitusnäppäin. Puhelimen pohjassa on USB-C -liitäntä, kaiutin, mikrofoni ja sim-korttipaikka, johon mahtuu kaksi korttia. Etukamera on OnePlussan viimeaikaisten puhelimien tapaan upotettu näytön yläkulmaan.
Takana tilan vie odotetusti kameramoduuli, jossa näkyy yhteistyökumppaniksi hankittu ruotsalainen Hasselblad. Isot linssit ovat kamerajärjestelmän peruslinssi ja laajakulmalinssi. Kolmas linssi on kuvanlaatua parantava monokromikamera. Moduuli on siis hieman yksinkertaisempi kokonaisuus, kuin 9 Pro -mallissa.
Puhelimen mukana pakkauksessa toimitetaan enintään 65 watin nopeuden lataukseen kykenevä laturi ja sen kanssa käytettävä USB-C – USB-C -kaapeli. Uusi todella nopea Warp Charge 65 -lataus on saatu aikaan kaksoisakulla. Puhelimen akku on siis käytännössä kaksi erillistä fyysistä akkua. Tämä johtuu siitä, että yhtä akkua ei kerralla voi ladata kovinkaan paljoa 30 wattia tehokkaammin.
Testipuhelimeen oli lisäksi valmiiksi asennettuna panssarilasilta tuntuva suojakalvo ja mukana toimitettiin Sandstone-materiaalia oleva suojakuori. Myyntipakettiin kuuluu läpinäkyvä Never Settle -tekstillä koristeltu suojakuori. Pistorasiaan kytkettävä laturi on kookas, mutta toisaalta siitä löytyy tehoa todella noepaan lataukseen puhelimelle ja myös muille USB-C -laitteille. Esimerkiksi Nintendo Switch latautuu OnePlussan laturilla todella säyseästi.
Ominaisuuksiin kuuluu ensimmäistä kertaa näin edullisessa OnePlussan puhelimessa langaton lataus, joka tosin on rajoitettu Qi-standardista tuttuun 15 watin nopeuteen eikä nopeamman Warp Charge 50 -latauksen hyödyntäminen ole mahdollista. Langattoman latauksen nopeus jää siis reippaasti jälkeen johdollisen latauksen nopeudesta. Silti, nyt edullisempikin OnePlus voi hyötyä esimerkiksi yhä useamman auton viihdejärjestelmästä löytyvästä langattomasta latausmahdollisuudesta.
Käyttökokemus
OnePlussan käyttökokemuksen ytimessä on Oxygen OS 11 -käyttöjärjestelmäversio, joka on rakennettu samalla numerolla varustellun uusimman Androidin version päälle. Käyttöjärjestelmä on hyvin simppeli ja nojautuu pitkälti Googlen omien palveluiden varaan. Aloitusnäytöstä pääsee vasemmalle pyyhkäisemällä Googlen uutissyötenäkymään. Lisäksi OnePlus on uusimpiin käyttöjärjestelmiinsä lisännyt oman valikon, joka aukeaa vetämällä alaspäin aloitusnäytössä. Pikavalikosta löytyy linkit muutamiin sovelluksiin, muistilaput ja mahdollisuus tallentaa auton parkkipaikka suoraan kartalle. Pikavalikko on ihan kätevä lisä.
Näiden lisäksi puhelimesta löytyy kaikki sovellukset sisältävä valikko ja asetusvalikon ulkoasu on sovitettu OnePlussan tyyliin sopivaksi. Oxygen OS saa yleensä suhteellisen tiiviiseen tahtiin päivityksiä ja sama näyttää jatkuvan nyt.
Huhtikuun ensimmäisenä päivänä jakeluun tullut päivitys sisältää myös maaliskuun Androidin tietoturvapäivitykset ja korjauksia muutamiin pieniin bugeihin, joita testipuhelimessa huomasi. OnePlussalle on tavallista, että puhelimen käyttökokemus kehittyy ajan myötä päivitysten avulla.
OnePlus 9 sisältää runsaasti suorituskykyä. Mallissa on uusi Snapdragon 888 ja 120 hertsin näyttö, joten arjen peruskäytöstä ei sulavuutta puutu. Kaikki halutut toiminnot saa auki nopeasti ja moniajo sujuu luonnollisesti aivan ongelmitta. Testiversio on muistin suhteen kalliimpi yksilö, eli keskusmuistia on 12 gigatavua ja tallennustilaa 256 gigatavua.
Ainoastaan pitkä videokuvaus korkealla kuvanlaadulla tai aivan vaativimmat pelit voivat laittaa puhelimen nikottelemaan hieman. Esimerkiksi videopuheluun osallistuminen ja puhelimen muu käyttö samaan aikaan toimivat helposti.
