Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Telenorin DNA-kaupat toteutuivat – seuraavaksi vuorossa pakollinen ostotarjous lopuista osakkeista

Telenorille enemmistöomistuksen DNA:sta tuovat osakekaupat Findan ja PHP Holdingin kanssa ovat toteutuneet tänään. Järjestely sai viimeisen tarvittavan hyväksyntänsä, vahvistuksen työ- ja elinkeinoministeriöltä, aiemmin tällä viikolla.

Norjalainen Telenor ilmoitti 9.4.2019 ostavansa suomalaisen DNA:n kahden suurimman omistajan, Finda Telecoms Oy:n ja PHP Holding Oy:n, omistusosuudet DNA:sta eli yhteensä 54 prosenttia DNA:n osakkeista. Findan ja PHP Holdingin yhtiökokoukset hyväksyivät Telenorin ostotarjouksen toukokuussa, Euroopan komissio 15. heinäkuuta ja 8. elokuuta valtioneuvosto vahvisti, ettei kaupalla ole vaikutusta DNA:n verkkotoimilupiin.

Telenor käynnistää seuraavaksi pakollisen julkisen ostotarjouksen muista DNA:n osakkeista. Ostotarjous tullaan julkistamaan 29. elokuuta. Telenor on ilmoittanut tulevassa julkisessa ostotarjouksessa osakekohtaiseksi lunastushinnaksi 20,90 euroa. Riippuen julkisen ostotarjouksen lopputuloksesta, Telenor on ilmoittanut, että tulee pitämään DNA:n osakkeen listattuna Helsingin Pörssissä.

Yhteensä DNA:n pääomistajat Finda ja PHP saavat osakkeistaan noin 1,5 miljardia euroa, ja DNA:n koko osakekanta arvostetaan kaupassa 2,8 miljardiin ja velat huomioiva yritysarvo 3,3 miljardiin euroon.

Telenor odottaa DNA:n oston tuovan merkittäviä synergiaetuja hankinnassa, roamingissa ja parhaiden käytäntöjen jakamisessa yhtiöiden välillä. Telenorin mukaan hankinnan ja roamingin kulusäästöt tulisivat olemaan vuositasolla 200 miljoonaa kruunua, eli reilut 20 miljoonaa euroa.

DNA on Suomen kolmanneksi suurin mobiilioperaattori. Sillä on 2,9 miljoona mobiililiittymäasiakasta ja 28 prosentin markkinaosuus, jota DNA on viime vuosina onnistunut kasvattamaan. Lisäksi DNA on toiseksi suurin kiinteässä laajakaistassa ja suurin kaapeli-TV:ssä Suomessa.

Toistaiseksi DNA jatkaa liiketoimintaansa normaalisti ja eikä järjestelyllä ole vaikutusta DNA:n asiakkaiden palveluihin.

Telenor on kertonut näkevänsä DNA:n voivan jatkossakin kehittyä hyvin markkinaosuutta voittamalla, onnistumalla entistä nopeampien mobiililiittymien myynnissä sekä kasvamalla yritysliiketoiminnassa.