800 asiantuntijaa ennusti 10 vuoden päähän – näin teknologia kehittyy

Jos keskivertoihmiselle olisi kerrottu vuonna 2005 nappiin osuva ennustus nykyteknologiasta, olisi reaktio varmasti ollut skeptinen. Asiat kuten älykellot, tabletit, kosketusnäyttöpuhelimet, pilvipalvelut ja sosiaalinen media olivat kymmenen vuotta sitten parhaimmillaankin kokeiluasteella, ja esimerkiksi Google Glassin tapaisista älylaseista ei osattu edes haaveilla. Kun tänä päivänä katsoo teknologian saavutuksia, on monesta aikaisemmin mahdottomaksi koetusta asiasta tullut totta.

Mielenkiintoinen kysymys tulevaisuuden suhteen kuuluu, kuinka monet nykyään mahdottomina pidetyt asiat tulevat tulevaisuudessa olemaan arkipäivää. Tähän kysymykseen vastausta etsi World Economic Forumissa yli 800 asiantuntijaa, jotka tarjosivat omia näkemyksiään tulevaisuuden teknologiakehityksestä.

Osa asiantuntijoiden arvioista oli varovaisen hillittyjä, ennustaen muun muassa 3D-tulostuksen lisääntymistä, uusia älylaitteita ja itsestään ohjautuvia autoja. Mukaan mahtui kuitenkin myös jokunen erikoisempi arvio.Yksi hämmentävimmistä ennustuksista koski vuotta 2023, jolloin asiantuntijat arvioivat implantoitavan teknologian tekevän läpimurtonsa. Lausunnossaan asiantuntijat kuvailivat kehitystä seuraavasti:

– Ihmiset ovat yhä enemmän yhteydessä teknologialaitteisiin ja laitteet ovat yhä enemmän yhdistettyinä ihmisten kehoon. Laitteita ei jatkossa pelkästään pueta päälle, mutta myös implantoidaan kehon sisään, auttaen yhteydenpidossa, paikannuksessa, käyttäytymisen seuraamisessa ja terveyssovelluksissa.

– Älykkäät tatuoinnit ja muut uniikit sirut voivat auttaa tunnistamisessa ja paikannuksessa. Implantoidut laitteet auttavat kommunikoimaan ajatuksia, jotka on perinteisesti esitetty verbaalisesti ja toimivat "sisäänrakennettuina" älypuhelimina, jotka mahdollisesti seuraavat myös julki lausumattomia ajatuksia ja tunnetiloja tarkkailemalla aivoaaltoja ja muita signaaleja.

Kaikkien kannalta positiivista lienee, etteivät parhaimmatkaan asiantuntijaennusteet aina osu kohdalleen. Pään sisälleasennettavat älypuhelimet, sekä muut maltillisemmat teknologian virstanpylväät ovat nähtävissä oheisesta taulukosta.