Nokia myymässä terveyslaitteiden liiketoimintansa Withingsin perustajalle

Nokia on kertonut suunnittelevansa digitaalisen terveyden liiketoimintansa myyntiä Eric Carreelille, yhdelle Nokian aiemmin terveysyksikön perustaksi ostaman Withingsin perustajista ja aiemmalle hallituksen puheenjohtajalle.

Nokia on aloittanut Carreelin kanssa neuvottelut kaupasta yksinoikeudella. Myös Googlen Nestin ja Samsungin on huhuttu olleen kiinnostuneita liiketoiminnasta.

Nokia kertoi liiketoiminnan strategisten vaihtoehtojen arvioinnin aloittamisesta helmikuussa. Suunniteltu myynti on osa Nokian tavoitetta keskittyä yritysliiketoimintaan sekä lisensointiin.

Nokian mukaan kauppa on vielä ehdollinen neuvotteluissa sovituille ehdoille sekä työntekijöiden kanssa käytäville keskusteluille. Kaupan odotetaan toteutuvan toisen vuosineljänneksen aikana.

Nokian myytävässä liiketoiminnassa on kyse pääasiassa vuonna 2016 hankitusta ranskalaisesta Withingsistä. Nokia maksoi Withingsistä 170 miljoonaa euroa, mutta kauppa näyttää jääneen pettymykseksi – ainakin Nokian tavoitteisiin nähden. Kaupassa maksettavan hinnan odotetaan jäävän selvästi alle Nokian maksaman 170 miljoonan euron. Nokia on jo aiemmin alaskirjannut kokonaisuudessaan kaupassa syntyneen liikearvon.

Digitaalisen terveyden tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa älykelloja, vaakoja ja muita digitaalisen terveydenhuollon laitteita. Nokia on todennut liiketoiminnan koon jääneen liian pieneksi osana Nokiaa.

Aiemmin Nokia kertoi lopettavansa Technologies-yksikön alta myös OZO-virtuaalitodellisuuskameran kehityksen. Sen ja nyt ilmoitetun kaupan myötä Nokia on keskittänyt Technologies-yksikköä voimakkaasti patentti-, teknologia- ja brändilisensointiin.

Nokja on asettanut lisensointiliiketoiminnalleen kovat tavoitteet. Nokia on ohjeistanut lisensointiliiketoimintansa liikevaihdon kasvavan keskimäärin 10 prosentin vuotuista vauhtia vuoden 2020 loppuun asti. Lisäksi Nokia ohjeistaa toiminnan liikevoittoprosentin nousevan 85 prosenttiin. Tämä tarkoittaisi lisensoinnin tuovan Nokialle vuonna 2020 liikevoittoa yli 1,4 miljardia euroa. Vuonna 2017 vastaava liikevoitto oli reilut 1,1 miljardia euroa, sisältäen kuitenkin 300 miljoonan euron kertatuotot.