Akku puhelimessa kestää helposti päivän ja hyvin kevyellä käytöllä Wifiin pääosin kytkettynä kaksi tai kolmekin päivää. Ja kun tarve vaatii, niin 4500 milliampeeritunnin akku latautuu täyteen alle puolessa tunnissa puhelimen omalla laturilla.
Näyttö myös näyttää oikein hyvältä ja siitä kelpaa hyvin katsella esimerkiksi suoratoistopalveluien sisältöjä. Aivan suorassa auringonvalossa käyttö ei ole mikään mahdottoman hyvä kokemus, mutta sellaista tilannetta ei tullut eteen, jossa kirkkautta ei olisi ollut tarpeeksi. Automaattisesti ympäristön valaistukseen sopeutuva kirkkaudensäätö toimii sekin entistä paremmin eikä häiritseviä kirkkaudenvaihteluita tullut vastaan.
Kamera
Kamera on se, johon OnePlus on nyt panostanut ilmeisen paljon. Hasselblad on lainannut asiantuntemustaan puhelimen kuvien värimäärittelyyn ja se näkyy. Automaattiasetuksilla tavalliseen tapaan napattujen kuvien värimaailma on tasapainoinen ja todenmukainen. Puhelin suoriutuu hyvin myös haastavammista valoitusolosuhteista ja kamera vaikuttaa kaikin puolin olevan kunnossa.
Erillisen telekameran ei normaalia zoomatumman kameralinssin puute on yksi niitä yksityiskohtia, joissa tavallinen OP9 ottaa takkiin Pro-versiolta. Zoomaukseen tarkoitettu kuvatila on toteutettu digitaalisella zoomauksella pääkameran kuvasta. Jos nyt jotain on pitänyt jättää edullisemmasta mallista pois, niin telekameran puuttuminen on ihan hyvä kompromissi. Zoomaus ei ole erillisistä telekameroista huolimatta kehittinyt puhelimissa kovinkaan hyväksi, joten sen hoitaminen digitaalisella toteutuksella on pätevä ratkaisu.
Videokuvauksessa puhelin pärjää hyvin vertailussa muihin tämän hetken uutuusmalleihin. Perustason vakautus kuvassa toimii hyvin jos haluaa kuvata esimerkiksi kävellessä. Kuudenkymmenen kuvan sekuntinopeudella ja 4K-tarkkuudella kuvattaessa nopeat käännökset tai liikkeet saattavat jättää pienen viiveen esimerkiksi valotuksen tasapainotukseen tai aiheuttaa pientä elektronisen vakautuksen aikaansaamaa hajontaa kuvaan. Kokonaisuutena laatu on kuitenkin oikein hyvää.
Yhteenveto
OnePlus 9 on hyvä puhelin ja hinta huomioonottaen fiksu ostos. Se täyttää pitkälti kaikki tarpeet, joita nyt lippulaivapuhelinta kaipaavalla saattaa olla. Pienet puutokset kuten erillinen telekamera, virallisen IP-vesitiiviysluokituksen puute, muutamat näytön ominaisuudet ja hitaampi langaton lataus eivät tunnu niin merkittäviltä eroilta Pro-versioon nähden, että Pro tuntuisi jotenkin pakolliselta vaihtoehdolta.
OnePlus 9:
- Näyttö: 6,55 tuumaa, 120 hertsiä, 2400 x 1080, AMOLED
- Järjestelmäpiiri: Snapdragon 888
- Muistia 8 tai 12 gigatavua
- Tallennustilaa: 128 tai 256 gigatavua
- Kamera: 48mp pääkamera, 50mp ultralaajakulmakamera, 2mp monokromikamera, 4K 60fps- ja 8K 30fps -videotilat
- Akku: 4500 mAh, WarpCharge 65T, 15 watin langaton Qi-lataus
- Käyttöjärjestelmä: OxygenOS 11 (Android 11)
- Hinta: 699 tai 799 euroa
Kuvat: Joonas Koivisto
Lue myös:
OnePlus julkaisi OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro -puhelimet: Entistä isompi painotus kameroissa
Pikatesti: OnePlus 8 Pro on edelleen loistava lippulaiva
Huippupuhelimet: Monelle ostajalle hyviä vaihtoehtoja
OnePlus 8 Prolle ja OnePlus 8:lle uusi ohjelmistopäivitys – mukana runsaasti parannuksia ja lisäyksiä niin näyttöön, kameraan kuin yhteyksiin
Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista,Instagramista,Twitteristä ja YouTubesta