Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Telia sai luvan 5G-verkon testaukseen pääkaupunkiseudulla

Viestintävirasto on myöntänyt Telialle radioluvan 5G-tekniikan testaamiseen. Luvat on myönnetty 3,5, 26 ja 28 gigahertsin taajuusalueille.

Luvat ovat voimassa muutamilla alueilla pääkaupunkiseudulla Helsingissä, Espoosssa ja Vantaalla, muun muassa Vallilassa ja Telia 5G-areenalla Töölössä.

”Lupien ansiosta pääsemme etenemään 5G:n rakentamisessa. Mietimme tulevaisuuden ratkaisuja yhdessä asiakkaittemme ja kumppaneittemme kanssa, ja nyt voimme suunnitella seuraavia askeleita 5G-ohjelmassamme”, sanoo teknologiajohtaja Jari Collin Telialta.

Viestintäviraston mukaan testien tarkoituksena on testata ja tutkia 5G-tukiasemien toiminnallisuuksia ja toimivuutta osana Telia Finlandin verkkokokonaisuutta. Lisäksi testitaajuuksia käyttämällä on tarkoitus esitellä 5G-tekniikkaa erilaisissa yleisötapahtumissa.

Suomi on asettanut tavoitteeksi olla maailman kärkijoukoissa langattoman laajakaistan seuraavan sukupolven eli 5G:n kehittäjänä ja käyttäjänä. Viestintäviraston tavoitteena on varmistaa, että langattoman viestinnän testaustoimintaan riittää taajuuksia.

Telia kertoi myös toteuttaneensa ensimmäisenä Euroopassa tosielämän esimerkkejä 5G-palveluista toimivassa 5G-verkossa syyskuussa Tallinnassa. Tallinnan satamaan rakennettiin 5G:llä yhteydet kokonaiselle risteilyalukselle matkustajineen, ja EU-huippukokouksen osallistujat pääsivät käyttämään kaivinkonetta etänä kauko-ohjauksella 5G-verkossa.

“Haluamme aloittaa 5G:n ajoissa ja tehdä siitä totta Tukholmassa, Tallinnassa ja Helsingissä jo vuonna 2018. Työskentelemme yhdessä kumppaneittemme kanssa ja tutkimme 5G:n merkittäviä vaikutuksia asiakkaillemme ja koko yhteiskunnalle. Kyse ei ole vain uuden verkon rakentamisesta, vaan myös uudenlaisesta ajattelusta ja sen ymmärtämisestä, mitä mobiiliverkossa voidaan tehdä. Huippunopeudet, alhainen viive ja taattu kapasiteetti venyttävät digitalisaation rajoja ja haluamme olla tekemässä sitä kumppaneidemme kanssa” sanoo Telian globaali verkkojohtaja Gabriela Styf Sjöman.

”Tallinnan esimerkit vahvistavat näkemystämme siitä, että pystymme tuomaan ensimmäiset 5G-palvelut lupauksemme mukaisesti Suomeen jo ensi vuonna. Ilmeisesti ensimmäistä kertaa maailmassa näin suurella ihmisjoukolla oli mahdollisuus käyttää internetiä 5G-verkkoa hyödyntäen. Vaikuttaa siltä, että Itämeren ympärillä ollaan ensimmäisten joukossa maailmassa ottamassa uutta teknologiaa käyttöön”, arvioi Telian 5G-ohjelmasta Suomessa vastaava Janne Koistinen.

Viron 5G-esimerkit tehtiin yhdessä Ericssonin ja Intelin kanssa. Telian mobiiliverkko viritettiin 5G:hen Ericssonin 5G-tukiasemaa ja Intelin 5G-testilalustaa hyödyntäen.