Pelkäätkö käärmeitä tai korkeita paikkoja? Virtuaalitodellisuus avuksi

Joka kolmas suomalainen myöntää kärsivänsä jostakin fobiasta. Jopa 60 prosenttia kertoo, että he ovat jättäneet asioita tekemättä pelkonsa vuoksi. 59 prosenttia on kuitenkin yrittänyt lievittää pelkojaan. Tiedot käyvät ilmi Samsungin teettämästä tutkimuksesta, jonka taustalla on ajatus mahdollisuudesta auttaa ihmisiä lievittämään pelkojaan virtuaalitodellisuuden avulla.

18 prosenttia suomalaisvastaajista kertoi, että heidän pelkonsa oli estänyt heitä menemästä hammaslääkäriin. 13 prosenttia ei halunnut nukkua teltassa, ja 12 prosenttia kertoi välttävänsä ulos menemistä. Pelko vaikuttaa monen elämään, mutta vain reilu puolet vastaajista kertoi yrittäneensä lievittää fobioitaan. Pelkojen lievittämisen esteeksi kerrottiin muun muassa se, etteivät vastaajat tienneet, miten he voisivat lievittää pelkojaan. Yli neljännes vastaajistaei uskonut pelkojen lievittämisen olevan mahdollista.

– Pelko on epämiellyttävä tunne, jonka taustalla on kokemus uhasta. Tunne ei ole riippuvainen siitä, onko uhka todellinen vai ei. Kognitiivisen käyttäytymisterapian mukaan pelkotiloja voidaan lievittää asteittain. Pelko vähenee, kun yksilö altistuu pelkonsa kohteelle ja oppii sietämään sitä, toteaa laillistettu psykologi Stefan Deak.

Samsungin tutkimuksen mukaan 53 prosenttia suomalaisista olisi valmis kohtaamaan pelkonsa, jos se auttaisi heitä pääsemää pelosta eroon.

Ruotsalainen startup-yritys Mimerse on tutkinut, miten ihmisten pelkoja voitaisiin lievittää yhdistämällä VR-teknologia ja psykologia. Samsungin ja ruotsalaisen innovaatioyritys Vinnovan avulla Mimerse kehitti Itsy-nimisen sovelluksen, jossa altistetaan käyttäjä pelkonsa kohteelle, tässä tapauksessa hämähäkeille. Sovellusta käytetään Samsungin VR-lasien kanssa, ja sen pitäisi lievittää pelkoa kolmessa tunnissa.

Samsungin tilaama ja YouGov-yhtiön tekemä tutkimus paljastaa, mitä pohjoismaalaiset pelkäävät. Tutkimuksessa selvisi, että 30 prosentilla suomalaisista on jokin pelko tai fobia. Ruotsalaisten keskuudessa luku oli lähes sama, 29 prosenttia. Pelokkaimmiksi pohjoismaalaisiksi osoittautuivat norjalaiset, joista 39 prosentilla oli irrationaalisia pelkoja. Peloilla voi olla suuri vaikutus elämään, ja yli 60 prosenttia suomalaisista kertookin jättäneensä usein tai joskus asioita tekemättä pelkonsa vuoksi.

Suomalaisten pahimmat pelot

1. Käärmeet (46 %)
2. Oksentaminen (41 %)
3. Yleisön edessä puhuminen (31 %)
4. Korkeat paikat (29 %)
5. Hämähäkit (29 %)