Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Nokia-puhelinyhtiö HMD Globalin markkinointi- ja varatoimitusjohtaja Pekka Rantala siirtyy ePassin toimitusjohtajaksi

Suomalaisen Nokia-puhelinyhtiö HMD Globalin markkinointijohtajana ja varatoimitusjohtajana toiminut Pekka Rantala siirtyy mobiilimaksamiseeen erkoistuneen ePassin uudeksi toimitusjohtajaksi. Rantala aloittaa ePassin toimitusjohtajana lokakuussa 2019.

”Olemme henkilöstöetujen mobiilimaksujen markkinajohtaja Suomessa ja Ruotsissa. Euroopassa henkilöstöedut, kuten lounas-, liikunta-, kulttuuri- ja matkalippuedut, hoidetaan kuitenkin vielä pääsääntöisesti paperiseteleillä ja muovikorteilla, joten näemme siellä valtavan kasvumarkkinan. Uskomme, että Pekka Rantalan kansainvälinen osaaminen ja verkostot auttavat vahvistamaan asemaamme Euroopassa”, kertoo ePassin perustaja ja nykyinen toimitusjohtaja Risto Virkkala.

”Mobiilimaksaminen on toimialana valtavan kasvun kynnyksellä, ja ePassi on alan edelläkävijä. Olen sielultani suomalaisten brändien kansainvälistäjä ja esimerkiksi ollut viemässä kahdesti Nokian matkapuhelimia maailman kartalle. Nyt koin, että on sopiva aika hyödyntää tätä osaamistani ePassin kasvuun ja kansainvälistymiseen. Olen erittäin innostunut tästä haasteesta ja uskon, että tulen myös oppimaan paljon tulevassa tehtävässäni”, kommentoi puolestaan Pekka Rantala.

Rantala on jatkossa myös yksi ePassin omistajista.

HMD Globalin varatoimitusjohtaja ja markkinointijohtaja Pekka Rantala.
HMD Globalin varatoimitusjohtaja ja markkinointijohtaja Pekka Rantala.

”Kiinnostuin ePassista pääasiassa siksi, että se on tuotteena ja palveluna erinomainen, ja sillä on kaikki edellytykset nopeaan kasvuun ja kansainvälistymiseen. Kiinnostukseni yrittäjyyteen on kasvanut viime vuosien aikana ja yrittäjäksi ryhtyminen tuo virtaa uuteen tehtävääni”, Rantala avaa.

Rantala liittyi HMD Globalin johtoon jo alkuvaiheessa ja oli näin mukana lanseeraamassa Nokia-puhelimia takaisin markkinoille alusta alkaen.

Rantala työskenteli Nokia-puhelinten markkinoinnin parissa jo aiemmin vuosina 1994-2011, minkä jälkeen hän ehti toimia varsin lyhyiksi jääneissä pesteissä Fazer Leipomot & Makeiset -liiketoiminta-alueen johtajana, Hartwallin toimitusjohtajana ja Rovion toimitusjohtajana ennen HMD Globalin joukkoihin vuonna 2016 liittymistä.

Suomalainen ePassi on erikoistunut henkilöstöetujen mobiilimaksuihin, ja sitä käyttävät kymmenet tuhannet palveluiden tuottajat ja sadat tuhannet kuluttajat Euroopassa. Yhtiö kertoo palkanneensa Rantalan vahvistamaan yhtiön kasvua ja kansainvälistymistä. Toistaiseksi ePassin asiakkaisiin kuuluu valtion organisaatioita, yksityisyrittäjiä, pk-yrityksiä, isoja pörssiyrityksiä sekä kuntasektorin toimijoita. Yhtiön yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Finnair, Alipay, Whim, Lähitaksi, WeChat Pay ja Nordea.

”Lisäksi EU:n maksupalveludirektiivin siirtymäaika päättyy syyskuussa 2019, ja viimeistään silloin pankit avaavat rajapintansa fintech-yrityksille. Tämä mahdollistaa esimerkiksi sen, että mobiililompakot voidaan liittää suoraan ihmisten pankkitileihin. ePassille avautuu siis entistä laajemmat markkinat myös yleisen mobiilimaksamisen puolella, joten halusimme Suomen parhaan osaajan joukkoomme”, sanoo ePassin toiminnassa sekä hallituksen puheenjohtajana jatkava Virkkala.

HMD Globalin johdossa on tapahtunut muitakin muutoksia tänä vuonna. Aluksi HMD Globalin operatiivisena johtajana ja sittemmin asiakaskokemuksesta vastaavana johtajana työskennelleen Pia Kantolan nimityksestä suomalaisen Piceasoftin toimitusjohtajaksi kerrottiin maaliskuussa. Myös Kantola on aloittamassa uudessa tehtävässä vasta nyt heinäkuun alussa.

Vuoden 2017 kesällä HMD Globalin Nokia-puhelinten markkinoillepaluun ollessa alussa HMD Globalin tuolloinen toimitusjohtaja Arto Nummela sai tiettävästi käytännössä potkut. Myöhemmin syksyllä uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin Florian Seiche, joka jatkaa yhä tehtävässä.

HMD Global ei ole vielä kertonut vuoden 2018 tulosluvuistaan. Eri tutkimusyhtiöt ovat kuitenkin kertoneet loppu- ja alkuvuoden olleen vaikeita yhtiölle ja arvioineet markkinoille toimitettujen älypuhelinten määrän pienentyneen vuotta aiemmasta.

HMD Global on myös muun muassa yhdistänyt viime aikoina toimintaansa Euroopassa suuremmiksi aluekokonaisuuksiksi organisaatiossaan. Lisäksi puhelinten valmistuksessa ja jakelussa on tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Maaliskuun lopulla HMD Globalin tuotekehitys- ja valmistuskumppanina toimiva FIH Mobile kertoi tekemistään tiukennuksista suhteessaan HMD Globaliin. FIH Mobilelle Nokia-puhelimet toivat syveneviä tappioita viime vuonna. FIH Mobilen HMD Global -kumppanuuden sisältävän Euroopan segmentin liikevaihto kasvoi viime vuonna noin 23 prosenttia 2,03 miljardiin Yhdysvaltojen dollariin vuonna 2017 saavutetusta 1,65 miljardista dollarista. Samanaikaisesti sen Euroopan segmentin liiketulos painui reilun 161 miljoonan dollarin tappiosta 368,5 miljoonaa dollaria tappiolliseksi.

Heikot tulokset FIH Mobilelle Nokia-puhelinten kehittämisestä ja valmistamisesta ovat johtaneet uusiin linjanvetoihin. FIH Mobile kertoi kiristäneensä käytäntöjään eikä enää hyväksy tilauksia, joiden katteet jäisivät sille liian heikoiksi. Tämän myötä HMD Global teki strategisen päätöksen siirtyä useamman valmistajakumppanin strategiaan, eli viime kuukausista alkaen FIH Mobile ei ole enää valmistaut kaikkia Nokia-puhelimia. Lisäksi FIH Mobilen omistama TNS päätti lopettaa jakeluliiketoimintansa ja irtisanoi asiakas- ja jakelusopimuksensa vuoden 2018 loppuun.