Testi: Yale Doorman L3 -älylukon asentaminen

Teknavin toimittaja testasi Abloyn Yale Doorman L3 -älylukon asentamista. Asentamiseen ei tarvita lukkoseppää, mutta lähellä oli, ettei jääty avoimin ovin nukkumaan.

Kun pari vuotta sitten vaihdoin asuntooni etuoven, mielessä kävi älylukon mahdollisuus. Yksi houkuttelevimmista tekijöistä älylukossa oli avainten jättäminen kotiin. Etenkin kesällä avaimet tuntuvat turhalta kannettavalta, kun puhelin kuitenkin on matkassa. Silloin tekniikan kokeileminen jäi, mutta kun uusi tilaisuus tarjoutui ja vieläpä Abloyn omien edustajien kautta, niin pitihän koukkuun tarttua.

Yale Doorman L3 on Abloyn älylukkojen uusin tulokas. Malli on hallittavissa kännykällä, kulkutunnisteella sekä numerokoodilla. Se korvaa kokonaan ovessa mahdollisesti olevan vanhan lukkomekanismin ja mitoitukseltaan se sopii 99 % suomalaisista ovista. Malli on IP55-luokiteltu ja ulkoyksikön luvataan toimivan jopa -25 asteen lämpötilassa, eli suomalaiset olosuhteet on huomioitu.

Olen asentanut lukon oveen kahdesti aikaisemmin (toinen juuri tähän samaan oveen), joten mitään suurta kokemusta lajista ei ole. Myös pienet kauhukuvat aiemmista kerroista kummittelivat mielessä, etenkin jos silloisista virheistä ei tullut opittua. Abloyn edustajat antoivat kuitenkin muutaman hyvän yleisneuvon; lukkoa ei kannata vaihtaa perjantai-iltana, samalla kun aloittelee viikonlopun viettoa (palaamme tähän), työskentelyalue kannattaa suojata esimerkiksi pahvilla, etteivät pienet osat pudotessaan katoa verannan alle ja asentamiseen ei tarvita lukkoseppää, vaan selkeät, kohta kohdalta ohjeet asentamiseen löytyvät Yalen sivuilta.

Yale Doorman L3:n asentaminen

Yale Doorman L3 yllätti ensimmäiseksi painollaan. Paketti on odotettua suurempi, hieman A4-arkkia kookkaampi, joka johtuu lähinnä koko laitteen korkeudesta, mutta se myös painaa yllättävän paljon. Lukko ei ole halvasta muovista, vaan laadukkaat materiaalit antavat laadukkaan tuntuman heti alussa.

Asun yli satavuotiaassa pienkerrostalossa, jossa asuntojen ovet on päivitetty muutama vuosi sitten, mutta ulko-ovi on vanhaa perua. Älylukon sopiminen oveen kannattaa varmistaa etukäteen Yalen sivuilta. Taloyhtiön ollessa kyseessä, lukon vaihtaminen pitää myös sopia taloyhtiön kanssa.

Paketin mukana tulevat paperiset kokoamisohjeet, mutta Abloyn Yale Home -sovelluksen kautta saa käyttöön kätevästi vaihe vaiheelta etenevät video-ohjeet. Yalen omilta sivuilta löytyvät myös selkeät suomenkieliset opastusvideot asentamisesta. Rehellisesti voin sanoa, että ehkä ensimmäistä kertaa koskaan, katsoin opastusvideon kokonaan ennen työhön ryhtymistä.

Ensimmäinen ongelma, toinen ongelma, ja niistä yli

Alkuvalmisteluiden jälkeen oli aika purkaa vanha lukko pois tieltä. Jostain syystä oletin, että lukkorunko jätettäisiin paikalleen, koska Doormanin ohjeissakin puhutaan yhteensopivuudesta tiettyjen runkomallien kanssa. Kyse on kuitenkin vain mitoituksesta; sopiva runkomalli tarkoittaa sopivaa mitoitusta. Kello lähestyi puoli yhdeksän uutisia, kun vanha lukko oli pois paikaltaan ja mieleeni palasivat Abloyn edustajien viisaat sanat, ettei työtä pidä aloittaa perjantai-iltana. Vaikka elettiinkin sunnuntaita, mietin voiko työ jäädä kesken ja jäänkö avoimin ovin nukkumaan.

Yale Doorman L3 lukkorunko, jonka kieli voidaan perinteiseen tapaan kääntää, oven kätisyyden mukaan.

Uudesta lukosta ensimmäisenä paikalleen laitetaan moottorirunko. Tässä kohtaa vastaan tuli pieni ongelma. Runko meni kauniisti paikalleen, mutta kahvaosan reikä ei selvästikään ollut keskellä ovessa olevaa aukkoa. Asian voisi korjata, tai jatkaa eteenpäin ja kirota kun ongelma tulee vastaan myöhemmin. Valitsin jälkimmäisen. Todennäköisesti ongelman syynä on aikaisemmin käyttämäni lukkorunko, jonka kiinnitysruuvit ”joku” oli porannut vinoon ja nyt kiinnitysruuvit olivat samoissa rei’issä, pakottaen myös uuden lukon vinoon.

Muutama vaihe myöhemmin ongelma tulikin vastaan, kun kiinnityspultit eivät tahtoneet löytää reikiään lukkorungosta. Pienen pakottamisen ja improvisoinnin jälkeen reiät löytyivät ja lukon ulkokuoretkin olivat paikallaan, ennen kuin hiljaisuus virallisesti alkoi talossamme. Voi olla, että viimeiset piippaukset tulivat iltakymmenen jälkeen, ennen kuin sain asetuksista kaiken vaimennettua. Lukossa on hyvin säätövaraa, joten lopputulos on siististi suorassa oveen nähtynä.

Lukon ulkopuolinen osa on jo paikallaan. Värivaihtoehtoja on kaksi; kuvan mattamusta, sekä harjattu teräs.

Kaiken kaikkiaan asentamiseen meni noin kolme tuntia, mutta huomioitavaa on, että purin vanhan lukon ja jouduin muutaman kerran hakemaan työkaluja autotallista. Lisäksi pieni epävarmuus oli hidastamassa tekemistä.

Älylukon käyttäminen

Ensimmäisenä aamuna oli pientä jännitystä sulkea ovi; mahdanko päästä takaisin työpäivän jälkeen. Joudun ottamaan avainnipun mukaan joka tapauksessa, koska taloyhtiön ulko-ovi saattaa olla lukossa kotiin palatessani. Vanhasta asunnon avaimesta ei tässä kohtaa ollut enää mitään apua, sillä Doorman L3:a ei avata fyysisellä avaimella.

Töistä palatessani sovellus alkoi antaa päivityksiä ja kysellä olenko menossa kotiin. En uskaltanut vastata saati poistaa ilmoituksia, mutta mietin, että jatkossa nämä ilmoitukset voivat ärsyttää. Kotona lukko oli auki kuten piti.

Sovellus kysyy, oletko matkalla kotiin? Sovelluksen kieliasetuksia ei voi vaihtaa, joten kun on valinnut englanninkielisen käyttöliittymän, myös Yale puhuu englantia.

Kauppareissulta palatessani yllätyin, kun ovi ei auennutkaan itsestään. Myöskään tunnusnumero ei toiminut ja pieni tuskan hiki nousi pintaan. Onneksi puhelin avasi lukon. Myöhäinen ilta enkä halunnut toistuvasti häiritä naapureita, joten menin nukkumaan pelokkaana. Kun tiistaina palasin töistä, ovi ei taaskaan auennut suoraan vaan joudun kaivamaan puhelimen. Tuli siis aika ohjesivuston selaamiselle.

