Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Sony julkisti huippuluokan Xperia 5 V -älypuhelimensa - tarjoaa monia Xperia 1 V:stä tuttuja ominaisuuksia pienemmässä koossa

Sony on julkistanut uuden kompaktin huippuluokan Xperia 5 V -älypuhelimensa.

Xperia 5 V:n myynti alkaa 29. syyskuuta 999 euron suositushinnalla. Myynnin avaustarjouksena Sony tarjoaa Xperia 5 V:n ostajille kaupan päälle suositushinnaltaan 320 euron Sony WH-1000XM4-kuulokkeet.

Värivaihtoehtoja Xperia 5 V:stä ovat musta, platinanhopea sekä sininen.

Xperia 5 V täydentää Sonyn viimeisimmän sukupolven malliston. Sony julkisti jo 11. toukokuuta huippupuhelimensa Xperia 1 V:n ja keskihintaluokan Xperia 10 V:n.

Edeltävistä sukupolvista tuttuun tapaan Xperia 5 V tarjoaa pitkälti samat ominaisuudet kuin Xperia 1 V, mutta pienemmässä koossa. Siinä missä Xperia 1 V:ssä näytön koko on 6,5 tuumaa, on Xperia 5 V:ssä edeltäjiensä tavoin 6,1 tuuman näyttö.

Sony Xperia 5 V:ssä on 6,1 tuuman 21:9-kuvasuhteen näyttö.
Sony Xperia 5 V:ssä on 6,1 tuuman 21:9-kuvasuhteen näyttö.

Kooltaan Xperia 5 V on verrattain kompakti, erityisesti leveydeltään. Mitat ovat 154 x 68 x 8,6 millimetriä ja paino 182 grammaa.

Xperia 5 V jatkaa Sonylle tutulla 21:9-kuvasuhteen näytöllä, jonka tarkkuus on Full HD+ -tasoa 2520×1080 pikselillä ja virkistystaajuus yltää 120 hertsiin. Näytön pintana kuin myös takana Xperia 5 V:ssä on Corning Gorilla Glass Victus 2 -lasi. Rakenteeltaan Xperia 5 V on pöly- ja vesitiivis IP65/IP68-luokitellusti. Sivuja kiertää alumiinirunko.

Järjestelmäpiirinä on Qualcommin tuttu viimeisimmän sukupolven huippuluokan Snapdragon 8 Gen 2. Xperia 5 V:ssä sen rinnalta löytyy 8 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 gigatavua tallennusmuistia, jota voi laajentaa microSD-muistikortilla. Jäähdytysjärjestelmän pinta-alan kerrotaan kasvaneen 40 prosentilla edeltäjästä.

Takana Xperia 5 V:ssä on Xperia 1V:n kolmen sijaan vain kaksi takakameraa, kun aiemmin kaikissa Xperia 5 -sarjalaisissa takakameroita on ollut kolme. Nyt Sony on päättänyt jättää telekameran pois, koska osaltaan suuren tarkkuuden pääkamera korvaa tarpeen pienen optisen zoomin telekameralle kennolta tehtävällä 2x zoom -rajauksella.

Takana Xperia 1 V kolmella takakameralla, edessä Xperia 5 V kahdella.
Takana Xperia 1 V kolmella takakameralla, edessä Xperia 5 V kahdella.

Xperia 5 V:n kaksi takakameraa ja etukamera ovat samat kuin Xperia 1 V:ssäkin. Pääkamera rakentuu Sonyn 1/1,35″-koon Exmor T -kennolle. Megapikseleitä kennossa on 52, mutta näistä 48 megapikseliä hyödynnetään kuvissa ja oletuksena käytössä on tuttuun tapaan neljän pikselin yhdistäminen, jolloin 12 megapikselin kuvakoolla pikselikoko on 2,24 mikronia. Pääkamerassa on myös optinen kuvanvakain.

