Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Se tapahtuu todella: EU pakottaa Applen luopumaan Lightning-liitännästään - päätös yhtenäisestä USB-C-latausliitännästä enää viimeistä silausta vailla

USB-C:stä on tulossa yhtenäinen liitäntä monenlaisten kannettavien laitteiden lataamiseen.

Tänään on tehty historiaa: Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden edustajista koostuvan Euroopan unionin neuvoston neuvottelijat ovat päässeet odotetusti sopimukseen älypuhelinten ja muiden laitteiden latausliitäntöjen yhtenäistämiseksi.

Syksystä 2024 alkaen USB-C:stä on tulossa yhteinen latausportti muun muassa kaikille matkapuhelimille, tablettilaitteille ja kameroille Euroopan unionissa. Vaatimus koskee uusia tuotteita, jotka tulevat markkinoille syksystä 2024 alkaen.

Syntynyt sopimus radiolaitedirektiivin muuttamisesta luo yhteisen latausratkaisun tietyille elektronisille laitteille. Tavoitteena on vähentää elektroniikkajätettä ja helpottaa erilaisten laitteiden lataamista.

Vielä edessä on kesän istuntotauon jälkeen sopimuksen virallinen hyväksyntä parlamentin ja neuvoston toimesta, jonka jälkeen uudistettu lainsäädäntö julkaistaan ja tulee voimaan tästä 20 päivän päästä. Vaatimukset latausliitännästä tulevat kuitenkin voimaan 24 kuukauden siirtymäajalla tästä, eli käytännössä syksyllä 2024.

Ajatus uuden vaatimuksen taustalla on se, että eri laitteita voisi ladata laajasti samalla laturilla ja kaapelilla, mikä olisi sekä kätevämpää että ympäristöystävällisempää uusien laturien määrän vähentymisen kautta.

 ”Yleislaturista tulee nyt totta Euroopassa. Kuluttajat ovat jo pitkään turhautuneet uusiin latureihin, joita kertyy koteihin. Jatkossa he voivat ladata samalla laturilla kaikkia kannettavia laitteita: kännyköitä, tabletteja, digitaalikameroita, käsikonsoleita ja kaiuttimia, sekä myös kannettavia tietokoneita, e-lukulaitteita, kuulokkeita, näppäimistöjä, hiiriä, ja kannettavia navigaattoreja. Samalla varaudumme langattomiin latausratkaisuihin ja parannamme kuluttajalle annettavia tietoja”, kommentoi ehdotuksen esittelijänä toiminut europarlamentaarikko Alex Agius Saliba.

Uusi Euroopan unionin lainsäädäntö edellyttää, että jatkossa kaikissa matkapuhelimissa, tablettilaitteissa, e-kirjojen lukulaitteissa, kuulokkeissa, digitaalisissa kameroissa, kannettavissa pelikonsoleissa ja kannettavissa kaiuttimissa, joita voi ladata langallisella kaapelilla on valmistajasta riippumatta USB-C-liitäntä syksystä 2024 eteenpäin. Lisäksi kannettavat tietokoneet tulevat myös saman vaatimuksen piiriin myöhemmin 40 kuukauden siirtymäajan jälkeen, eli reilun kolmen vuoden päästä.

Euroopan parlamentin mukaan latausnopeus harmonisoidaan myös pikalatausta tukevissa laitteissa, mahdollistaen käyttäjien lataavan laitteitaan samalla nopeudella millä tahansa yhteensopivalla laturilla.

Lisäksi parlamentin mukaan laitteiden ostajille tulee tarjolle valinnanmahdollisuus ostaa elektroniset laitteensa joko ilman laturia tai sen kanssa, mikä käytännössä tarkoittaa laturien poistumista myyntipakkauksista. Tämäkin vähentää laturien tuotantoon, kuljetukseen ja hävittämiseen liittyvää elektroniikkajätettä, ja on myös luontevaa koko muutoksen idean ollessa samojen laturien ja kaapelien käyttö useiden laitteiden kanssa.

Latausvaihtoehdoista ja laturin kuulumisesta pakkaukseen tulee kertoa selkeästi laitteen tiedoissa.

Euroopan parlamentin tiedotteessa arvioidaan uusien vaatimusten vähentävän turhia laturihankintoja 250 miljoonalla eurolla sekä elektronisen jätteen määrää 11 000 tonnilla vuositasolla.

Suurimpia vaikutuksia muutos on tuomassa älypuhelinten osalta Applelle, joka on vielä iPhoneissaan sekä lisälaitteissaan käyttänyt omaa Lightning-liitäntäänsä. iPadeissa ja Mac-tietokoneissa Applekin on jo siirtynyt USB-C-liitäntään. Apple ei ole kommenteissaan pitänyt Euroopan unionin esittämiä vaatimuksia hyvinä, vaan sen mukaan ne tukahduttavat innovaatioita ja johtavat elektroniikkaromuun Apple-käyttäjien osalta Lightning-lisävarusteiden epäyhteensopivuuden myötä.

Huhujen mukaan Apple voisi siirtyä USB-C:hen iPhoneissa jo vuonna 2023 eli vuoden etuajassa Euroopan unionin vaatimukseen nähden. Perässä seuraisivat muut Lightning-liitännälliset laitteet, kuten AirPods-kuulokkeet.

Muut älypuhelinvalmistajat kuin Apple hyödyntävät jo nykyisellään laajasti USB-C-liitäntää.

Euroopan unionilla on takanaan pitkä historia yhtenäiseen laturiin ja latausliitäntään kannustamisesta, mutta toistaiseksi vapaaehtoisin toimin, jotka ovat jättäneet markkinoille edelleen useampia vaihtoehtoja.

Jo vuonna 2009 joukko puhelinvalmistajia – Apple, Nokia, Huawei, Samsung – allekirjoittivat Euroopan unionin ajamana vapaaehtoisen yhteisymmärryksestä kertovan asiakirjan, jonka mukaan ne yhtenäistäisivät latausratkaisunsa. Tuolloin tarkoituksena oli siirtyä Micro-USB-liitäntään, mutta lopulta Apple toi markkinoille oman Lightning-liitäntänsä eikä sen osalta yhtenäistäminen näin ollen edennyt.

Lopulta EU:ssa päätetty edetä kovemmalla linjalla, pakottavalla lainsäädännöllä. Päätöstä on kritisoitu siitä, että se vähentää tulevaisuuden innovaatioita, koska mahdollisuudet ja kannusteet uusien latausratkaisujen kehittämiselle vähenisivät ja kehitys taantuisi USB-C:hen. Nämä ajatukset Euroopan unionin päätöksentekijät ovat sivuuttaneet todeten Euroopan unionin vaatimusten tulevan päivittymään teknologian kehittyessä.

Nyt päätetyn latausliitäntöjen yhtenäistämisen ohella myöhemmin Euroopan komissiolla on oikeus tehdä päätöksiä langattoman latauksen ratkaisujen yhtenäistämiseklsi.