Varo tätä sovellusta – tallentaa salaa ja kiristää

 

Yhdysvaltalainen tietoturvayritys Zscaler on löytänyt paha-aikeisen Android-soveluksen, joka hyödyntää luvatta käyttäjän mobiililaitteen ominaisuuksia. Samalla sovellus kaappaa laitteen hallintaansa ja vaatii lukitusten avaamiseksi lunnaita.

Adult Player -sovelluksen on havaittu olevan haittaohjelma. Se houkuttelee käyttäjiä aikuisviihdekuvilla, mutta käytettäessä sovellus ottaakin salaa kuvia käyttäjästä laitteen etukameran avulla.

Tämän jälkeen Adult Player lukitsee laitteen ja esittää näytöllä viestin, jossa vaaditaan lunnaita. BBC:n mukaan lukitus on vaikea kiertää ja viesti ei poistu esimerkiksi laitteen uudelleen käynnistämällä. Vaaditut lunnaat ovat olleet lähes 500 euron suuruisia.

Tällaisten kiristävien haittaohjelmien kerrotaan olevan kannattava ja kasvava rikollisuuden ala. Tapausten määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2014. Intel Securityn mukaan kyseiset haittasovellukset ovat helppoja toteuttaa ja kannattavat uhrien häpeäntunteiden vuoksi.

Adult Player ei onneksi ole ollut saatavilla missään virallisessa sovelluskaupassa, kuten Google Playssa. Sen sijaan sovellus on täytynyt ladata suoraan verkkosivulta, mikä vaatii aina ”lataa vain luotettavista lähteistä” -suojauksen poistamista. Onkin hyvä muistaa, että virallisten kauppojen ulkopuolella asioinnissa on aina riskinsä.