5G yleistyy vääjäämättä – verkkokapasiteetille kova tarve: Nokiaa odottaa ”eräänlainen positiivinen kierre”

Vielä vuosi sitten Mobile World Congress -messuilla 5G siinsi vasta tulevaisuudessa, mutta tänä vuonna Barcelonassa 5G on muuttunut todeksi. Ensimmäisiä verkkoja on jo alettu ottaa maailmalla käyttöön, ja uusia 5G-älypuhelimiakin ovat jo julkistaneet useat eri valmistajat.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoi sunnuntaina Nokian tilaisuudessa Nokialla olevan jo yli 20 5G-sopimusta, ja Nokian työstäneen 5G:tä lähes sadan asiakkaan kanssa ympäri maailmaa.

5G tulee vääjäämättä, koska se tarjoaa operaattoreille lisää kapasiteettia

Ensimmäiset 5G-älypuhelimet edustavat vielä hinnoittelultaan aivan markkinoiden kalleinta päätä, eikä välttämättä suuria myyntilukuja heti saavuteta. 5G kuitenkin tulee vääjäämättä, mutta kertarysäyksen sijaan kyse on jälleen enemmän pikku hiljaa etenevästä muutoksesta.

Haastattelimme Mobile World Congressissa tänään Nokian tuotehallinnan johtajaa Ari Kynäslahtea.

”Operaattorien näkökulmasta 5G ei tuo vain uusia liiketoimintamahdollisuuksia, vaan myös paljon lisää kapasiteettia”, kommentoi Kynäslahti.

Nokian tuotehallinnan johtaja Ari Kynäslahti.
Nokian tuotehallinnan johtaja Ari Kynäslahti.

Jatkuvasti kasvavan mobiililaitteiden käytön ja verkkoliikenteen myötä nykyiset 4G-verkot ovat monin paikoin tukossa, ja operaattoreilla on suuri tarve lisäkapasiteetille, jota saadaan kun 5G-verkoissa otetaan käyttöön uusi 3,5 gigahertsin taajuusalue. Tältä taajuusalueelta kullekin operaattorille on useimmissa jaettavaksi jopa 100 megahertsiä uutta kaistaa.

”5G mahdollistaa operaattoreille taajuusmäärän tuplaamisen”, sanoo Kynäslahti.

5G-verkon tuoma uusi kapasiteetti tarkoittaa, että operaattoreilla on myös kannusteita kiihdyttää 5G-siirtymää. Lisäksi operaattorien on vaikea jäädä 5G:stä sivuun. ”Uusi kapasiteetti parantaa palvelun laatua, ja sillä saadaan jopa moninkertaistettua tiedonsiirtonopeudet. Jos samassa maassa on joku operaattori, jolla ei olisi 5G:tä, se tulee menettämään tilaajia, kun kilpailija tarjoaa parempia nopeuksia”, pohtii Kynäslahti operaattorien kilpailun vaikutusta 5G:n yleistymiseen.

Yleisesti ottaen 5G-verkot tulevat tuomaan suurempia tiedonsiirtonopeuksia, pienempiä viiveitä sekä mahdollisuuden tukea verkossa huomattavasti aiempaa suurempaa laitemäärää, mikä auttaa esineiden internetin yleistymisessä.

Esimerkiksi 5G:n pienen viiveen ja suuren laitemäärän tuki tulevat näkymään palveluissa vasta pikku hiljaa ajan kanssa, kun aluksi 5G:ssä on kyse ensisijaisesti aiempaa nopeammasta ja paremmasta mobiililaajakaistasta.

Eurooppa ei ole 5G:n käyttöönoton kärjessä

Pisimmällä 5G:n kanssa edetään jo Yhdysvalloissa, Etelä-Koreassa ja Australiassa, joissa tekeillä on jo laajempia verkkolanseerauksia.

Euroopassa ollaan maanosan tasolla perässä, koska esimerkiksi taajuuksien jakaminen operaattoreille on joissakin maissa ollut hitaanpuoleista. Kuten aiemmissakin verkkosukupolvissa, myös 5G:ssä Euroopan sisällä kuitenkin Skandinavia ja Suomi kulkevat kärkijoukoissa. Suomessakin omat 5G-verkkonsa ovat rajatusti ja vielä ilman päätelaitteita avanneet jo kaikki kolme operaattoria. Operaattoreista Elisa on kertonut nyt tuovansa myyntiin OnePlussan 5G-älypuhelimen huhti-kesäkuussa, ja tänä vuonna myös muun muassa Huawein ja ZTE:n 5G-älypuhelimet.

Viime aikoina on nostettu esille uhka, että Euroopan 5G-käyttöönotot voisivat merkittävästi viivästyä, jos maailman suurimman verkkolaitteiden ja -ratkaisujen toimittajan Huawein tuotteet kiellettäisiin verkoista Yhdysvaltojen aloittaman kampanjan mukaisesti. Yhdysvalloissa Huawei koetaan Kiina-kytköksen vuoksi mahdollisena tietoturvariskinä, vaikkei vakoiluväitteille olekaan esitetty minkäänlaisia todisteita.

Nokian Ari Kynäslahti ei usko puheisiin merkittävästä viivästymisestä, jos Huaweita ei olisi markkinoilla. ”Ei se pidä paikkansa”, kommentoi Kynäslahti ja selvittää kuinka Nokialla on hyvä tieto myös Huawein etenemisestä muun muassa syntyen projekteista, joihin ne molemmat toimittavat osan verkosta, kuten vaikkapa Etelä-Koreassa LG Uplussan 5G-verkko.

”Toki jos asiaa miettii Huawein kannalta, niin heidän on pitänyt jonkinlainen markkinointiviesti kehittää”, sanoo Kynäslahti.

Euroopassa Huaweita ei ole vielä suljettu maiden 5G-verkkojen rakentamisesta, mutta asiaa on kylläkin pohdittu eri suunnilla.

5G-siirtymä tulee kantamaan Nokiaa pitkään – vaatii laajempiakin investointeja infraan

Verkkomarkkinoilla kolmen suurimman kisaa käyvät Huawein ja Nokian lisäksi ruotsalainen Ericsson, joka näyttää edenneen viime aikoina markkinoilla yllättävänkin vahvasti. Ericssonilla on kapeampi tuoteportfolio kuin Nokialla, ja sen bisnekseen 5G:n alkuvaiheen radioverkkoinvestoinneilla on näin merkittävämpi vaikutus.

Tuotehallinnan johtaja Ari Kynäslahti uskoo, että hieman pidemmällä aikavälillä Nokian laaja tarjooma lyö kunnolla läpi ja 5G-verkkojen tulo tuo uusia investointeja myös laajemmin koko verkkoinfrastruktuuriin.

Nokialle vahvoiksi tuotealueiksi Kynäslahti nostaa muun muassa lyhyen säteen small cell -tukiasemat, yleisen radioverkkotarjonnan sekä pilvipalvelut.

Kynäslahti ei osta ajatusta siitä, että Ericssonin kapeampi tuoteportfoliokaan olisi edes omilta osiltaan Nokiaa parempi. ”Ericssonilla voi olla joku yksittäinen ominaisuus parempi, ja meillä taas joku toinen”, sanoo Kynäslahti.

Kynäslahti korostaa, että Nokian tarjoamat alusta loppuun -verkkoratkaisut ovat sen vahvuus. Esimerkiksi Ericssonilta niitä kun ei saa, markkinajohtaja Huaweilta kylläkin Nokian lisäksi.

”Kun verkossa pitää uusia vähän kaikkea 5G:n myötä, niin tästä syntyy eräänlainen positiivinen kierre.”