Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Samsung Galaxy Note7 -akkufiaskon takana mahdollisesti suunnittelijoiden liika ahneus

Samsung ei vielä ole antanut virallista selvitystä sille, mikä itse asiassa aiheutti useiden kymmenien, mahdollisesti jopa satojen Galaxy Note7 -mallien akkuräjähdykset. Korealaisen The Investor -lehden mukaan Samsung kertoisi syyn vielä tämän kuun aikana, mutta suunnittelutyökaluja ja -palveluja tarjoava yritys Instrumental on omassa blogissaan esittänyt oman arvionsa Note7:n akkuongelmien syystä.

Instrumental purki ja tutki hallussaan olleen Note7:n ja uskoo löytäneensä selityksen sille, miksi niin monessa laitteessa akku meni oikosulkuun ja ylikuumeni nopeasti. Perimmäisenä syynä on Samsungin suunnittelijoiden ahneus, eli akuille ei varattu riittävästi tilaa laitteen sisällä. Vastaavia arvioita ovat muutamat tahot esittäneet aiemminkin.Instrumentalin mukaan suunnittelijoiden agressiivisuus johti siihen, ettei akuilla Note7-laitteissa ollut riittävästi tilaa laajentumiselle, minkä vuoksiakkuihin kohdistui painetta.

Ennen kuin Note7-mallin tuotanto lopetettiin ja mallin julkaisu esimerkiksi Suomessa peruttiin, ehti Samsung kuvailla ylikuumenemisten johtuvan akun anodin ja katodin kontaktista, ”joka on hyvin harvinainen valmistusvika", kuten Samsungin verkkosivuilla tuolloin kuvailtiin. Instrumentalin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole niinkään akun valmistusvika, vaan vika puhelimen suunnittelussa.

Älypuhelimissa tyypillisesti käytetyt litiumionipolymeeriakut sisältävät anodin ja katodin sekä nämä toisistaan erottavat kaksi elektrolyyttikerrosta. Jos akkuun kohdistuu liikaa painetta, voivat elektrolyyttikerrokset antaa periksi, jolloin anodi ja katodi pääsevät kosketuksiin ja tuloksena on oikosulku ja nopea kuumentuminen. Instrumentalin mukaan litiumioniakku paisuu jonkin verran normaalikäytössä, ja tuolle paisumiselle pitäisi puhelinta suunniteltaessa jättää tilaa, mutta näin ei heidän tutkimansa Note7:n kohdalla ollut. 5,2 millimetriä paksu akku sijaitsi 5,2 millimetriä paksussa taskussa.

Instrumentalin mukaan vaikuttaa siltä, että Samsungilla on oltu tietoisia riskistä, että akkuun saattaa kohdistua ulkoista painetta puhelimen sisällä olevista komponenteista. Akun ympärillä on CNC-koneistettu tasku, jonka tarkoitus on estää muita komponentteja osumasta akkuun.

Instrumental uskoo, että mikäli Samsung ei olisi järjestänyt takaisinkutsua kaikille puhelimille, olisivat paisuvat akut alkaneet aiheuttaa muita ongelmia puhelimille muutamassa vuodessa.

Instrumentalin blogikirjoituksessa arvellaan, että normaaleja toleransseja noudattaen laitteisiin olisi pitänyt sovittaa pienemmät akut, joilla olisi vältetty niin räjähdykset kuin muut paisuvien akkujen aiheuttamat ongelmat. Vaikuttaa siltä, että Samsung otti tietoisen riskin yrittäessään sovittaa ohueen puhelimeen mahdollisimman ison akun, ja tuo riski kostautui.