Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tässäkö mobiililaitteiden seuraava mullistava innovaatio?

Kaareutuvia näyttöjä on jo jonkin aikaa nähtypuhelimissa ja televisioissa, ja varsinkin Samsung on ollut aktiivinen teknologian esilletuoja. Näillä näkymin kaareutuvat näytöt saattavat kuitenkin jäädä välivaiheeksi, sillä tuoreella videollaan Samsung esittelee vapaasti taivuteltavia, rullautuvia näyttöjä.

Idea rullautuvasta näytöstä ei varsinaisesti ole uusi, mutta aiempina vuosina teknologian esteet ja korkeat hinnat ovat muodostuneet massatuotannon esteeksi. Samsung on kuitenkin vuosi toisensa jälkeen esitellyt entistä lupaavampia prototyyppejä javiimeisellä SlashGearin julkaisemalla videolla teknologiatoimii jo varsin vakuuttavasti.

Vaikka varsinaisia älypuhelimen sivusta auki rullattavia näyttöjä tuskin lähitulevaisuudessa nähdään, löytyy taivuteltavilla näytöille monia muita käytännön sovellutuksia. Aikaisemmin teknologiaa on demottu muun muassa läppämallisilla puhelimilla, jotka suljettuna suojaavat näyttöä aiempaa paremmin ja avattuna tarjoavat tuplasti tavallista älypuhelinta enemmän näyttötilaa.

Läppämallisten puhelinten lisäksi toinen käyttötarkoitustaipuvalle näytölle on taivuteltavat puhelimet, jotka ovattavallisia älypuhelimia joustavampia ja tätä myöten myös kestävämpiä. Taivuteltavien puhelinten ongelmaksi voi kuitenkin koitua materiaalit, sillä joustavat materiaalit ovat yleensä muovia, kun taas älypuhelinten yleistrendi on viime vuosina ohjannut kohtilasi- ja metallirunkoja.

Oheisella videolla näkyvä näyttö on vain 0,3 millimetriä paksu ja tukee FullHD-resoluutiota OLED-tekniikalla. Kosketusominaisuuksia ei kuitenkaan ole mukana.

Taivuteltavat mobiililaitteet eivät ole ideana uusi. Ohessa Nokian vanhoja prototyyppejä: