Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Koronapassi tuli käytöön - koronatodistus saatavilla Omakannasta ja lukijasovellus sovelluskaupoista

Koronapassi tuli käyttöön Suomessa vuorokauden vaihduttua lauantaiksi 16. lokakuuta.

Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on saatavilla Omakannasta tai tarvittaessa terveydenhuollosta tulosteena. EU:n koronatodistukseen sisältyy kolme todistusta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

Koronatodistus luetaan sovelluksella, joka ei kerää tai tallenna todistusten tietoja eikä se näytä terveystietoja. Lukijasovellus on tarkoitettu toiminnanharjoittajien, kuten ravintoloiden, yökerhojen, yleisötilaisuuksien sekä muiden tapahtumajärjestäjien käyttöön.

Koronatodistuksen lukija -sovellus on saatavilla sovelluskaupoista: Androidille Google Playsta ja iPhonelle App Storesta.

Koronatodistuksen lukeminen sovelluksella voi antaa antaa kaksi tulosta: vihreä tulos kertoo, että koronatodistus on voimassa ja kelpaa ja punainen tulos kertoo, että todistus ei kelpaa. Hyväksytyn tuloksen yhteydessä ruudulle tulee näkyviin myös henkilön nimi.

Koronatodistuksen saa ladattua Omakannasta kanta.fi-osoitteesta, verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella kirjautumisen jälkeen Koronatodistus-valikosta. PDF-tiedostomuotoisesta koronatodistuksesta skannataan sen QR-koodi. Todistuksen voi tulostaa tai QR-koodin tallentaa esimerkiksi kuvana puhelimeen. Tarjolla on myös kolmansien osapuolten verkkopalveluja, jotka mahdollistavat koronatodistuksen QR-koodin tallentamisen helposti käytettäväksi osaksi Androidin tai iPhonen lompakkosovelluksia.

Suomen Koronatodistuksen lukija -sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) STM:n rahoituksella ja ohjaamana. Sovelluksen teknisestä kehityksestä vastaa Solita. Sovelluksen toimivuutta ja käytettävyyttä on pilotoitu yhdessä Helsingin kaupungin kanssa.

”Jos tapahtuman järjestäjä edellyttää koronapassia, tapahtumaan osallistujan tulee hakea Omakannasta koronapassina toimiva EU:n koronatodistus ja joko tallentaa se puhelimelleen tai tulostaa todistus. Tilaisuuteen osallistujan ei siis tarvitse ladata lukijasovellusta”, THL:n tietoarkkitehti Mika Pihlajamäki kertoo.

”Lukusovellus on yksinkertainen työkalu kaikille, jotka mahdollisesti tarvitsevat koronapassia turvaamaan toimintaa. Teknologian avulla voimme auttaa varmistamaan yhteiskunnan avautumista pandemian sallimissa rajoissa”, toteaa Solitan Terveys- ja hyvinvointitoimialan johtaja Risto Kaikkonen.

Koronarajoitusten kohteena olevat toimijat, kuten ravintolat tai yleisötilaisuuksien järjestäjät, voivat ottaa koronapassin käyttöönsä vapaaehtoisesti. THL:n mukaan asiakkaan tai osallistujan pitää esittää koronapassi sisäänpääsyn tai osallistumisen yhteydessä, jos tilaisuuden tai tapahtuman järjestäjä sitä edellyttää.

Koronatodistus on vaihtoehto esimerkiksi asiakasmäärään tai aukioloaikoihin liittyvien koronarajoitusten noudattamiselle. Sen käytöstä päättävät tilaisuuksien järjestäjät ja toiminnanharjoittajat. Jos rajoituksia ei ole, passiakaan ei tarvita. Jos tila on vakavan koronatilanteen vuoksi suljettu tai tilaisuus kokonaan kielletty, koronapassia ei voi käyttää.