Tulossa täysin uudenlaisia Windows-kannettavia – tällaisia ovat ensimmäiset hurjan akkukeston Windows 10 ARM -laitteet

Qualcomm on yhdessä Microsoftin ja laitevalmistajien kanssa esitellyt tänään tilaisuudessaan ensimmäisiä Qualcommin järjestelmäpiirillä varustettuja Windows 10 ARM -tietokoneita.

Verrattuna tähän asti Windows 10 -laitteista löytyneisiin perinteisiin tietokoneiden x86-suorittimiin tuovat älypuhelimista tutut ARM-pohjaiset suorittimet ja järjestelmäpiirit kannettaviin tietokoneisiin huomattavasti pienemmän virrankulutuksen, mahdollistaen kevyemmät laitteet tai huomattavasti pidemmän akunkeston, sekä jatkuvan 4G LTE -mobiiliverkkoyhteyden. Kolmas merkittävä etu on välitön herääminen käyttöön valmiustilasta.

Ensimmäisten joukossa uusia Qualcommin Snapdragon 835:llä varustettuja Windows 10 ARM -tietokoneita on tulossa HP:lta ja Asukselta. Niiden myynti alkaa varhain vuonna 2018. Joukkoon liittyy myös Lenovo, jonka tulevaa uutuutta ei kuitenkaan vielä tänään esitelty.

Asus NovaGo.
Asus NovaGo.

Asus NovaGo on melko perinteisen näköinen kannettava tietokone, jonka näyttöosa kääntyy jopa 180 astetta tablettitilaan. NovaGo tarjoaa kuitenkin 22 tunnin akunkeston ja gigabittiluokkaan nopeudeltaan parhaimmillaan yltävän 4G LTE -mobiiliverkkoyhteyden. Laitteen sisältä löytyy monista Android-huippupuhelimista tuttu Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, joko 4 tai 8 gigatavua RAM-muistia sekä 64 tai 256 gigatavua tallennusmuistia.

Yhdysvalloissa Asus NovaGon edullisempi versio tulee maksamaan 600 dollaria ja suuremmilla muisteilla varustettu 800 dollaria.

HP Envy x2 puolestaan on Microsoftin Surface-laitteiden kaltainen hybridilaite kiinnitettävällä näppäimistöllä. Myös siinä on Snapdragon 835, 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys sekä 20 tunnin akkukesto. Laite on vain 6,9 millimetriä paksu ja painaa 680 grammaa.

Uudet tietokoneet on varustettu Windows 10 S -käyttöjärjestelmäversiolla, jonka voi kuitenkin päivittää ilmaiseksi Proksi. Koneissa voivat toimia kaikki tutut Windows-sovellukset, niin Kaupasta kuin muutenkin asennetut. Käyttöjärjestelmä ja osa sovelluksista voi olla uudelleen käännetty ARM-pohjaisiksi, ja loput toimivat saumattomasti taustalla toimivan emulaattorin avulla.

HP Envy x2.
HP Envy x2.