Kuten ohjeissa selkeästi sanotaan, yhdistettäessä Yale Connect WiFi Bridge, eli ohjain joka yhdistää lukon verkkoon, lukko pitää asettaa uudelleen. Luulin tehneeni tämän, mutta selvästikään en ollut. Asetusten löytäminen vei aikansa, sillä ne löytyvät käyttäjäprofiilin takaa. Tavallaan hyvin loogista, koska järjestelmän ajatushan on, että samalla lukolla olisi useampi käyttäjä. Näin yhden hengen taloudessa ei vain tule heti mieleen etsiä käyttäjäprofiilin takaa lukon tunnusnumeron asetuksia vaan korkeintaan profiilikuvaa.

Keskiviikkona lukko ei vieläkään tuntunut toimivan. Se ilmoitti että olen kotona, mutta ovi ei kuitenkaan ollut auki. Lopulta syy (tähänkin) löytyi käyttäjästä. Olin asettanut lukon pysyvän avattuna 30 sekuntia siitä hetkestä kun saavun kotiin. Se ei kuitenkaan riitä ehtiäkseni asunnon ovelle, siitä hetkestä, kun järjestelmä tulkitsee minun olevan kotona. Tajuttuani tämän, vaihdoin aukioloksi kaksi minuuttia, ja ongelma oli korjattu.

En tiedä mistä järjestelmä tarkkaan ottaen määrittää saapumisen kotiin, mutta muutaman viikon käytön myötä lukko tuntuu oppineen paremmin milloin olen ovella ja kuulen lukon moottorin surinan noustessani portaissa. Eli lukko ei aukene, kun olen pihalla, vaan sijainti on tarkentunut eri tunnisteiden oppimisen myötä. Tämä voi toki olla sattumaa.

Yale Doorman L3 -älylukon lopputulema

Keskiviikon jälkeen Yale Doorman L3:n kanssa ei ole ollut ongelmia. Olen huomannut, kuinka kätevä toiminto lukon automaattinen avautuminen onkaan esimerkiksi kauppakasseja kantaessa. Myös autotallissa käydessä ei tarvitse huolehtia ottiko avaimet mukaan, koska sisään pääse aina kännykällä tai tunnusnumerolla. Huoltomies tulee muutaman viikon päästä ja pääsen kokeilemaan kertakoodin antamista käytännössä, mutta tiedän jo etukäteen suuren ongelman poistuvan, kun ei tarvitse olla avaamassa ovea hänelle.

Asentamisesta ei jäänyt traumoja. Hyvät ohjeet ovat saatavilla ja loppujen lopuksi yksinkertainen tehdä. (Asentamisen voi myös tilata ammattilaisilta, jos ei halua itse kokeilla.) Varsinkin laitteiden parittaminen on helppoa. Jälkiviisaana miettii, että olisi kannattanut asentaa suoraan älylukko uutta ovea vaihdettaessa. Hintaero lukkomekanismien välillä on yllättävän pieni ja älylukon kanssa ei tarvitse huolehtia muistiko avaimet tai jäikö ovi vahingossa auki mökille lähtiessä.
Vain taloyhtiön ulko-ovi on enää ongelma. Joudun siis edelleen kantamaan mukanani avainta ulko-oveen, tai sitten piilotan vara-avaimen kynnysmaton alle.

Sivuhuomioita

  • Yale-tuotteiden parittaminen on tehty helpoksi. Kokeiltavana oli myös Yale Smart Indoor -valvontakamera ja kaikki sai helposti paritettua vain qr-koodin skannaamalla
  • Sovelluksen kieliasetuksia ei voi muuttaa, joten puhelimeni ollessa englanninkielinen, myös sovellus toimii englanninkielisenä. Kuten myös sovelluksen tarjoamat asennusohjeet.
  • Sovelluksen rakenne on epälooginen. Laitteet-otsikon alta löytyvät linkitetyt laitteet, mutta päästäksesi laitteen asetuksiin, pitää mennä asetuksiin ja sieltä valita laitteet ja halutun laitteen asetukset.
  • Yale Doorman L3:ssa on nerokas harhautus tunnusnumeroille; voit näppäillä minkä tahansa numerosarjan avatessasi lukkoa, kunhan ensimmäiset tai viimeiset kuusi numeroa ovat oikea koodi. Näin vieressä katsojat eivät näe suoraan avauskoodia.

Yale Doorman L3 Älylukko

Yale Doorman L3 -älylukon avaamiseen voit käyttää koodia, älypuhelinta tai kulkutunnistetta. Lukossa on myös automaattinen avaustoiminto, joka tunnistaa sinut, kun lähestyt ovea puhelimesi kanssa. Sovelluksen tarjoaa monipuolisesti vaihtoehtoja oven seuraamiselle sekä avaamiselle. Asentamiseen ei tarvita lukkoseppää.

  • Ulkopuolen yksikkö IP55, toimii pohjoismaisissa olosuhteissa.
  • Käyttölämpötilat: sisäpuoli +5 – +50°C, ulkopuoli -25 – +60°C.
  • 45–100 mm oviin.
  • Palotestattu EI30-mukaisesti.
  • Pintakäsittelyvaihtoehdot: harjattu teräs ja mattamusta.
  • Kapea sisäpuolen yksikkö mahdollistaa sopivuuden tuplatiivisteoviin ilman lisätarvikkeita.
  • Moderni ja turvallinen Mifare Desfire -kulkutunnistetekniikka.
  • Sopii suoraan suurimpiin osiin ovista.

Yale Smart Indoor Camera -sisäkamera

Langattomassa Yale Smart Indoor Camera -valvontakamerassa on terävä Full HD -kuvanlaatu, pimeänäkö, 110° katselukulman laajuus, suoratoisto ja videoiden tarkastelu, liikkeestä käynnistyvä tallennus, ilmoitukset omistajan puhelimeen sekä kaksisuuntaisen ääniyhteys, jonka avulla voit kommunikoida kotiisi.

  • 70 mm x 70 mm x 115 mm (ilman kiinnityslevyä) IP-kamera
  • Sisäkäyttöön
  • 1080p Full HD
  • Digitaalinen panorointi ja zoomaus (jopa 8x)
  • Pimeänäkö (6 m)
  • Verkkoliitäntä: Wi-Fi 2,4 GHz
  • Virtalähde: USB-C-kaapeli

Yale Connect Wi-Fi Bridge

Yale Connect Wi-Fi Bridge mahdollistaa älylukon etähallinnan sekä lukon yhdistämisen älykodin ääniavustajiin. Bridge liittää älylukon internetiin, jolloin lukon hallinta on mahdollista mistä tahansa verkon välityksellä.

  • Liitetään suoraan pistorasiaan
  • Yhteen siltaan voidaan liittää yksi älylukko tai muu laite
  • Lukon ja sillan välinen enimmäisetäisyys noin 4 metriä
  • Yhteensopivat tuotteet: Yale Linus -älylukko, Yale Doorman -älylukko, Yale Access -lukkomoduuli, Yale Smart Safe -turvakaappi
  • Yhteystekniikka Yale Connect Wi-Fi Bridgen ja liitettävän laitteen välillä: Bluetooth v4.0 (Bluetooth Smart)
  • Yhteystekniikka Yale Connect Wi-Fi Bridgen ja kodin langattoman verkon välillä: 2.4GHz 802.11 (b/g/n) Wi-Fi
  • Mitat: 60 x 60 x 60 mm (LxKxS)

LUE MYÖS

Abloyn Yale Homella hallinoidaan kodin turvatuotteita

Lygg visioi rohkeasti lähilentokentät yhtiöiden pihoille

SEURAA TEKNAVIA SOSIAALISESSA MEDIASSA

Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta.