Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tänään on viimeinen päivä hyödyntää rajatonta ilmaista Google Kuvat -varmuuskopiointia - kesäkuun alku tuo muutoksen

Googlen suosittu Google Kuvat -palvelu muuttuu jatkossa enemmän maksulliseksi tiistaista 1. kesäkuuta 2021 alkaen.

Alun perin Google kertoi muutoksesta jo marraskuussa 2020.

Tänään maanantaina 31. toukokuuta rajattomasta, ilmaisesta varmuuskopioinnista pääsee vielä ottamaan täyden hyödyn irti.

Google Kuvat on saatavilla sovelluksena Androidille ja iPhonelle sekä verkkopalveluna.

1. kesäkuuta alkaen kaikki uudet Google Kuvat -palvelun kautta varmuuskopioidut kuvat ja videot tullaan laskemaan osaksi Google-tilin tarjoamaa yhteistä tallennustilaa. Ilmaiseksi jokainen Google-tili sisältää tätä tallennustilaa 15 gigatavua, ja lisätallennustilaa voi hankkia maksullisella Google One -tilauksella.

Ennen 1. kesäkuuta Google Kuviin varmuuskopioituja kuvia ja videoita ei kuitenkaan lasketa mukaan osaksi tallennustilan käyttöä. Vielä nyt toukokuun aikana palveluun voi siis varmuuskopioida rajattomasti kuvia ja videoita, ja säilyttää siellä jatkossakin ilmaiseksi aiemmin varmuuskopioimansa korkealaatuiset kuvat ja videot.

Vuonna 2015 julkaistu Google Kuvat on tähän asti tarjonnut täysin ilmaiseksi kuvien ja videoiden rajattoman varmuuskopioinnin hieman pakattuina, mutta korkealaatuisina versioina Googlen pilvipalveluun. Varmuuskopioinnin ansiosta kuvat ja tiedot pysyvät tallessa ja niitä voi tarkastella eri laitteilla. Jos tämä kiinnostaa, kannattaa olemassa olevat kuvat ja videot varmuuskopioida vielä tänään 31. toukokuuta ottamalla käyttöön Google Kuvat ja kytkemällä varmuuskopiointi päälle palvelussa.

Googlen mukaan ilmainen 15 gigatavun tallennustila riittää sen tilastojen mukaan  jatkossa keskivertokäyttäjälle kuvien osalta noin kolmeksi vuodeksi. Google Kuvat tulee myös muistuttamaan käytettävissä olevan tallennustilan täyttymisestä hyvissä ajoin – ensin ilmoituksella sovelluksessa ja sen jälkeen tarvittaessa sähköpostilla.

Google Kuvien lisäksi Google-tilin yhteistä tallennustilaa kuluttavat kuitenkin myös Gmail-sähköposti, Google Driveen tallennetut tiedostot sekä Android-laitteiden varmuuskopiointi.

Oman Google-tilin tallennustilan käyttö on nähtävissä sisäänkirjautuneena tältä sivulta, jolta voi myös hankkia lisätallennustilaa maksullisilla Google One -tilauksilla. 100 gigatavua tallennustilaa on tarjolla 1,99 euron kuukausi- tai 19,99 euron vuosimaksulla, 200 gigatavua 2,99 euron kuukausi- tai 29,99 euron vuosimaksulla ja 2 teratavua 9,99 euron kuukausi- tai 99,99 euron vuosimaksulla. Google tarjoaa myös kätevän sivun Google-tilin tallennustilan vapauttamiseen.

Jatkossa 1. kesäkuuta alkaen tallennettujen kuvien ja videoiden osalta ainoa poikkeus koskee Googlen omia Pixel-älypuhelimia. Pixel 5:n ja aiempien Pixel-puhelinten käyttäjät saavat jatkossakin ilmaiseksi rajattomasti pilvitallennustilaa puhelimistaan varmuuskopioiduille kuvilleen ja videoilleen. Muuten uudet kuvat ja videot lasketaan kaikki osaksi Google-tilin tallennustilaa.

Rajatusti Google Kuvat on ollut jo aiemminkin maksullinen palvelu: jos on halunnut varmuuskopioinnin tapahtuvan korkealaatuisesti pakattujen ja rajatun koon versioiden sijaan täyden koon alkuperäisversioina, on nämä kuvat ja videot jo aiemmin laskettu osaksi Google-tilin tallennustilaa. Google on myös nyt kertonut, että se nimeää uudelleen muiden muutosten yhteydessä Google Kuvien korkealaatuisen laadun sen tallennustilan säästöä kuvaavalla nimellä (englanniksi muutos High quality -> Storage saver). Nimenmuutos ei vaikuta laatuun. Korkealaatuinen on tarkoittanut Google Kuvien pakkaamaa, korkeintaan 16 megapikselin tarkkuuden kuvaa tai 1080p-tarkkuuden videota. Vaihtoehtona jatkossakin säilyy yhä alkuperäislaatu.

Suuremman tallennustilan lisäksi maksulliset Google One -tilaukset tarjoavat myös lisämuokkausmahdollisuuksia Google Kuvissa.

Yhdessä tallennustilan laskentamuutoksen kanssa Google Kuvat -sovellus saa 1. kesäkuuta myös alla näkyvän uuden toiminnon, jolla erityisesti heikkotasoisia valokuvia voi helposti poistaa helposti suurempia määriä. Toimintoon pääsee jatkossa käsiksi Google Kuvat -sovelluksessa näytön oikeassa yläkulmassa näkyvää profiilikuvaketta koskettamalla avautuvasta valikosta, uudistuvan Varmuuskopiointi ja synkronointi -näkymän kautta. Toiminnolla voi tekoälyn tukemana etsiä ja poistaa suurikokoisia kuva- ja videotiedostoja, näyttökuvia tai epätarkkoja otoksia. Saman näkymän kautta löytyvä toinen uudistus näyttää, kuinka kauan tallennustila vielä riittää. Alati päivittyvä arvio perustuu viimeaikaiseen toimintaan ja tallennetun sisällön määrään.

Verkkoselaimella käytettynä Google tarjoaa jo nyt Google Kuvat -palvelussa tallennustilan hallintatyökalut, jotka löytyvät tästä linkistä.

Jos käytössä oleva ilmainen tai maksullinen tallennustila on täynnä, ei 1. kesäkuuta 2021 alkaen voi enää varmuuskopioida Google Kuviin uusia kuvia tai videoita, minkä lisäksi sähköpostien vastaanottaminen esimerkiksi Gmailissa ei välttämättä enää onnistu.

Näin tallennustilaa voi helposti vapauttaa uudella työkalulla. Samalla näkee, kuinka kauan ilmainen tila vielä riittää.