Suomessa kehitteillä MobilePayn haastaja

Suomen mobiilimaksukentällä tapahtuu: uudeksi kilpailijaksi on tulossa pankkien omistaman Automatian kehittämä uusi mobiilimaksupalvelu.

”Suomalaisen reaaliaikaisen pankkirajat ylittävän mobiilisiirtojärjestelmän kehitystyö on käynnissä. Tässä vaiheessa ei ole enempää kerrottavaa”, totesi Automatia Pankkiautomaatit Oy:n toimitusjohtaja Marko Vilo Ilta-Sanomille.

Pankkiautomaateista vastaavankin Automatian omistajia ovat tasakolmanneksin Suomen suurimmat pankit Nordea Pankki, OP Ryhmä ja Danske Bank.

Viime viikolla kerrottiin Danske Bankin kehittämän MobilePayn avautumisesta kaikkien pankkien kumppaniksi Pohjoismaissa. Nordea on jo päättänyt liittyä MobilePay-kumppaniksi Tanskassa ja Norjassa.

Ruotsissa vallalla on kuitenkin Swish, johon myös Automatian nyt kehittämän uuden suomalaisen järjestelmän kerrotaan pohjautuvan. Swish muistuttaa toiminnaltaan MobilePayta, mutta perustuu luotto/maksukorttien sijaan suoraan pankkitileihin. Käyttäjä voi lähettää maksun toiselle tämän puhelinnumeron tietämällä, kuten MobilePayssakin. Swishin käyttö on myös jo Ruotsissa laajentunut kuluttajien välisistä rahansiirroista mobiiliksi maksutavaksi kaupoissa ja ravintoloissa.

MobilePayn kumppaniksi liittymällä rahansiirrot myös sen kautta nopeutuisivat kumppanipankkien tilien välillä. Toistaiseksi Suomessa ei ole kerrottu uusista MobilePay-pankkikumppanuuksista.

Lisäksi mobiilimaksutapoja Suomessa ovat jo OP:n Pivo ja Nordea Pay Android-puhelimissa. Laitevalmistajien ja Googlen Apple Pay, Samsung ja Android Pay eivät ole vielä tulleet käyttöön Suomessa.