Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Uusi suomalaissovellus tuo kuuroille viittomakielen tulkin älypuhelimen kautta

Kuurojen ja kuulevien väliseen viestintään on julkaistu uusi suomalainen sovellus Chabla, jonka virallinen lanseeraus tapahtui maanantaina 21. marraskuuta.

Vuodesta 2015 asti kehitetyn sovelluksen takana on suomalaisräppäri Signmark eli Marko Vuoriheimo, joka itse on myös kuuro, mistä sovelluksen idea luonnollisesti saikin alkunsa. Sovellus on toteutettu yhteistyössä it-palveluyhtiö CGI:n kanssa.

Chablan tavoitteena on yhdistää kuurot ja viittomakielen tulkit älypuhelimen kautta videopuhelun välityksellä ympäri maailmaa. Ympäri vuorokauden toimivaa tulkkauspalvelua voidaan käyttää puheluiden yhteydessä tai live-tilanteissa, joissa kuuro tarvitsee viittomakielellä tulkkausta tavatessaan esimerkiksi jonkun toisen ihmisen.

”Ilman Chablaa viittomakieltä osaamattoman henkilön on lähes mahdotonta soittaa kuurolle henkilölle. Olen kuullut tämän selityksen lukemattomia kertoja ihmisiltä, jotka sanovat, etteivät pysty kommunikoimaan kanssani. Tämä sovellus ei ainoastaan voimaannuta kuurojen yhteisöä, vaan se mahdollistaa kommunikoinnin ylipäänsä”, Signmark Productions -yhtiön toimitusjohtaja Marko Vuoriheimo sanoo.

Palvelun käyttö maksaa minuuttiperusteisesti. Normaali hinta tulkkaukselle sovelluksen kautta on 2,40 euroa minuutilta, mutta 23. joulukuuta asti ulottuvan kuukauden mittaisen avajaispilotin aikana hinta on puolitettu 1,20 euroon minuutilta. Lisäksi puheluiden tulkkauksessa käytettävän Chabla-numeron hankkiminen maksaa 2,99 euroa kuukaudessa.

Chabla-sovelluksessa ei toistaiseksi voi etukäteen tilata tulkkausaikaa, vaan tulkkia pyydetään tarvittaessa. Jos heti vapaata tulkkia ei sovelluksen kautta löydy, kertoo sovellus ilmoituksella tulkin vapautumisesta.

Aluksi Chabla on käytettävissä Suomessa ja Isossa-Britanniassa. Suunnitelmissa on laajentuminen Ranskaan, Saksaan ja Tanskaan. Suomessa on alkuvaiheessa mukana yhteensä noin 40 tulkkia.

Chabla on ladattavissa jo iPhonelle App Storesta. Android-versio on tulossa myöhemmin tulevien kuukausien aikana.