Valokuitu yleistyy -entä myytit sen ympärillä?

Valokuituverkkoa rakennetaan koko ajan. Ihmisillä on edelleen vahvoja ennakkoluuloja palvelusta.

Valokuidun kattavuus Suomessa laajenee koko ajan. Jo yli 60 %:lla suomalaisista on saatavilla valokuituverkko. Valokuidun tekniikasta ja sen käytöstä liikkuu kuluttajien keskuudessa kuitenkin edelleen vahvoja ennakko-oletuksia. Uudet tekniikat, kuten 5G ja jopa 6G luovat monille kuvan paremmasta vaihtoehdosta.Teknavi selvitti kuluttajien mielikuvia valokuidusta ja siihen liittyvistä käsityksistä sekä niiden paikkansa pitävyyttä.

Alla oleviin väittämiin kommentoi Valokuitunen Oy:n toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.

Väittämä: ”Kaikki valokuituverkot ovat avoimia.”

-Paljon kuulee sellaista puhetta, että kaikki verkot on avoimia, mutta se ei todellakaan ole niin. Avoimen valokuituverkon tunnistaa siitä, että asiakkaalla on siellä verkossa valittavanaan monesta eri palveluntarjoajasta. Suljetuissa verkoissa siellä on vain yksi palveluntarjoaja.

Väittämä: ”100 megan 5G-yhteys on sama kuin 100 megan valokuituyhteys. Valokuitu on jo vanhentunutta tekniikkaa ja 6G ja langattomuus ylipäänsä on se tulevaisuuden ratkaisu.”

-Teoriassa, jos ilmassa ei olisi häiriöitä, tai jos se siirrettäisiin todella pitkää matkaa, niin ilmassa valo kulkee nopeammin, kuin lasissa. Käytännössä kuitenkin ilmassa signaali ei voi koskaan olla niin tehokas, kuin mitä se on valokuidussa, koska ilmassa on todella paljon sähkömagneettisia häiriöitä, jotka estävät sitä signaalia kulkemasta. Valokuidussa päästään huomattavasti nopeampiin nopeuksiin kuin missään mobiiliteknologiassa voidaan koskaan päästä, koska tieto siirretään häiriöttömästi maan alla valokuitua pitkin.

Väittämä: ”Kuitu markkinoidaan edulliseksi mutta todellisuudessa asiakas sitoutuu kalliisiin kuukausimaksuihin.”

-Valokuitu investointina on pitkäkestoinen. Sen elinikä on useita kymmeniä vuosia. Siihen ei tarvitse tehdä mitään lisäinvestointeja, että nopeutta voidaan nostaa. Me ihmiset helposti unohdamme, mikä se laitteiden uusimisen kustannus on ja vertaamme vain siihen tiedonsiirron kuukausihintaan.

Väittämä: ”Katu joudutaan kaivamaan auki muutaman vuoden välein.”

-Se riippuu toimijasta, rakennetaanko verkkoa minimikustannuksilla vai pitkäjänteisesti. Valokuitusella verkko rakennetaan aina niin, että tie avataan vain kerran ja valokuituvalmius tuodaan kaikille tien varrella oleville kiinteistöille valmiiksi.

Neuvoja valokuituyhteyttä harkitsevalle

Valokuitusen Heikki Kaunisto antaa kolme vinkkiä, jotka on hyvä huomioida, mikäli harkitsee valokuituliittymää itselleen.

-Ensinnä, kiinnitä huomiota siihen, sitoudutko avoimeen vai suljettuun verkkoon. Toiseksi, selvitä omat ja toimijan vastuut, että ne ovat tasapainossa. Ja kolmantena, varmista mihin sitoudut. Sitoudutko tilaamaan valokuidun vai sitoudutko samalla useampivuotiseen, määräaikaiseen tietoliikennepalvelusopimukseen, Kaunisto neuvoo.

Vaikka uudet teknologiat tuovat uusia mahdollisuuksia, valokuitu tarjoaa perustan nopealle nettiyhteydelle. Sen tarjoama luotettavuus tekee siitä edelleen varmemman ja nopeamman vaihtoehdon internetyhteydelle. Teknavin katugallupissa vastaan tulikin paljon myös positiivista suhtautumista valokuituun.

”Se on nopeuttanut tätä informaation siirtoa huomattavasti.”

”Mulle riittää kotiin mahdollisimman nopea yhteys. Valokuitu tarjoaa todella hyvän nettiyhteyden, varsinkin jos tykkää pelata tai katsoa jotakin.”

”Vanhassa asunnossani oli valokuitu ja totuin siihen hyvään nopeuteen.”

”Valokuitu on paras vaihtoehto hinta-laatu-suhteeltaan”

LUE MYÖS

Kun ostat ensimmäisen sähköautosi, paluu autokoulun penkille ei ole huono valinta

Koeajo: ”Kyllä voima puhuu, saa****” – Ferrari Purosangue, osa 2

Auton kevätpesu – ota vinkit haltuun

SEURAA TEKNAVIA SOSIAALISESSA MEDIASSA

Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta.