Suomen Koronavilkku-sovellus nyt ladattavissa – näin asennat koronaviruksen altistumisilmoitusten sovelluksen

Suomen virallinen Koronavilkku-sovellus on nyt ladattavissa.

Sovelluksen saa asennettua Android-puhelimiin Google Play -sovelluskaupasta ja Applen iPhone-puhelimiin App Storesta.

Sovelluksen avulla ihmiset voivat itse vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovelluksen avulla on tavoitteena nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Julkisesti tavoitteeksi on kerrottu, että sovellus saisi nopeasti yli miljoona käyttäjää. Mitä suurempi käyttäjiä ottaa sovelluksen käyttöön, sitä suurempi sen hyöty on.

Jos jollakin sovelluksen käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

It-yhtiö Solitan kehittämän ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaiseman sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjiä. Tallennetut tiedot poistuvat viimeistään 21 päivän kuluttua tai jos sovellus poistetaan. Sovelluksen avulla ei voida myöskään tietää, kuka on tartunnan saanut. Taustalla sovelluksessa ovat Applen ja Googlen iOS- ja Android-käyttöjärjestelmän laitteissa tarjoamat rajapinnat. Lähikontaktien havainnointi perustuu Bluetooth-yhteyksiin, eikä sovellus käytä sijaintitietoja.

THL:n mukaan Sovellus on tarkoitettu kaikenikäisille. Jos olet alaikäinen, keskustele kuitenkin huoltajasi kanssa ennen kuin lataat sovelluksen.

Koronavilkun käyttö ei ole pakollista. Voit milloin tahansa lopettaa käytön poistamalla sovelluksen puhelimestasi.

Lisätietoa sovelluksesta löytyy osoitteesta koronavilkku.fi.

Koronavilkun perustuessa Googlen tarjoaman rajapinnan hyödyntämiseen, ei sovellus toimi uusimmissa Huawei- ja Honor-puhelimissa, joissa ei ole Google-palveluja.