Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Xiaomi esitteli prototyypin kiinteäelektrolyyttisesta älypuhelimen akusta - kasvattaa selvästi energiatiheyttä

Xiaomi on esitellyt prototyypin uudella tavalla valmistetusta akusta.

Kiinteäelektrolyyttisyys parantaisi sekä älypuhelinten turvallisuutta että käyttömukavuutta monin tavoin.

Älypuhelinten lataustehot ovat viime vuosina kasvaneet harppauksittain, mutta itse akut ovat valmistajasta toiseen perinteisesti hyvin samankaltaisia. Muutos saattaa kuitenkin olla luvassa pian, ja kiinteäelektrolyyttisistä akuista luvataan seuraavaa mullistusta. Xiaomi on jo ehtinyt esitellä prototyyppiään.

Kiinteäelektrolyyttisissä akuissa energiatiheys on huomattavasti tavanomaisia akkuja suurempi, ja Xiaomin prototyypissä se on saatu hilattua aina 1 000 wattituntiin litrassa. Mittayksikkö on hankala hahmottaa, mutta käytännössä suurempi tiheys johtaa akun suurempaan kapasiteettiin ja täten parempaan käyttöaikaan.

Tavanomaisissa akuissa elektrolyytti on nestemäisessä tilassa, kiinteäelektrolyyttisissä taas nimen mukaisesti kiinteässä. Kiinteydestä on monenlaista hyötyä, ja esimerkiksi kylmässä akun tulisi säilyttää virta selvästi nykyisiä ratkaisuja paremmin.

Xiaomin mukaan uudenlainen teknologia tekisi akuista myös turvallisempia vähentäen odottamattomien sattumusten, kuten ylikuumenemisen, riskiä.

Konseptitasolla Xiaomi sai uusine teknologioineen mahdutettua peräti 6 000 milliampeeritunnin Xiaomi 13 -älypuhelimen prototyyppiin. Suora vertailu prototyypin ja valmiin tuotteen välillä on toki vaikeaa, mutta hiljattain esitellyn Xiaomi 13:n akkukapasiteetti on tavanomaisesti vain 4 500 milliampeerituntia.

Kiinteäelektrolyyttisten akkujen ansiosta samaan tilaan saadaan siis mahdutettua kapasiteetiltaan suurempi akku, jonka suorituskyky ja turvallisuuskin ovat paremmalla tolalla. Xiaomin esittelemää teknologiaa kehittellevät paraikaa muutkin, ja älypuhelinten akut saattavatkin lähivuosina ottaa aimo harppauksen eteenpäin.