Sonyn mukaan sen Exmor T -kenno on rakenteeltaan uudenlainen, pinottu CMOS-kenno, jossa fotodiodit ja transistorit on sijoitettu erillisiin kerroksiinsa. Sonyn mukaan tämä maksimoi valon määrän minimoiden samalla kohinan tason. Sony kehuukin kennon suorituskyvyn vähäisen valon kuvaustilanteissa olevan kaksi kertaa parempi kuin edellisen sukupolven Xperioissa.

Kennon poikkeuksellista 4,3:3-kuvasuhdetta hyödynnetään videokuvauksessa paremman vakautuksen luomiseen. Videokuvaus onnistuu parhaimmillaan 4K-tarkkuudella jopa 120 fps -nopeudella, joka mahdollistaa moninkertaisen hidastamisen sulavalla liiketoistolla. Videokuvauksessa äänen tallentamista parantaa kameroiden välissä sijaitseva Voice Priority -mikrofoni.

Toinen takakamera on 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 1/2,5″-koon kennolla. Edestä löytyy puolestaan 12 megapikselin kamera 1/2,9″-koon kennolla.

Takakamerat tukevat edelleen 120 fps -automaattitarkennusta, reaaliaikaista tarkennusta silmiin ja automaattitarkennuksen seurantaa sekä 30 fps -sarjakuvausta. Kameroiden toiminnassa hyödynnetään monin tavoin myös tekoälyä mitä tulee esimerkiksi tarkennuksen toimintaan syvyyskartan avulla, valkotasapainon määrittelyyn vaikeissakin useiden eri valonlähteiden tilanteissa sekä valotukseen erilaisissa ympäristöissä.

Xperia 1 V:n tavoin Xperia 5 V on varustettu S-Cinetone-ominaisuudella, joka tallentaa ihonsävyt luonnollisen kauniilla tavalla. Exmor T -kamerakennon värisaturaation signaalitaso on Sonyn kolminkertainen tavanomaiseen verrattuna, joka Sonyn mukaan vähentää kohinaa tummilla alueilla sekä luo kuviin pehmeämmät värit.

Sony Xperia 5 V edestä ja takaa.
Sony Xperia 5 V edestä ja takaa.

Uutuutena Xperia 5 V:ssä Sony esittelee uuden Video Creator -sovelluksen, joka mahdollistaa valituista videopätkistä helpon videoiden koostamisen ja editoimisen haluttuun pituuteen – jopa automaattisesti. Lisäksi kameran muotokuvatilan boke-efektiä on päivitetty entistä paremmaksi ja luonnollisemmaksi.

Xperia 5 V jatkaa myös Sonyn yhteistyötä ZEISSin kanssa linsseissä, ja käytössä takakameroissa on heijastuksia vähentävä ZEISS *T -linssipinnoite.

Xperia 5 V:tä on mahdollista hyödyntää myös Sonyn kameroiden ulkoisenä näyttönä kuin myös tallentaa puhelimen muistiin kytketyllä kameralla kuvattaessa.

Stereokaiuttimia Sony kertoo parannetun uudella vahvistimella. Xperia 5 V:ssä on eteenpäin suunnatut täyden äänialan kaiuttimet, jotka tarjovat edeltävää Xperia 5 IV:hen verrattuna voimakkaamman ja selkeämmän äänen paremalla tilaäänikokemuksella. Mukana on tuki Dolby Atmosille.

Xperia 5 V:n 5 000 milliampeeritunnin akun lataus käy 30 watin pikalatauksella, ja lisäksi tuettuna on myös langaton lataus. Sonyn mukaan akunkestoa on parannettu 20 prosentilla – esimerkiksi videoiden katselussa käyttöaika yltää yli 24 tuntiin. Sony lupaa lisäksi akun säilyttävän 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan vielä kolmen vuoden tyypillisen käytön jälkeenkin.

USB-C-liitännän lisäksi Xperia 5 V:ssä on yhä myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Xperia 5 V on varustettu myös perinteisellä 3,5 millimetrin kuulokeliitännällä.
Xperia 5 V on varustettu myös perinteisellä 3,5 millimetrin kuulokeliitännällä.

