Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Nokian OZO-kamera oli yksi Slushin tähdistä

Slushin lavalla tällä viikolla Messukeskuksessa Helsingissä nähtiin monia tähtiä. Yksi näiden joukossa oli Nokian OZO-kamera, joka otti osaa Black Stagella käytyihin keskusteluihin kuvaamalla ne sisältämällään 8 kamerallaan ja 8 mikrofonilla.

Nokialaiset myös osallistuivat Slushiin laajoin joukon. Mukana oli myös elokuun alussa Microsoftilta Nokialle palannut, takavuosina Nokian kameraguruksikin tituleerattu, nykyisin Nokia Technologies -yksikössä Head of Imaging -tittelillä osana OZO-tiimiä kamerakehitystä vetävä Juha Alakarhu.

”Paljon uutta on ollut opittavana tällä virtuaalitodellisuuden saralla ja viime kuukaudet ovat menneet nopeasti”, kertoi Alakarhu Teknavin sisältöyhteistyökumppani Mobiili.fin haastattelussa. Alakarhun paluu Nokialle merkitsi samalla myös muuttoa takaisin Yhdysvalloista Suomeen.

Nokia tekee OZOn kehitystyötä Espoossa ja Tampereella. Alakarhun vetämässä kameratiimissä on reilut parikymmentä työntekijää, mutta OZOn kehitys jakaantuu myös muille tiimeille esimerkiksi tarvittavien lisäohjelmistojen ja laitteen laajemman kokonaisuuden osalta.

Slushissa Nokia esitteli erityisesti OZOn live-ominaisuuksia. Black Stagen keskusteluja lähetettiin 360 asteen live-videolähetyksenä viereiselle Nokian osastolle, jossa tapahtumia oli mahdollista katsella Samsungin Gear VR -virtuaalilaseilla. Lähetyksen siirtyminen tapahtui Soneran 4G LTE -mobiiliverkon kautta.

Nokian OZO-kamera kuvasi Slushissa Black Stagen tapahtumia ja välitti live-kuvaa Nokian viereiselle osastolle.

 

Nokia kertoi hiljattain järjestämänsä pääomamarkkinapäivän yhteydessä myös suunnitelmistaan laajentaa virtuaalitodellisuuslaitteidensa laajentamisesta uusille kohderyhmille – ja edullisempaan hintaluokkaan.

"Virtuaalitodellisuuslaitteiden valikoimaa myös prosumer- ja kuluttaja-asiakkaille", kommentoi Nokia Technologiesin väliaikainen johtaja Brad Rodrigues pääomamarkkinapäivän esityksessään.

OZO-kameraa myydään ja vuokrataan nyt käytännössä ammattilaiskäyttöön. Kameran hintalappu on tätä nykyä 40 000 euroa.

OZO sisältää 8 kameraa ja 8 mikrofonia, joten yksi mahdollinen tapa edulllisempaa ratkaisua kohti olisi vähentää näiden määrää. Tältä osin Juha Alakarhukaan ei kuitenkaan suostunut paljastamaan Nokian suunnitelmia.

”Nykyisessä OZOssa stereovaikutus on tärkeä. Useiden kameroiden myötä tallentuva kuva näyttäytyy kuin ihminen näkisi sen kahdella silmällään”, totesi Alakarhu.

Lisäksi myös Alakarhu korosti OZOn sisältävän kahdeksan kameran lisäksi myös kahdeksan mikrofonia. Todellisemmalta tuntuvan virtuaalitodellisuuskokemuksen synnyttämisessä myös äänellä ja sen suunnalla on ratkaiseva merkitys. ”Ääni viestii mihin suuntaan kannattaa katsoa”, totesi Alakarhu.

Myös Nokian hallitus osallistui tänä vuonna Slushiin. Alla nähdään nokialaisia – niin työntekijöitä, hallituksen jäseniä puheenjohtajan Risto Siilasmaan johdolla kuin myös toimitusjohtaja Rajeev Suri ottamassa 360 asteen tiimikuvaa Nokian Slush-osastolla.