Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tarjoaako Huawein tilanne Nokia-puhelimille iskun paikan? ”Palaset alkavat loksahdella kohdalleen”

Nokia-puhelinyhtiö HMD Global julkisti tänään uuden edullisen, Suomessa 8. heinäkuuta 119 euron hintaan myyntiin tulevan Nokia 2.2 -älypuhelinmallin.

Nokia 2.2 kuuluu edullisimpana Nokia-älypuhelimena Android One -ohjelmaan, joka takaa sille kaksi vuotta käyttöjärjestelmä- ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä – lupaus, joka Nokia 2.2:n hintaluokassa on varsin poikkeuksellinen.

HMD Globalin Pohjois-Euroopan liiketoimintajohtaja Ossi Korpelan mukaan HMD Globalin viesti Nokia-älypuhelinten puhtaasta Androidin vakioversiosta varustettuna viimeisimmillä Googlen palveluilla sekä kattavilla päivityksillä on alkanut nyt purra markkinoilla.

”Kuluttajat ovat nyt valmiimpia kuulemaan tätä viestiä ja kiinnittämään siihen huomiota”, Ossi Korpela kertoo Mobiili.fin haastattelussa. ”Sekä myyjiltä että kuluttajilta olemme nyt saaneet palautetta, että palaset alkavat loksahdella kohdalleen sen suhteen, että on varmuus tietoturvapäivityksistä ja Googlen palvelut käytössä."

Päivän uutuus Nokia 2.2.
Päivän uutuus Nokia 2.2.

Älypuhelinmarkkinoita on viime viikkoina sekoittanut Huawein tilanne Yhdysvaltain asetettua sen toukokuussa kieltolistalle estäen tulevaisuudessa – ilman muutoksia jo tehtyihin päätöksiin – yhdysvaltalaisen teknologian, mukaan lukien komponentit ja ohjelmistot, myynnin Huaweille ilman kauppaministeriön erillistä lupaa. Huawein mukaan jo käytössä olevat sekä kauppoihin jo ehtineet laitteet tulevat jatkamaan toimintaansa täysin normaalisti mitä tulee käyttöjärjestelmä ja -tietoturvapäivityksiin sekä Googlen palveluiden pysymiseen mukana. Pidemmällä aikavälillä uusien tuotteiden osalta tilanne on kuitenkin eri, ja jo nyt epävarma tilanne ja laaja uutisointi Huawein ympärillä ovat heikentäneet merkittävästi sen myyntiä – myös Suomessa.

HMD Globalin Pohjois-Euroopan liiketoimintajohtaja Korpela ei halua ottaa yksityiskohtaisesti kantaa Huawei- ja Honor-älypuhelinten tilanteen vaikutukseen Nokia-puhelinten myyntiin mutta kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

”Varmasti Huawein tilanne on yksi syistä, joka on vaikuttanut siihen, että meidän myynti on kehittynyt ihan mukavasti viime aikoina”, kommentoi Korpela.

Korpelan mielestä HMD Global on ollut markkinoilla liikkeellä oikealla strategialla, kun se on luottanut puhtaaseen vakioversioon Androidista ilman ylimääräisiä sovelluksia tai muutoksia käyttöliittymässä, yhdistettynä kenties markkinoiden parhaaseen päivitystukeen eri hintaluokkiin ulottuvan laajan malliston osalta.

Tulossa uutuuksia myös korkeampiin hintaluokkiin?

Noin kuukauden päästä kauppoihin saapuvan tänään julkistetun 119 euron Nokia 2.2 -älypuhelimen lisäksi hiljattain kauppoihin ovat saapuneet myös 149 euron Nokia 3.2 ja 199 euron Nokia 4.2 -älypuhelinmallit, jotka julkistettiin helmikuun lopulla Mobile World Congress -messujen yhteydessä.

Myös tätä korkeampiin hintaluokkiin on odotettu lisää Nokia-älypuhelinuutuuksia, mutta tänään HMD Global julkisti vain uuden edullisen Nokia 2.2:n.

HMD Globalin Pohjois-Euroopan liiketoimintajohtaja Ossi Korpela.
HMD Globalin Pohjois-Euroopan liiketoimintajohtaja Ossi Korpela.

Huhuissa on odotettu muun muassa Nokia 6.2 -mallia, joka jatkaisi suosittua 250-300 euron älypuhelinten Nokia 6 -sarjaa.

HMD Globalin Korpelan mukaan Nokia-älypuhelinten mallisto on vielä melko tuore ylemmässäkin hintaluokassa. Vajaan 400 euron hintainen Nokia 8.1 tuli myyntiin Suomessa tammikuussa. Marraskuussa 379 euron hinnalla myyntiin tulleen Nokia 7.1:n hinta puolestaan on pudonnut nopeasti ja puhelinta myydään tätä nykyä jo 199 eurolla. Lisäksi malliston huipulla on maaliskuun puolivälissä kauppoihin tullut viisikamerainen Nokia 9 PureView.

Luonnollisestikaan Korpela ei vahvista tulevia uutuuksia tai niiden aikataulua mutta vihjaa kuitenkin uutta olevan putkessa hieman viime aikojen uutuuksia korkeammassakin hintaluokassa.

”Kyllä me jatkamme lanseerauksia ja kannattaa olla tuntosarvet hereillä. Kerrotaan uutuuksista sitten, kun on niiden aika on”, Korpela myöntyy toteamaan.

HMD Global tehnyt muutoksia liiketoiminnassaan

Suomalainen HMD Global ei ole vielä kertonut viime vuoden tulosluvuistaan. Vuonna 2017 HMD Global teki ensimmäisenä varsinaisena toimintavuotenaan 1,8 miljardin euron liikevaihdon ja 65 miljoonan euron tappiot liiketoimintaa käynnistellessään ja sen päästessä kunnolla vauhtiin vasta toisella vuosipuoliskolla.

Ulkopuolisten tutkimusyhtiöiden mukaan loppuvuosi 2018 oli HMD Globalille vaikea: toimitusten kasvu hidastui selvästi aiemmasta ja Euroopassa toimitukset jopa pienenivät. Nyt alkuvuonna tammi-maaliskuun aikana HMD Global putosi Counterpoint Researchin mukaan ulos suurimpien älypuhelinvalmistajien TOP10-joukosta maailmaanlaajuisilla toimituksilla mitattuna.

Huawei-tilanne tulee näkymään ensi kerran luvuissa vasta kuluvalta toiselta vuosineljännekseltä eli huhti-kesäkuulta. Suurimmiksi voittajiksi tilanteessa on arvioitu nousevan Samsungin sekä muiden Android-puhelinvalmistajien, niiden mukana ehkä myös HMD Globalin.

HMD Global on myös viime aikoina uudelleenjärjestellyt toimintojaan ja jakeluaan esimerkiksi Euroopassa.

Maaliskuun lopulla HMD Globalin tuotekehitys- ja valmistuskumppanina aluksi yksin toiminut Foxconn-ryhmän tytäryhtiö FIH Mobile kertoi kasvaneiden tappioiden jälkeen tekemistään tiukennuksista suhteessaan HMD Globaliin. Tämän myötä HMD Global teki strategisen päätöksen siirtyä useamman valmistajakumppanin strategiaan.

Muutokset HMD Globalilla näkyvät muun muassa siinä, että aiemmin Pohjoismaista vastanneen Ossi Korpelan vastuualue on kasvanut Pohjois-Euroopan liiketoimintajohtajaksi kun myös Baltian maat on liitetty samaan nyt kahdeksan maata käsittävään kokonaisuuteen.

Euroopan tasolla aiemmin erilliset Keski- ja Itä-Eurooppa sekä Länsi-Eurooppa on myös yhdistetty yhdeksi organisaatioksi.

Korpelan mukaan näissä muutoksissa ei kuitenkaan ole suurta draamaa, vaan yrityksen toiminnassa ”pientä evoluutiota tapahtuu koko ajan”.

HMD Globalin logo koristaa espoolaisen toimistotalon seinää.
HMD Globalin logo koristaa espoolaisen toimistotalon seinää.