Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tämän verran tienaa keskimääräinen Applen työntekijä - ja näin paljon toimitusjohtaja Tim Cook

Apple on kertonut henkilöstönsä ja johtonsa tienesteistä.

Apple on julkaissut tulevan, 23. helmikuuta järjestettävän vuotuisen yhtiökokouksensa alla yhtiökokoukseen liittyvät esittelymateriaalit.

Tavallisesti Applen yhtiökokous on pidetty yhtiön pääkonttorin yhteydessä Steve Jobs Theaterissa, mutta tällä kertaa kokous järjestetään koronatilanteesta johtuen vain virtuaalisesti.

Yhtiökokousmateriaaliensa yhteydessä Apple ei ole paljastanut mitään kovin mullistavia tietoja, mutta muun muassa Applen henkilöstön ja johdon palkitsemiseen liittyen raportti tarjoaa jälleen tuoreinta mahdollista tietoa.

Applen mukaan tilikauden 2020 aikana keskimääräisen eli mediaanityöntekijän kokonaiskompensaatio ylsi 57 783 dollariin. Keskimääräinen Apple-työntekijä siis ansaitsi noin 47 000 euroa vastaavan summan, ja dollareissa summa pysyi lähes ennallaan edellisestä tilikaudesta (57 596 dollaria 2019).

Mukana laskuissa ovat Applen henkilöstöstä suuren osan muodostava Apple Store -liikkeiden myymälähenkiöstö, joka ei tietenkään ole yhtä hyvin palkattua kuin esimerkiksi Applen tutkimuksen ja tuotekehityksen väki.

Applen toimitusjohtajan Tim Cookin kokonaiskompensaatio puolestaan ylsi tilikaudella 2020 yhteensä 14 769 259 dollariin. Määrä kasvoi reilulla 3 miljoonalla dollarilla edellisestä tilikaudesta, mutta laski vajaalla miljoonalla dollarilla tilikaudesta 2018.

Tim Cookin peruspalkka on pysynyt 3 miljoonassa dollarissa ja vuotuinen kannustinohjelma kerrytti tilikaudelta 2020 päälle 10,731 miljoonaa dollaria ja muu kompensaatio 1 038 259 dollaria. Viimeksi mainittuun luetaan myös 470 246 dollariin lasketut kulut Cookin turvallisuuden takaavista palveluista sekä 432 564 dollarin kulut lentomatkustamisesta. Apple on edellyttänyt Cookin käyttävän yksityistä lentokonetta turvallisuuden vuoksi vuodesta 2017.

Cook ei saanut tilikaudelta 2020 osakepohjaisia palkkioita, mutta tilikauden 2021 aikana hänelle myönnetään kymmenen vuoden tauon jälkeen uusi osakepohjainen kannustinpaketti, jonka sisällöstä on tiedotettu jo aiemmin. Tuolloin paketin arvo asettui 38-114 miljoonaa dollaria lopullisen summan määräytyessä tulevina vuosina Tim Cookin suoriutumisen ja Applen osakekurssikehityksen perusteella. Arvioiden mukaan vuoden 2020 aikana Cook nousi aiemmilla Apple-tienesteillään dollarimiljardööriksi. Jo vuonna 2015 Cook kertoi kuitenkin aikovansa lahjoittaa suurimman osan omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen.

Apple on myös ottamassa tilikaudella 2021 käyttöön vuotuisten bonustensa osalta yhdeksi määrittäväksi tekijäksi ESG- eli ympäristö-, sosiaali ja hallintotavoitteiden toteutumisen.

Applen osakkeenomistajille vuosi 2020 oli lopulta erittäin suotuisa: Applen markkina-arvo nousi vuoden aikana noin biljoonalla dollarilla 2,2 biljoonaan dollariin.

Jo syyskuussa päättyneen tilikauden 2020 aikana Apple onnistui kasvattamaan liikevaihtoaan jokaisena vuosineljänneksenä. Lisäksi Apple muun muassa saavutti tavoitteensa palveluliikevaihdon tuplaamisesta tilikaudesta 2016 jo kuusi kuukautta etuajassa. Aktiivisessa käytössä olevien Apple-laitteiden määrä ylsi myös ennätykseensä kaikkien merkittävien tuotekategorioiden osalta.

Alla tietoa Apple-johdon palkitsemisesta. Muuta johtoa kuin toimitusjohtajaa on palkittu myös viime tilikausina osakepohjaisilla palkkioilla.

Applen johtoryhmän palkitsemistietoja viimeiseltä kolmelta tilikaudelta.
Applen johtoryhmän palkitsemistietoja viimeiseltä kolmelta tilikaudelta.