Uusi verkkokauppa Teknavi.com

EU vaatii kaikkiin älypuhelimiin USB-C:tä standardiliitännäksi - myös Apple saattaa joutua taipumaan muutokseen iPhoneissa

Komissio on siirtymässä vapaaehtoisista toimista pakottavaan lainsäädäntöön.

Euroopan komissio on tänään esitellyt lainsäädäntöehdotuksensa, jonka mukaan USB-C-liitännästä tulisi kaikkien älypuhelimien, tablettien, kameroiden, kuulokkeiden, kannettavien kaiuttimien ja käsikonsoleiden standardiliitäntä elektroniikkaromun vähentämiseksi ja helppouden lisäämiseksi.

Lisäksi komissio esittää yhdenmukaistettua pikalataustekniikkaa, joka estäisi eri valmistajia perusteettomasti rajoittamasta latausnopeutta ja varmistamaan, että latausnopeus on sama ladattaessa laitetta millä tahansa yhteensopivalla laturilla.

Komissio ehdottaa myös latureiden ja elektroniikkalaitteiden myymistä erillään. Tämä helpottaa komission mukaan ”kuluttajien elämää ja pienentää latureiden valmistuksesta ja hävittämisestä syntyvää ympäristöjalanjälkeä ja sitä kautta edistää siirtymistä vihreään ja digitaaliseen talouteen”. Älypuhelinvalmistajista muun muassa Apple ja osin Samsung ja HMD Global (Nokia) ovatkin jo luopuneet latureista myyntipakkauksissa.

Muutokset tehtäisiin radiolaitedirektiivin tarkistuksena, ja tämän hetken odotus aikataulusta on, että vuodesta 2024 alkaen latausliitäntänä tulisi olla USB-C. Jäsenmaiden tulee hyväksyä ehdotus ja tämän jälkeen laitevalmistajille olisi tarjolla vielä 24 kuukauden siirtymäaika.

Komission mukaan yleislaturin toteuttamiseen vaaditaan täyttä yhteentoimivuutta kaapelin molemmissa päissä – eli sekä elektroniikkalaitteelta että ulkoiselta virtalähteeltä. Ulkoisen virtalähteen yhteentoimivuutta käsitellään komission ekologista suunnittelua koskevan asetuksen uudelleentarkastelun yhteydessä. Uudelleentarkastelu aloitetaan myöhemmin tänä vuonna, jotta se saadaan voimaan samanaikaisesti tämänpäiväisen ehdotuksen kanssa.

Komission mukaan matkapuhelinten latausratkaisujen määrää on saatu jo vähennettyä vapaaehtoisuuteen perustuvalla lähestymistavalla 30 eri vaihtoehdosta kolmeen viimeisen vuosikymmenen aikana, mutta lopullinen ratkaisu on jäänyt puuttumaan. Nyt komissio aikoo toteuttaa yhteisen laitteiden latausratkaisun lainsäädännön keinoin.

Euroopan parlamentti äänesti jo tammikuussa 2020 äänin 582-40 yhtenäisen latausstandardin puolesta.

Mahdollisen uuden lainsäädännön vaatimukset saattavat vaikuttaa merkittävimmin Appleen, joka on säilyttänyt edelleen iPhoneissaan ja monissa muissa tuotteissaan oman Lightning-liitäntänsä. Samanaikaisesti älypuhelimissa on laajasti muiden valmistajien toimesta muuten siirrytty viime vuosina USB-C-liitäntään lukuun ottamatta aivan edullisimpia älypuhelinmalleja, joissa on yhä nähty Micro-USB-liitäntöjä.

Apple on kommentoinut aiemmin, että yhtenäiseen latausstandardiin siirtyminen haittaisi innovaatioita ja aiheuttaisi myös kasapäin elektronista jätettä, koska Apple-käyttäjien tulisi vaihtaa uusiin kaapeleihin ja latureihin. Lisäksi Applen mukaan ala on ollut muutenkin siirtymässä kohti USB-C:tä, joten tarvetta sääntelylle ei edes ole.

Myös Apple on ottanut jo USB-C-liitännän käyttöön kannettavien Mac-tietokoneiden jälkeen liitäntänä myös iPadeissa, mutta iPhoneissa muutosta ei ole tapahtunut. Lopulta on arvioitu, että Apple saattaisi luopua lopulta liitännöistä iPhoneista kokonaan ja siirtyä vain täysin langattomaan lataukseen. Sen osalta Apple esitteli viime vuonna iPhone 12 -malleissa uuden MagSafe-latauksen, jossa langattoman latauksen laturi kiinnittyy tiukasti iPhonen takapintaan magneettien voimalla. Muuten iPhonet ovat tukeneet jo useamman vuoden ajan myös langattoman latauksen Qi-standardia.

On toistaiseksi epäselvää, olisiko EU-komission lainsäädännön mukaista, ettei iPhoneissa olisi enää lainkaan liitäntää ja lataus hoituisi vain langattomalla latauksella.

Euroopan unionilla on takanaan pitkä historia yhtenäiseen laturiin ja latausliitäntään kannustamisesta, mutta toistaiseksi vapaaehtoisin toimin, jotka ovat jättäneet markkinoille edelleen useampia vaihtoehtoja.

Jo vuonna 2009 joukko puhelinvalmistajia – Apple, Nokia, Huawei, Samsung – allekirjoittivat Euroopan unionin ajamana vapaaehtoisen yhteisymmärryksestä kertovan asiakirjan, jonka mukaan ne yhtenäistäisivät latausratkaisunsa. Tuolloin tarkoituksena oli siirtyä Micro-USB-liitäntään, mutta lopulta Apple toi markkinoille oman Lightning-liitäntänsä eikä sen osalta yhtenäistäminen näin ollen edennyt.