Nyt se tapahtui: viimeisimpienkin Windows-puhelinten tukiaika päättyy tänään – eivät saa enää mitään päivityksiä

Microsoftin viimeisinkin Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmäversio älypuhelimille poistuu tänään 10. joulukuuta tuen piiristä.

Microsoft on jo kauan sitten ajanut alas Windows-puhelinkäyttöjärjestelmän kehitystyön mitä tulee uusiin ominaisuuksiin ja parannuksiin. Windows 10 Mobile on kuitenkin edelleen lukeutunut tuen piiriin tietoturva- ja yhteensopivuuspäivitysten osalta.

”Windows 10 Mobile, versio 1709 (julkaistu lokakuussa 2017) on viimeinen Windows 10 Mobile -julkaisu, ja Microsoft lopettaa tuen 10. joulukuuta 2019. Tuen loppuminen koskee kaikkia Windows 10 Mobile -tuotteita, mukaan lukien Windows 10 Mobile ja Windows 10 Mobile Enterprise”, kertoo Microsoft.

Microsoftin mukaan tuen päättymisen jälkeen Windows 10 Mobile -käyttäjät eivät saa enää tietoturvapäivityksiä, muita päivityksiä tai muuta avustavaa tukea ilmaiseksi. Jos yrityksellä on maksettu tukiohjelma, saattaa tuki sen puitteissa jatkua. Kuluttajilta ja suurelta osalta muita yrityksiäkin tuki kuitenkin on päättymässä.

Kaikki Windows 10 Mobile -puhelimet eivät edes päivittyneet enää 1709-versioon. Esimerkiksi Lumia 640 ja Lumia 640 XL -mallien osalta uusimman 1703-version tuki päättyy jo aiemmin, 11. kesäkuuta 2019. Tänään loppuvan tuen myötä päivityksiä ei ole odotettavissa enää millekään Windows-puhelimille.

”Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmän tuen päättyessä suosittelemme asiakkaita siirtymään tuettuun Android- tai iOS-laitteeseen”, on Microsoft kertonut verkkosivuillaan.

Tuen päättyminen ei heti tarkoita laitteen toiminnan lakkaamista, vaan ensin päivitysten ja myöhemmin liitännäisten palvelujen loppumista. ”Windows 10 Mobile -laitteesi pitäisi toimia 10. joulukuuta 2019 jälkeen, mutta tuon päivämäärän jälkeen ei ole tarjolla enää päivityksiä (mukaan lukien tietoturvapäivitykset), ja laitteen varmuuskopiointitoiminto ja muut taustapalvelut ajetaan alas kuvatulla tavalla”, selittää Microsoft tukisivullaan, jossa on lisätietoa tuen päättymisestä.

Microsoftin mukaan automaattiset ja manuaaliset laitteen varmuuskopiot asetusten ja sovellusten osalta tulevat toimimaan vielä kolmen kuukauden ajan tuen loppumispäivästä lukien eli 10. maaliskuuta 2020 asti. Lisäksi jotkin palvelut, kuten kuvalataukset ja laitteen palauttaminen olemassa olevasta varmuuskopiosta ”voivat toimia jopa 12 kuukautta tuen päättymisestä”.

Windows 10 Mobilea edeltäneiden Windows Phone -versioiden osalta päivitystuki on päättynyt jo aiemmin. Alkuvuodesta 2018 Microsoft sulki myös vanhempien Windows Phone 7.5 ja 8.0 -versioiden osalta ilmoituspalveluja. Ilmoitusten jatkumisesta Windows 10 Mobile -laitteissa ei ole vielä kerrottu uutta tietoa.