Teknavi listaa: Tässä ovat iOS 8:n tärkeimmät uudistukset

Applen uusimman iPhone 6:n julkaisun myötä ladattavaksi tuli myös uusin mobiilikäyttöjärjestelmä iOS 8.

IOS 8 vaatii toimiakseen iPhone 4S:n tai sitä uudemman puhelinversion. Tablet-maailmassa se toimii vähintään iPad 2:lla.

Uusi käyttöjärjestelmä tuo sormenjälkiskannerin entistä laajempaan käyttöön. Aikaisemmin sen käyttö oli rajattu lukkonäytön avaamiseen, mutta nyt myös sovelluskehittäjät ovat saaneet tekniikan haltuun. Tämän ansiosta sovellukset voivat käyttää sormenjälkitunnistinta perinteisen salasanatunnistuksen sijasta. Salasanan unohtaminen ei jatkossa enää aiheuta harmaita hiuksia, kun tunnistautuminen tehdään sormenjäljen avulla.

Uusia ominaisuuksia kameraan

IOS 8 tuo kamerasovellukseen videotoimintoon aikaintervallitallennuksen (time lapse). Hidastetulla tallennuksella videoihin saa lisämaustetta ja se sopiikin erinomaisesti nopeiden tilanteiden tallentamiseen.

Tekstiviestit Mac-tietokoneen näytölle

IOS 8:n kautta lähetetyt tekstiviestit näkyvät nyt iPadeissa ja Mac-tietokoneissa. Aikaisemmin Mac-laitteiden välillä ovat siirtyneet vain iMessage-viestit.

Ongelmana oli aikaisemmin se, että esimerkiksi Android-puhelimesta lähetetyt tavalliset tekstiviestit eivät näkyneet Mac-tietokoneen näytöllä. IOS 8 mahdollistaa myös puheluiden vastaamisen iPadilta tai Mac-tietokoneelta.

Viestien ja puheluiden vastaanottaminen vaatii Mac-tietokoneen käyttöjärjestelmän päivittämisen uusimpaan OS X Yosemite-versioon.

Päivityksen jälkeen käyttäjälle avautuu mahdollisuus jatkaa iPhonella aloitettua sähköpostia tai tekstinkäsittelyprojektia Mac-tietokoneella.

IMessage-viestejä on uudistettu siten, että niihin voi liittää paikkatiedon. Näin ollen käyttäjän ei tarvitse välttämättä erikseen kertoa, missä hän kulloinkin on.

IMessage-viestiin voi liittää myös ääni- ja videoviestin, joka tuhoutuu vastaanottajan nähtyä sen.

Uudistettu näppäimistö

IOS 8:n virtuaalinäppäimistö on parannettu versio edellisestä. Petrausta on tullut ennakoivaan tekstinsyöttöön.

Ehdotetut sanat näkyvät näppäimistön päällä siten, että sanojen kolme viimeistä kirjainta on näytetty. Sovellus osaa nyt arvailla myös seuraavaa syötettävää sanaa. Sovellus myös nuuskii, millaisella sävyllä tekstiä kirjoitetaan. Esimerkiksi iMessage-viestien se olettaa olevan rennompia kuin sähköpostien.

Ennakoiva tekstinsyöttö nuuskii viesteistä kysymyksiä, joihin se ehdottaa automaattisesti vastausvaihtoehtoja.

Uudenlainen jakotoiminto perheen sisällä

IOS 8 mahdollistaa samalla luottokortilla ostettujen sovellusten, kirjojen ja esimerkiksi musiikin jakamisen enintään kuuden perheenjäsenen kesken.

Käytössä on myös uudenlainen lapsilukko, joka pakottaa lapsen kysymään vanhempansa suostumuksen sisällön lataamiseen.

Uusi keino puhelimen löytämiseksi

Löydä iPhoneni -toimintoa on parannettu. Jatkossa puhelimen gps-koordinaatit tallentuvat iCloudiin aina, kun puhelimen akun varaus on matala.

Terveyssovellukset

IOS 8:N Healthbook-sovellus kokoaa yhteen paikkaan muun muassa tiedot käyttäjänsä kalorien kulutuksesta, sydämen sykkeestä, verensokerista ja kolesteroliarvoista. IPhone 5S:n liikkeentunnistusprosessori laskee esimerkiksi askelten määrää ja kuljettua matkaa. Jatkossa tiedot täydentyvät muun muassa korkeus- ja ilmanpainemittauksella. 

Uudistettu Siri

Siri-puheentunnistus ei ole ollut Suomessa yleisesti käytetty ominaisuus, koska se ei tue suomen kieltä. Apple on uudistanut Siriä muun muassa siten, että se tunnistaa musiikkikappaleiden nimiä käyttämällä apuna suosittua Shazam-sovellusta.

Lukitusnäytön sovellukset

IOS8:n yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on sovellusten automaattinen ehdottaminen lukitusnäytön vasemmassa alakulmassa. Sovellusten näyttäminen on yhdistetty gps-paikannukseen, kunhan käyttäjä on antanut luvan paikannuspalveluiden käyttöön.

Jos lupa on annettu, näytön alalaitaan voi ilmestyä esimerkiksi kahvilan tai julkisen liikennevälineen sovellus, joihin pääsee pyyhkäisemällä sovelluskuvaketta ylöspäin lukitusnäytöllä.

Samaa toimintoa voidaan käyttää myös uusista sovelluksista vinkkaamiseen.

Nämä puuttuvat

Applelta on odotettu Android-maailmasta tuttua ruudunjakotoimintoa, mutta sellaista ei ainakaan toistaiseksi ole esitelty. On mahdollista, että toiminnallisuus on tulossa seuraavissa käyttöjärjestelmäpäivityksissä.

Applen karttanavigointiin on sen sijaan odotettu julkisen liikenteen tietoja, jotka löytyvät esimerkiksi Google Mapsista.