Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Nokia-puhelinpomo: Useimmat Nokia-älypuhelinmallit saavat Android 11 -päivityksen huhtikuun aikana

Myös Nokia-puhelinten Android 11 -päivityksissä on nyt päästy vauhtiin.

Useimmat Nokia-älypuhelinmallit tulevat saamaan Android 11 -käyttöjärjestelmäpäivityksensä viimeistään huhtikuun aikana.

Näin on kertonut Nokia-puhelinyhtiö HMD Globalin tuotemarkkinoinnin johtaja Adam Ferguson eri medioiden haastattelussa. Kommentin päivitysten aikataulusta nosti esiin NokiaMob-sivusto.

Nokia-älypuhelimia on markkinoitu viime vuodet puhtaalla, turvallisella ja ajan tasalla olevalla Androidilla, mutta Android 11 -käyttöjärjestelmäversion päivitysten liikkeelle lähtöä Nokia-puhelimille saatiin odottaa pitkään.

Ensimmäisenä Android 11 saapui helmikuun alussa Nokia 8.3 5G:lle ja Nokia 3.2:lle päivityksen jakelu alkoi 23. maaliskuuta. Huhtikuussa päivityksen ovat saaneet jo myös Nokia 2.3, Nokia 8.1, Nokia 4.2 sekä toistaiseksi viimeisimpänä Nokia 2.2.

Google julkaisi Android 11:n omille Pixel-älypuhelimilleen 8. syyskuuta ja monet muutkin valmistajat aloittivat päivityksensä jo viime vuoden puolella.

HMD Global kertoi aiemmin lokakuussa 2020 suunnittelemastaan Android 11 -päivitysaikataulusta eri älypuhelinmalleilleen.

Lopulta päivitykset eivät kuitenkaan toteutuneet ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Päivitykset alkoivat myöhemmin, eivätkä ole toteutuneet edes siinä järjestyksessä kuin julkaistu aikataulu antoi ymmärtää. Viime viikkojen aikana HMD Global on kuitenkin päässyt hyvään vauhtiin päivitystensä kanssa alun pitkön odotuksen jälkeen.

HMD Globalin itsensä lisäksi päivitysten aikataulu voi riippua järjestelmäpiiritoimittajan kehitystyöstä.  Järjestelmäpiirivalmistajan vastuulla on luoda ikään kuin perusta päivitykselle oman piirinsä osalta.

Tuotemarkkinoinnin johtaja Adam Fergusonin mukaan syynä hitauteen Android 11 -päivitysten kanssa on kuitenkin ollut se, etteivät Nokia-puhelimet olleet osa Android 11:n kehittäjäohjelmaa.

Nokia-älypuhelinten ilmoitettu Android 11 -päivityksen julkaisuaikataulu vuosineljänneksittäin

  • Q4/2020-Q1/2021: Nokia 2.2 (julkaistu), Nokia 5.3, Nokia 8.1 (julkaistu), Nokia 8.3 5G (julkaistu)
  • Q1/2021: Nokia 1.3, Nokia 2.3 (julkaistu), Nokia 2.4, Nokia 3.4, Nokia 4.2 (julkaistu)
  • Q1-Q2/2021: Nokia 3.2 (julkaistu), Nokia 6.2, Nokia 7.2
  • Q2/2021: Nokia 1 Plus, Nokia 9 PureView

Ilmoitetun aikataulun mukaan viimeistään vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä eli maaliskuun loppuun mennessä päivityksen piti saapua myös älypuhelinmalleille Nokia 5.3, Nokia 1.3, Nokia 2.4 ja Nokia 3.4, joiden osalta päivitystä ei ole vielä tämän artikkelin julkaisuhetkellä 16. huhtikuuta julkaistu. Nämä ovat todennäköisesti seuraavien, mahdollisesti vielä huhtikuun aikana päivityksen saavien Nokia-älypuhelinmallien joukossa.

Nokia-puhelinten Android 11 -päivitysaikataulu.
Nokia-puhelinten Android 11 -päivitysaikataulu.

Esimerkkejä Android 11:n uudistuksista ovat muiden sovellusten päällä näkyvät ja avattavat keskustelukuplat, yksityisyyttä parantavat kertaluonteiset käyttöluvat sovelluksille sekä keskusteluilmoitusten ryhmitys ilmoitusnäkymässä. Vakio-Android saa 11-versiossa myös esimerkiksi näytön videotallennustoiminnon, uudistetun jakonäkymän sekä 62 uutta emojia.