WhatsApp-tuki päättyy monilta vanhemmilta puhelimilta

Hiljattain seitsemän vuotta täyttänyt WhatsApp on ilmoittanut lopettavansa tuen tietyille vanhoille puhelimille ja käyttöjärjestelmille.

Kuluvanvuoden aikana WhatsApp-tuki loppuu Nokian Series 40 ja Symbian S60 -alustoilta sekä Windows Phone 7.1:ltä, Androidin 2.1 ja Android 2.2 -versioilta sekä kaikilta BlackBerry-käyttöjärjestelmiltä, mukaan lukien uusimmalta BlackBerry 10:ltä.

Series 40 ja Symbian S60 -puhelimet käsittävät käytännössä koko Nokian puhelinmalliston aivan halvimpia lukuun ottamatta ennen vuoden 2011 lopulla liikkeelle lähtenyttä siirtymistä Windows Phoneen. Windows Phone 7.1 -tuen päättyminen ei kuitenkaan puolestaan kosketa esimerkiksi Lumioita, sillä ne saapuivat jo 2011 lopulla heti Windows Phone 7.5:llä varustettuna.

Myöskin Android 2.1:llä tai 2.2:lla varustettuja puhelimia on tämän vuoden loppuun mennessä käytössä varmasti enää vain hyvin pieni määrä. Kenties kovin isku uudessa ilmoituksessa globaalilla tasolla onkin tuen kokonaan loppuminen BlackBerryltäkin, myös sen vasta 2013 julkaissulta BlackBerry 10 -versiolta. Suomessa BlackBerryt eivät ikinä muusta maailmasta poiketen nousseet valtavirtaan.

Omassa ilmoituksessaankin WhatsApp kertoo kuinka tuen lopettamispäätös sekä WhatsAppin seitsenvuotinen historia kuvastavat myös puhelinmarkkinoiden muutosta. WhatsAppin aloittaessa vuonna 2009 noin 70 prosenttia älypuhelimista oli BlackBerryjä ja Nokioita. Tänään puolestaan yli 99,5 prosenttia älypuhelimista tulee Googlen, Applen tai Microsoftin käyttöjärjestelmällä – vielä 2009 niiden osuus oli alle 25 prosenttia.

Poikkeuksellisen laaja alustatuki oli aikanaan WhatsAppin suosion kasvamisen yksi kulmakiviä. Monista kilpailijoista poiketen se ylipäänsä toi palvelunsa tarjolle myös esimerkiksi juuri Nokian vanhoihin peruspuhelimiin saavuttaen näin suuremman potentiaalisen käyttäjäkunnan, mikä on universaalille viestipalvelulle ensiarvoisen tärkeää.

WhatsApp kertoo panostavansa lähiaikoina muun muassa parempiin turvaominaisuuksiin ja uusiin tapoihin pitää yhteyttä kavereiden kanssa, ja haluaa nyt keskittää toimensa alustoille, joita valtaosa ihmisistä käyttää eivätkä nyt tuen lopun kohtaavat puhelimet tarjoa enää riittäviä kyvykkyyksiä WhatsAppin uusille toiminnoille.

WhatsApp kehottaa käyttäjiä päivittämään uuteen Android-, iPhone tai Windows Phone -puhelimeen vuoden 2016 loppuun mennessä.