Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Sonyn puhelintoiminnassa alkaa uusi vaihe

Teknavin sisältöyhteistyökumppani Mobiili.fi. tapasi tuoreeltaan Sony Mobilen Pohjoismaiden PR- ja tuotepäällikkö Rikard Skogbergin, jonka kanssa keskusteltiin uusista Xperia X -puhelimista. Varsinaisten laiteuudistusten läpikäynnin ohella päästiin kysymään, mitä X-sarja merkitsee Sonyn puhelinvalikoimalle laajemmin.

Skogbergin mukaan Sony Mobile on X-sarjan myötä siirtynyt kolmanteen vaiheeseensa. Sony Ericssonin aikaan valloillaan olivat erilaiset kokeilut ja vaihtelevan muotoiset puhelinmallit. Xperia Z -sarjan lanseerauksen tarkoituksena oli taas laittaa kaikki Sonyn paras osaaminen ja tarjonta yhteen älypuhelimeen. Toisin sanoen yhtiö panosti tekniikan terävimpään kärkeen.

Tänä päivänä Sony kuitenkin näkee, että älypuhelimet ovat ”tarpeeksi hyviä” eikä raudalla ole enää tietyn pisteen jälkeen niin suurta merkitystä. Xperia X -puhelimissa yhtiö onkin sen sijaan panostanut lähestyttävyyteen ja käyttökokemukseen. Skogbergin mukaan viiden tuuman kokoluokan, pehmeiden muotojen, entistä nopeamman kameran ja puhelimen sisältämän ohjelmiston on määrä miellyttää mahdollisimman laajaa yleisöä. 

Sony Xperia X.

Samalla Skogberg varmisti, että Sony Mobilen on määrä leikata tarjoamiensa laitemallien määrää. Katalogin virtaviivaistus on osa Sonyn pyrkimyksiä tehdä myös mobiilipuolesta kannattavaa. Viimeisimmissä tuloksissa mobiiliosaston tuottama tappio oli pienentynyt, mutta voitollista puhelintoiminta ei yhtiölle edelleenkään ole.

Tässä vaiheessa on jo selvää, että Xperia Z -sarja on tiensä päässä ja Xperia X -sarja on saapunut sen tilalle. Aluksi kolmen puhelimen voimalla markkinoille saapuva X-sarja kattaa Z-puhelimia laajemman valikoiman erilaisia hintaluokkia, kiitos alle 300 euroa maksavan Xperia XA:n.

Huhuissa on kuitenkin liikkunut, että Xperia X:t korvaisivat myös C- ja M-laitesarjat, mihin vihjaa muun muassa vastikään julkistettu Xperia XA Ultra, joka vaikuttaa seuraavan C-puhelinten jalanjälkiä. Näihin huhuihin Skogberg ei ottanut kantaa, mutta huomautti, että Xperia X, Xperia XA ja Xperia X Performance eivät täysin kata esimerkiksi Xperia Z5 Compactin ja Xperia Z5 Premiumin tarjontaa. Z-sarjan poistuessakin Sonylta voidaan siis lähtökohtaisesti odottaa jatkotarjontaa myös näiden puhelinten faneille.

Erityisesti Compact-puhelimista puhuttaessa Skogberg maalaili kujeilevasti hymyillen, että vaikka hän ei voi vielä tulevista puhelimista puhua, kannattaa muistaa viimeisimpien Compact-puhelinten saapuneen markkinoille vuoden sykleissä ja syksyisin. Toisin sanoen keväällä julkaistujen X-uutuuksien rajoittuminen viiden tuuman kokoluokkaan ei tarkoita, etteikö Sonylta nähtäisi tulevaisuudessa – mahdollisesti jo tulevana syksynä – myös pienempää Compact-puhelinten seuraajaa. Jää kuitenkin nähtäväksi, mahtuvatko mahdolliset uudet puhelimet myös Xperia X -nimikkeen alle ja kutsutaanko niitä muilla nimillä.

Sonyn ”pikkupuhelimet” ovat olleet varsin pidettyjä Pohjoismaissa. Kuvassa Xperia Z5 Compact eri väreissä.