Äänentoisto-ominaisuuksiin kuuluvat myös Sonyn DSEE Ultimate, joka parantaa toistettavan musiikin äänenlaatua ylösskaalaamalla sekä 360 Reality Audio -tilaäänituki. 360 Reality Audio Upmix -ominaisuus muuntaa myös tavallisen stereoäänen tilaääneksi. Langattomalla Bluetooth-yhteydellä tuettuna on myös LDAC-äänikoodekki.

Xperia 5 V saapuu markkinoille Android 13 -käyttöjärjestelmäversiolla varustettuna. Sony lupaa puhelimelle kaksi merkittävää Android-versiopäivitystä (Android 14 ja 15) sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä.

Samalla Xperia 5 V:n julkistuksen kanssa Sony kertoi siinä esiteltyjen uusien ohjelmisto-ominaisuuksien – Video Creator -sovelluksen, parannetun boke-efektin, Photo Pro -kamerasovelluksen yksinkertaistetun Basic-tilan sekä Game enhancer -peliominaisuuksien uuden käyttöliittymän – olevan tulossa päivityksenä Xperia 1 V:lle.

Sony Xperia 5 V:n kolme värivaihtoehtoa.
Sony Xperia 5 V:n kolme värivaihtoehtoa.

Xperia 5 V:n myyntipakkaus on muovista vapaa ja valmistettu 100-prosenttisesti paperimateriaaleista – bambusta, sokeriruokokuidusta ja kierrätyspaperista. Myyntipakkauksessa ei toimiteta mukana laturia eikä myöskään kaapelia. Lisäksi Xperia 5 V:ssä on käytetty joissakin osissa Sonyn kehittämää Sorplas-nimeä kantavaa kierrätysmuovimateriaalia, jonka valmistuksessa käytetään jopa 99-prosenttisesti kierrätysmateriaaleja – muun muassa palautettuja muovipulloja sekä optisten levyjen jätettä.

Lisävarusteena myös Xperia 5 V:lle Sony tarjoaa suojakuoren sisäänrakennetulla seisontatuella, joka mahdollistaa puhelimen asettamisen pysty- tai vaaka-asentoon.

Sony Xperia 5 V:n tekniset tiedot

 • Alumiinirunko, takaa lasipintainen rakenne
 • 6,1 tuuman AMOLED-näyttö 21:9-kuvasuhteella, 2520×1080 pikselin tarkkuudella ja 120 hertsin virkistystaajuudella ja 240 hertsin kosketustunnistuksella, Corning Gorilla Glass Victus 2 -lasi
 • Sormenjälkilukija sivulla vitapainikkeessa
 • Täyden äänialan stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
 • Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri
 • 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 1 teratavun korteille)
 • Kaksi takakameraa
  • 52 megapikselin pääkamera (valokuvissa hyödynnettävä tarkkuus 48 megapikseliä) 24 mm -polttovälillä, 84 asteen kuvakulmalla, 1/1,35″-koon Sony Exmor T -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla (2,24 mikronia neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla), f/1,9-aukolla optisella kuvanvakaimella
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 16 mm -polttovälillä, 123 asteen kuvakulmalla, 1/2,5″-koon kennolla, 1,4 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
  • ZEISS *T -linssit
  • Jopa 4K 120 fps -videokuvaus
 • 12 megapikselin etukamera 24 mm -polttovälillä, 83 asteen kuvakulmalla, 1/2,9″-koon kennolla, 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla
 • Nano-SIM ja eSIM
 • 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
  • 5G: alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77, n78
 • W-Fi 6 ja 6E (2,4, 5 ja 6 GHz) / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet
 • GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
 • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
 • 5 000 milliampeeritunnin akku 30 watin USB Power Delivery -pikalatauksella ja langattomalla latauksella
 • IP65/IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
 • Mitat 154 x 68 x 8,6 millimetriä ja paino 182 grammaa
 • Android 13 -käyttöjärjestelmäversio