Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kolme älypuhelinmerkkiä, sama omistaja – tiesitkö näiden puhelinten kuuluvan samalle yhtiölle?

Halvoista, mutta tehokkaista älypuhelimistaan tunnetut OnePlus, Oppo ja Vivo eivät välttämättä sano tavalliselle suomalaiselle mitään. Maailmalla kyse ei kuitenkaan ole pienistä valmistajista, vaan etenkin Aasiassa tehokkaat budjettipuhelimet ovat käyneet hyvin kaupaksi. Hieman yllättäen kaikki kolme valmistajaa kuuluvat kuitenkin osaksi suurempaa yhtiötä, sillä kaikki kolme brändiä kuuluvat kiinalaisen BBK Electronicsin omistukseen.

BBK Electronics on kiinalainen kuluttajaelektroniikkaan erikoistunut suuryritys, joka älypuhelinten lisäksi tehtailee muun muassa digitaalikameroita, mp3-soittimia ja televisioita. Vuonna 1995 perustettu yritys on tullut vuosien varrella tunnetuksi myös karkeista tuotekopioistaan ja muun muassa NES-konsoleiden (Nintendo Entertainment System) jäljennöksistä. Tuotekopiointi on myös yksi syy sille, miksi BBK Electronicsin puhelimia eiole suurissa määrin myynnissä länsimaissa, missä tekijänoikeuslainsäädäntö on selvästi kiinalaista lainsäädäntöä tiukempi.

Huolimatta rajoittuneesta markkina-alueesta, onBBK Electronics myynyt puhelimia Aasiassa jo pitkään hyvällä menestyksellä. Yhtiön brändeistä vanhin on Oppo, joka perustettiin BBK Electronicsin tytäryhtiöksi vuonna 2004. Aluksi Oppo keskittyi DVD- ja Blu-Ray-soittimiin, mutta vuoden 2008 jälkeen älypuhelimet ovat olleet yhä keskeisempi osa Oppon mallistoa. Vuonna 2009 Oppo sai seurakseen hifi-laitteisiin keskittyneen Vivon, jonka brändi on myöhempinä vuosina nähty myös lukuisissa älypuhelimissa. Viimeisimpänä kuvioihin on astunyt mukaan OnePlus, joka perustettiin vuonna 2013 ja keskittyy pelkästään älypuhelinten ja OxygenOS-käyttöliittymän kehittämiseen.

Hieman kuvaa BBK Electronicsin älypuhelintarjonnasta antaa oheinen lista, jossa eri sisaryhtiöiden älypuhelinmallistot on kerätty yhteen luetteloon.

Oppon puhelimet:
Oppo Finder
Oppo Find 5
Oppo U705T Ulike 2
Oppo U701 Ulike
Oppo R610
Oppo R811 Real
Oppo R817 Real
Oppo R819 / R819T
Oppo T29
Oppo N1
Oppo Find 7a
Oppo Find 7
Oppo R5
Oppo N3
Oppo R7
Oppo R7 Plus
Oppo R7 Lite
Oppo R7s
Oppo F1
Oppo R7 Neo
Oppo R9

Vivon puhelimet:
Vivo X6S Plus
Vivo X6S
Vivo Y31L
Vivo Y31A
Vivo Xplay5
Vivo Xplay5 Elite
Vivo Y51L
Vivo X6 Plus
Vivo X6
Vivo Y51
Vivo Y27L
Vivo Y15S
Vivo V1 Max
Vivo V1
Vivo X5 Pro
Vivo X5 Max+
Vivo X5S L
Vivo X Shot
Vivo X3S
Vivo Y15
Vivo Y22
Vivo X5 Max
Vivo V3 Max
Vivo V3

OnePlussan puhelimet:
OnePlus One
OnePlus 2
OnePlus X
OnePlus 3

OnePlus 3 ja Soft Gold -värivaihtoehto.

 

 

OnePlus 3 kahdessa värissä.

 

 

Oppon tuore R9-puhelin on saanut vaikutteita iPhonesta.

 

 

Oppo Neo 7

 

 

Myös Vivon X6Plus-malli muistuttaa erehdyttävästi eri tavoin Applen iPhonea.