Pankit eivät kommentoi lähtöä Apple Pay -yhteistyöhön – lähimaksut iPhonella ja Apple-kellolla pian täällä

Suomalaiset pankit eivät vielä kerro, ovatko ne lähdössä Applen kelkkaan ja mukaan Apple Pay -maksupalveluun. Apple kertoi viime yönä tulosjulkistuksensa jälkimainingeissa sen Apple Pay -maksupalvelun laajenevan myös Suomeen vielä tämän vuoden aikana.

Apple Pay toimii iPhonella ja Apple Watchilla lähimaksutapana kaupoissa, ravintoloissa ja muissa kohteissa – siellä missä lähimaksukorttikin. Se vaatii kuitenkin Applelta sopimuksia luotto- ja maksukortteja myöntävien pankkien kanssa. Apple Pay -sopimuksen ehtoihin lukeutuu Applelle menevä pieni prosenttiosuus joka maksusta. Suurin vääntö neuvotteluissa Applen ja pankkien välillä lieneekin käyty tämän Applen saaman komission suuruudesta.

Kysyimme kommenttia Apple Paysta ja pankin tuesta sille neljältä merkittävältä suomalaiselta tai Suomessa toimivalta pankilta. Yksikään pankki ei kuitenkaan suostunut kertomaan juuri mitään. Danske Bankilta ei ole ehditty vielä vastata. Muut, eli Nordea, OP ja S-Pankki, ohjaavat tiedusteluja Applen suuntaan. Salamyhkäiseltä Applelta ei kuitenkaan vastauksia sovi odottaa – ennen kuin Apple itse asiasta tilaisuudessaan tai verkkosivuillaan kertoo. Applen kanssa tehdyt sopimukset tai jo pelkät käydyt neuvottelut ovat voineet sulkea myös pankkien suut.

”Aihe on mielenkiintoinen”, tyytyy toteamaan S-Pankin toimitusjohtaja Pekka Ylihurula.

”Johtavana digipankkina arvioimme kaikkia mahdollisuuksia, joista asiakkaamme voivat hyötyä”, kuuluu puolestaan viesti Nordealta.

Suomessa pankit ovat julkaisseet Android-puhelimiin omia myöskin NFC:tä hyödyntäviä lähimaksusovelluksiaan. Apple on pitänyt iPhonen NFC:n vain omassa käytössään, muun muassa turvallisuusseikkoihin vedoten, eikä ole avannut sitä pankkien omien sovellusten hyödynnettäväksi. Tämän takia lähimaksaminen ei iPhonella ole toistaiseksi ollut mahdollista suomalaisilla korteilla. Jatkossa Apple Payn myötä tilanne muuttuu.

Applen neuvotteluasema pankkeja kohtaan on vahva. Jos yksi merkittävä pankki lähtee mukaan, kasvaa paine heti myös muita kohtaan. Apple Pay -tuki on seikka, joka voi vaikuttaa koko pankkiasiakkuuden kohdistamiseen. Ja tunnetustihan iPhonen käyttäjät ovat keskimääräistä varakkaampia eli otollista riistaa pankkien tuottavimmalle säästämis- ja sijoittamisbisnekselle. Heistä halutaan pitää kiinni eikä päästää karkaamaan toisen pankin haaviin vain Apple Payn takia.

Apple Pay tekee myös Apple Watchista maksuvälineen.
Apple Pay tekee myös Apple Watchista maksuvälineen.

Yksinkertaisimmillaan Apple Pay -lähimaksaminen iPhonella onnistuu erittäin helposti viemällä mahdollisesti lukittunakin oleva puhelin vain lähimaksupäätteen lähelle, jolloin sen näyttö herää ja maksun voi heti vahvistaa Touch ID:n avulla sormenjäljellään. Apple Watchissa maksutoiminto aktivoituu painamalla kahdesti sivupainiketta, ja Apple Payn käyttöönotto Watchissa vaatii pääsykoodin käyttöä laitteessa. Apple Pay onkin maksutapana perinteistä lähimaksua turvallisempi, sillä se vaatii hyväksynnän tai tunnistautumisen.

Apple Pay mullistaa maksamista lisäksi myös sovelluksissa ja verkkosivuilla, jotka sitä tukevat. Niissä maksaminen käy jatkossa vain sormenjäljellä maksu vahvistamalla ilman tarvetta syöttää korttitietoja. Tämä toimii myös iPadeissa ja MacBook Prossa, jossa on sormenjälkitunnistin. Apple Pay -maksut onnistuvat myös laajemmin Maceissa Safari-verkkoselaimessa, jolloin maksut vahvistetaan iOS-laitteen sormenjälkitunnistuksella.

Syksyllä tulevassa iOS 11 -päivityksessä Apple Pay -maksut laajentuvat myös henkilöiden välisiksi iMessage-viestien kautta, mutta valitettavasti tämä ja siihen liittyvä Apple Pay Cash -virtuaalimaksukortti ovat tulossa Applen mukaan toistaiseksi saataville vasta Yhdysvalloissa.

Apple Paylla voi maksaa myös sovelluksissa ja verkkosivuilla.
Apple Paylla voi maksaa myös sovelluksissa ja verkkosivuilla.