Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Raportti: Apple kehittää tämän vuoden iPhoneihin omaa 5G-antennia

Apple ei ole tyytyväinen Qualcommin QTM 525 -5G-antenniin ja kehittää myös omaa millimetriaaltotaajuuksilla toimivaa 5G-antennikomponenttiaan tämän vuoden iPhone-malleihin, raportoi Fast Company.

Syynä Applen haluun suunnitella oma 5G-antenni on raportoidusti halu päästä pienempään kokoon kuin mitä Qualcommin ratkaisu mahdollistaa. Qualcommin antennin käyttäminen vaatisi iPhone-mallien olevan hieman paksumpia.

Uuden raportin mukaan on epävarmaa kuitenkin onnistuuko Apple kehitystyössään. 5G-antennin suunnittelu on luonnollisesti vaikeaa. Korkeat millimetriaaltotaajuudet vaativat antennilta tarkkaa toimintaa, jotta yhteys toimisi sujuvasti. Lisäksi tärkeää on yhteistyö 5G-modeemipiirin, jonka Qualcomm joka tapauksessa toimittaa uusiin 5G-iPhoneihin, kanssa ja piirin ja antennin toiminnan yhteensovittaminen voi luoda lisähaasteita.

Fast Companyn mukaan Applella onkin yhä käynnissä rinnakkainen tuotekehitysprojekti, jossa myös 5G-antennikomponentit tulevat Qualcommilta.

Aiempien raporttien mukaan odotuksissa on ensi syksynä neljä iPhone-mallia, jotka ovat tulossa tarjolle markkina-alueesta riippuen joko vain alle 6 gigahertsin 5G-verkkoja tukevana tai myös korkeita millimetriaaltotaajuuksia tukevina versioina.

Muun muassa Apple-tietäjänä tunnetun analyytikon Ming-chi Kuon mukaan millimetriaaltotaajuksia tukevat mallit tulisivat myyntiin Yhdysvalloissa, Kanadassa, Japanissa, Etelä-Koreassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Esimerkiksi Suomessa 5G-verkoissa toistaiseksi käytössä on 3,5 gigahertsin taajuus, ja vaikka korkeita millimetriaaltotaajuuksia odotetaan käyttöön mahdollisesti jo tänä vuonna täälläkin, ei niiden rooli tule toistaiseksi olemaan keskeinen. Yhdysvalloissa tilanne on sikäli poikkeava, että taajuuspolitiikasta johtuen operaattorit rakentavat 5G-verkkojaan toistaiseksi pääasiassa joko erittäin korkeilla millimetriaaltotaajuuksilla tai matalilla, esimerkiksi 600 megahertsin, taajuuksilla. Tästä syystä millimetriaaltotaajuuksien merkitys korostuu.

Jo pitkään jatkuneiden huhujen mukaan seuraavan sukupolven iPhone-malleihin on tulossa muun muassa uusi design, uusia näyttökokoja, 5G-verkkotuki sekä myös uudenlainen 3D-kamerajärjestelmä.

Ming-chi Kuon ennuste vuoden 2020 iPhone-malleista.
Ming-chi Kuon ennuste vuoden 2020 iPhone-malleista.

Tällä hetkellä Applen iPhone-mallisto koostuu 6,1 tuuman iPhone 11:stä LCD-näytöllä, sekä OLED-näytöllisistä 5,8 tuuman iPhone 11 Prosta ja 6,5 tuuman iPhone 11 Pro Maxista. Seuraavassa sukupolvessa 6,1 tuuman iPhone-mallista on tulossa Kuon mukaan kaksi versiota, edullisempi kahdella takakameralla ja tyyriimpi 6,7 tuuman näytöllä varustetun huippumallin tavoin kolmella takakameralla ja lisäksi 3D ToF -syvyyskameralla varustettuna. 5,4 tuuman mallissa takakameroita on kaksi kappaletta. 3D ToF -kamera on uusi lisäys iPhone-huippumalleissa.

Analyytikko Ming-chi Kuo on aiemmin kertonut raportissaan iPhoneihin olevan tulossa uusi design, joka on samalla myös paluu vanhaan – tulevien iPhone-mallien designin nimittäin kerrotaan muistuttavan suorakylkistä iPhone 4:ää.

Juuri iPhone 4 muistetaan aina antennagatesta – puhelimen verkkosignaali heikkeni voimakkaasti, jos puhelinta pidettiin kädessä tietyllä tavalla. Tämä muistetaan Applen suunnittelun heikompana hetkenä. Suunnittelemalla oman mahdollisimman pienikokoisen 5G-antennin Apple ottaa nyt riskin mahdollisesta uudesta antennagatesta ensimmäisen 5G-iPhone-mallien kanssa.

Nykyinen iPhone 11 Pro ja aiempi iPhone 4.
Nykyinen iPhone 11 Pro ja aiempi iPhone 4.