Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Suomalaistutkijan oivallus satojen miljardien arvoinen? Voi mullistaa verkkoyhteydet

Tekniikan alan järjestöt ovat juuri palkinneet vuoden parhaat alansa opinnäytetutkimukset Helsingissä. Taneli Riihosen väitöstyössä esitetty oivallus voi osoittautua maailmanlaajuisesti satojen miljardien eurojen arvoiseksi ratkaisuksi ruuhkautuvien radiotaajuuksien tiedonvälityskyvyn ongelmaan.

Tekniikan tohtori Taneli Riihosen palkittu väitöskirja on uraauurtava, ja se on herättänyt suurta kansainvälistä kiinnostusta. Riihonen osoitti, että seuraavan sukupolven 5G-verkon välityskyky voidaan lähes tuplata. Radiotaajuuksien ruuhkautuessa Riihosen tutkimustulokset voivat osoittautua maailmanlaajuisesti erittäin merkittäviksi.

Riihosen esittämä full-duplex-tiedonsiirto on uusi lupaava konsepti, jota ei ole juurikaan tutkittu aiemmin. Nykyisellään langattomat tukiasemat joko lähettävät dataa yhdellä taajuudella ja vastaanottavat toisella taajuudella, tai vaihtoehtoisesti lähettävät ja vastaanottavat vuorotellen. Riihosen löytämä keino mahdollistaa datan lähettämisen ja vastaanottamisen samalla taajuudella samanaikaisesti.

Riihonen teki väitöskirjansa Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitokselle. Tällä hetkellä Riihonen on vierailevana tutkijana Columbian yliopistossa New Yorkissa.Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland (TFiF) myönsivät Riihosen väitöskijalle 7 500 euron palkinnon.