Uber ottaa paussin Suomessa - palvelu keskeytyy vajaaksi vuodeksi

Kyytipalvelu Uber laittaa UberPOP-palvelun toiminnan tauolle ensi vuoden kesään asti, jolloin uusi laki liikenteen palveluista Suomessa astuu voimaan. Yritys kertoo keskittyvänsä nyt uusien toimintojen valmisteluun ja Uberin sovelluksen kautta ajaneiden kuskien tukemiseen siirtymäkauden aikana.

Uber lanseerasi toimintansa Helsingissä kaksi ja puoli vuotta sitten. Tänä aikana sovellusta on ladattu Suomessa yli 150 000 kertaa ja palvelun kautta kyytejä tarjoaa useita satoja aktiivisia kuljettajia.

“Vaikka odotamme innolla uuden sääntelyn voimaan astumista, olemme tulleet lopputulokseen, että paras ratkaisu on laittaa UberPOP tauolle 15. elokuuta alkaen, kunnes uusi sääntely mahdollistaa paremman toimintaympäristön,” kertoo Uberin Suomen maajohtaja Joel Järvinen.

Huhtikuussa 2017 Suomen eduskunta hyväksyi uuden lain liikenteen palveluista (aiemmin Liikennekaari), joka nykyaikaistaa ja vapauttaa aiemmin hyvin suljetun ja säännellyn markkinan. Uusi laki astuu voimaan heinäkuussa 2018.

Nykyisen lainsäädännön aikana useat Uber-kuskit ovat toimineet ilman tarvittavia lupia ja saaneet tästä sakkoja ja menettäneet tulonsa valtiolle. Myös Uberin itsensä toimintaa on tutkittu, mutta sitä vastaan ei ole ainakaan toistaiseksi nostettu syytteitä.

“Haluamme varmistaa, että olemme ensi kesänä parhaassa mahdollisessa iskussa, jotta voimme tarjota Uberin käyttäjille Suomessa erinomaisia uusia vaihtoehtoja. Toimimme tällä hetkellä vain Helsingissä, mutta uuden lain tultua voimaan voimme miettiä kaikkia muitakin vaihtoehtoja, mitä uusi toimintaympäristö mahdollistaa,” jatkaa Järvinen.

Uberin maajohtajaa Järvistä epäillään avunannosta luvattoman taksiliikenteen harjoittamiseen ja hänen omaisuutta on asetettu vakuustakavarikkoon.

Palvelun keskeyttäminen tarkoittaa valitettavasti sitä, että Suomessa tulee olemaan satoja kuljettajia, jotka eivät voi ansaita joustavasti sovelluksen avulla tänä aikana, kun uuden lain voimaan tulemista odotetaan. Uber haluaa tukea kuskeja läpi tämän ajanjakson ja auttaa heitä myös siirtymään mahdollisimman saumattomasti uuteen järjestelmään. Uber aikoo kertoa näistä käytännön yksityiskohdista tarkemmin tulevien kuukausien aikana.

“Uber ei ole lähdössä pois Suomesta – ammattiautoilijoille suunnattu UberBLACK jatkaa yhä toimintaansa, ja Uberin suomalaiset työntekijät jäävät yritykseen ja aloittavat valmistautumisen ensi vuotta varten. Olemme jo valmiina käärimään hihamme, jotta voimme tarjota mahdollisuuden edulliseen ja luotettavaan liikkumiseen yhä useammalle suomalaiselle,” Järvinen sanoo.

UberPOPin toiminta jää tauolle elokuun 15. päivästä lähtien.