Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Älypuhelimet uuteen nopeusluokkaan? Kohta nähdään ensimmäinen gigabittipuhelin

Kiinalainen ZTE aikoo räväyttää parin viikon päästä Mobile World Congressissa ja julkistaa ensimmäisen gigabittiluokkaan eli yhden gigabitin sekuntinopeuteen tiedonsiirrossa yltävän 4G-puhelimen.

ZTE ei ole toistaiseksi antanut yksityiskohtia tulevasta puhelimesta eikä näin vielä tiedetä, onko kyse puhtaasti vain pelkästä konseptipuhelimesta vai tuleeko puhelin myös myyntiin. Puhelimelle on ainakin toistaiseksi myös annettu vain nimi ZTE Gigabit Phone.

Puhelinta tullaan esittelemään ZTE:n osastolla Mobile World Congressissa, joka käynnistyy maanantaina 27. helmikuuta.

Qualcomm on julkistanut X16-modeemipiirin, joka on myös integroituna osa sen uutta tänä vuonna huippupuhelimiin tulevaa Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriä. Qualcomm X16 mahdollistaa gigabittiluokan 4G LTE -yhteydet, jos laite muuten on niitä valmis tukemaan muun muassa antenniratkaisultaan.

Tähän asti markkinoilla parhaimmat puhelimet ovat tukeneet tiedonsiirtoa korkeintaan 600 megabitin sekuntinopeudella. Suomessa monin paikoin verkkojen teoreettinenkin nopeus rajoittuu vasta 300 megabittiin sekunnissa. Suomessa operaattoreista DNA kertoi tällä viikolla sillä olevan Siuntiossa valmius jo jopa 1,2 gigabitin 4G-verkkoon.

Ensimmäisen gigabittiluokan 4G-verkko on jo juuri avattu Australiassa. Päätelaitteena verkossa voidaan käyttää vasta Netgearin mobiilireititintä, joka perustuu juuri Qualcommin X16-piiriin. Mahdollisesti Snapdragon 835 ja Qualcommin X16 löytyvät myös ZTE:n Mobile World Congressissa esiteltävästä puhelimesta.

Laajemmin Snapdragon 835:tä ja mahdollisesti gigabittiluokan 4G:tä odotetaan ensimmäisenä Samsungin Galaxy S8 -puhelimissa valituilla markkinoilla.