Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Microsoftin kaksinäyttöinen Android-puhelin Surface Duo tulee myyntiin 18. helmikuuta myös valituissa Euroopan maissa - hinta alkaen 1 549 euroa

Surface Duo on omanlaisensa älypuhelin.

Microsoft on tänään kertonut sen kahdella näytöllä ja Android-käyttöjärjestelmällä varustetun ja myös puhelimena toimivan Surface Duo -mobiililaitteen myyntiintulosta valituilla markkinoilla myös Euroopassa.

Tähän asti Surface Duo on ollut saatavilla vain Yhdysvaltojen markkinoilla elokuusta alkaen.

18. helmikuuta Surface Duo tulee saataville myös Kanadassa sekä Euroopassa kolmella suurella markkinalla – Isossa-Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa. Briteissä laitteen hinta on alkaen 1 349 puntaa, ja Ranskassa sekä Saksassa 1 549 euroa 128 gigatavun tallennusmuistilla. Suuremmalla 256 gigatavun tallennusmuistilla hinta on 1 649 euroa.

Toistaiseksi ei ole tietoa Surface Duon edellä mainittua laajemmasta myyntiintulosta useammissa Euroopan maissa.

Surface Duossa on kaksi 5,6 tuuman kokoista näyttöä. Avattuna kaksi 4:3-kuvasuhteen ja 5,6 tuuman näyttöä muodostavat 8,1 tuuman pinta-alan 3:2-kuvasuhteella. Kahdella näytöllä voidaan esimerkiksi käyttää kahta sovellusta rinnakkain tai sama näkymä voidaan laajentaa molempien näyttöjen levyiseksi. Kummankin AMOLED-näyttöpaneelin tarkkuus on 1800×1350 pikseliä.

Ulkokannessa Surface Duossa ei ole näyttöä mutta sarana on 360 astetta kääntyvä, joten laitteen voi taittaa kokonaan auki ja käyttää näin myös vain toista näytöistä. Surface Duon mitat ovat suljettuna 145,2 x 93,3 x 9,9 millimetriä ja avattuna 186,9 x 145,2 x 4,8 millimetriä, ja paino 250 grammaa.

Laite on saanut arvioissa varovaisen positiivista palautetta yleisestä konseptistaan, mutta ainakin ensimmäisissä arvioissa ohjelmiston viimeistelyä kritisoitiin. Sittemmin on myös käynyt ilmi, että laitteen ohueksi puristettu rakenne on heikko erityisesti USB-C-liitännän ympäriltä.

Microsoft Surface Duo on varustettu Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiirillä, eli Qualcommin vanhalla vuoden 2019 huippuluokan järjestelmäpiirillä, ja RAM-käyttömuistia on 6 gigatavua sekä sisäistä tallennusmuistia on 128 tai 256 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei ole. Surface Duo tukee 4G LTE (kategoria 18/5) / Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 -yhteyksiä. Laitteessa on nano-SIM-korttipaikka ja integroitu eSIM.

Markkinoille Surface Duo tuli Android 10 -käyttöjärjestelmäversiolla, mutta päivitys ainakin Android 11 -versioon pitäisi olla luvassa. Microsoft on varustanut Surface Duon esiasennettuna myös useilla omilla sovelluksillaan, kuten Edge-selain, Office-sovellukset, OneDrive, LinkedIn sekä Teams.

Lisävarusteena Surface Duolle on saatavilla Surface Pen -kynä.

Surface Duo sisältää vain yhden kameran, jonka tarkkuus on 11 megapikseliä 1,0 mikronin pikselikoolla ja aukon koko f/2,0, eli kamera ei ole millään tavalla ihmeellinen. Siinä ei myöskään ole esimerkiksi optista kuvanvakainta.

Surface Duon akkukapasiteetti on 3 577 milliampeerituntia, joka on varsin vähän nykypäivän mittapuulla. Akku tukee 18 watin pikalatausta. Microsoft lupaa Surface Duolle 27 tunnin puheajan, 15,5 tunnin akunkeston videoiden katselussa sekä 10 päivän valmiusajan.

Puuttuvia ominaisuuksia laitteessa ovat esimerkiksi stereokaiuttimet, NFC-lähiyhteys, langaton lataus ja 5G-tuki. Ainoana liitäntänä on USB-C (USB 3.1).