Tarkastelussa kännyköiden tehokkaimmat suorittimet – yksi pesee muut

Mobiilisuorittimissa on luvassa taas ensi keväänä selvä hyppy eteenpäin, kun Qualcommin ja Samsungin uutuussuorittimet saapuvat markkinoille. Viime viikot ovatkin olleet vilkasta aikaa suorittimien julkaisun osalta, kun tietoja uusistasuorittimista ja niiden tuotantoaikatauluista on ilmestynyt verkkoon tipoittain. Eri suorittimista saatiinkin juuri ensimmäinen vertailu, kun aiemmin luotettavaksi osoittautunut Weibo-lähde paljasti tietoja suorittimien laskentakyvystä single thread -toiminnoissa.

Enemmän tai vähemmän yllättävästi vertailun ykköseksi sijoittui Applen A9-suoritin, joka edeltäjiensä tapaan hallitsi single thread -toimintoja suvereenisti. Tuloksesta tekee erityisen vaikuttavan se, että Applen suoritin on julkaistu jo aiemmin syksyllä, kun esimerkiksitoiseksi sijoittunut Exynos 8990 on tulossa markkinoille vasta ensi vuoden puolella. Sama pätee myös suurelta osin Qualcommin kolmanneksi sijoittuneeseen Snapdragon 820 -suorittimeen.

Vertailua tarkastellessa on hyvä ottaa huomioon, että se keskittyy pelkästään single thread -toimintoihin, eikä ota huomioon multi-threadia, jossa kilpailevat suorittimet ovat perinteisesti olleet paljon vahvemmilla. Erona single-threadiin, multi-thread-toiminnoissa yksittäinen ydin ajaa useampia ohjelmasäikeitä samanaikaisesti.

Eri valmistajien suorittimet vertailussa vuosien 2013 ja 2016 välillä. Vertailussa on käytetty GeekBench3-ohjelmaa.