Näitä jo julkistettuja ohjelmistouutuuksia Applelta odotetaan vuonna 2023 - uusi klassisen musiikin sovellus viivästyi viime vuodelta, eikä selitystä ole saatu

Applelta odotetaan yhä monia jo julkistettuja ohjelmistopuolen uudistuksia.

Apple julkaisi viime viikolla päivitykset monille eri laitteilleen, kun iPhonet päivittyivät iOS 16.3:lla, iPadit iPadOS 16.3:lla, Apple TV:t tvOS 16.3:lla, Apple Watchit watchOS 9.3:lla, Mac-tietokoneet macOS Ventura 13.2:lla sekä HomePod-kaiuttimet HomePod 16.3:lla.

Uudet käyttöjärjestelmäversiot toivat mukanaan korjausten ohella muutamia uusia ominaisuuksia ja toimintoja, mutta silti Applella on vielä julkaisematta laaja joukko ominaisuuksia, joita se esitteli jo vuoden 2022 aikana.

Osa Applen lupaamista ohjelmistouutuuksista on jo pahasti myöhässäkin, ja osan aikataulua Apple lykkäsi viime vuoden aikana alun perin ilmoitetusta.

Esimerkiksi Applelta pitkään odotetun klassisen musiikin sovelluksen piti tulla vuonna 2022, mutta näin ei käynyt. Sen osalta Apple ei myöskään ole antanut minkäänlaista uutta aikataulua.

Jo elokuun 2021 lopulla Apple osti klassisen musiikin Primephonic-suoratoistopalvelun, ja kertoi tuolloin samalla kehittävänsä uutta erillistä musiikkisovellusta klassiselle musiikille julkaistavaksi vuoden 2022 aikana. Uuden sovelluksen piti yhdistää Primephonicin klassiselle musiikille sopiva käyttöliittymä uusiin lisätoimintoihin.

Koska Apple ei ole kertonut uudesta klassisen musiikin sovelluksesta hetkeen mitään, on sen arveltu jopa voinee joutua perutuksi tai suunnitelmien muuten kokeneen merkittäviä muutoksia. Nähtäväksi jää, miten sovelluksen osalta lopulta käy. Vuoden 2022 aikana Applen käyttöjärjestelmäversioista kuitenkin löytyi vielä viittauksia pinnan alta Apple Classical -sovellukseen.

Klassisen musiikin sovelluksen lisäksi Apple on julkistanut, muttei vielä julkaissut monia muitakin uusia ominaisuuksia ja toimintoja, on 9to5Mac-sivusto todennut katsauksessaan. Näitä ovat:

  • Apple Pay Later, joka laajentaa Applen maksupalvelua ”osta nyt, maksa myöhemmin” -tyyppisellä rahoitusvaihtoehdolla, joka muistuttaa idealtaan esimerkiksi Klarnaa. Apple Pay Laterin on tarkoitus mahdollistaa maksun jakaminen neljään yhtä suureen osaan kuuden viikon aikana maksettavaksi ilman korkokulua. Jo kesäkuussa 2022 WWDC-tapahtumassa esitellyn toiminnon julkaisuaikataulua ei alun perinkään kerrottu tarkasti, ja sen on raportoitu viivästyneen eri haasteiden vuoksi. Apple Pay Later on tulossa aluksi saataville vain Yhdysvalloissa.
Apple Pay Later on Applen "osta nyt, maksa myöhemmin" -palvelu, joka on integroitu sen Lompakko-sovellukseen.
Apple Pay Later on Applen ”osta nyt, maksa myöhemmin” -palvelu, joka on integroitu sen Lompakko-sovellukseen.
  • Apple Card -säästötili, joka laajentaa Yhdysvalloissa Applen jo pidempään yhdessä Goldman Sachsin kanssa tarjoamaa Apple Card -luottokorttia. Lokakuussa pian tulevaksi kerrottu ominaisuus tulee tarjoamaan Apple Card -luottokortin käyttäjille uuden säästötilin, johon tallettuvat luottokortin käytöstä rahaa palauttavat, päivittäin maksettavat Daily Cash -edut ja johon voi tehdä lisätalletuksia.
  • Seuraavan sukupolven CarPlay ei ole vielä myöhässä, vaikka Apple senkin julkisti jo WWDC-tapahtumassa kesäkuussa 2022. iPhonen auton kojelautanäytöissä tarjoama CarPlay-näkymä on kokemassa merkittävän uudistuksen muun muassa sisältäen tuen useammille näytöille (esimerkiksi sekä keskinäyttö että mittaristonäyttö) sekä auton toimintojen, kuten ilmastoinnin, säätämiselle. Apple on aiemmin kertonut ensimmäisen uutta CarPlayta tukevan auton olevan tulossa markkinoille loppuvuodesta 2023.
Applen seuraavan sukupolven CarPlay.
Applen seuraavan sukupolven CarPlay.
  • Safari-verkkoselaimen ilmoitukset iOS:ssä ja iPadOS:ssä. Myös verkkosivujen mahdollisuus lähettää ilmoituksia Applen Safari-selaimen kautta iPhonessa ja iPadissa julkistettiin ensi kerran jo kesäkuussa 2022 WWDC:ssä. Se on Applen mukaan tulossa saataville vuoden 2023 aikana. Macien macOS:ssä Safari on jo pitkään tukenut verkkosivujen ilmoituksia.
  • Joulukuussa muiden sittemmin jo julkaistujen yksityisyysparannusten rinnalla Apple kertoi myös sen Viestit-sovelluksen kautta käytettävän iMessage-viestipalvelun tulevan saamaan uuden iMessage Contact Key Verification -toiminnon, joka mahdollistaa poikkeuksellisia digitaalisia uhkia kohtaavien henkilöiden, kuten toimittajien, ihmisoikeusaktivistien ja hallinnon viranomaisten varmistavan viestivänsä aiottujen henkilöiden kanssa. iMessage Contact Key Verification varoittaa jos vastapuolen käyttäjätilille on lisätty tunnistamaton laite. iMessage Contact Key Verification -toimintoa hyödyntävät käyttäjät voivat myös vertailla varmennuskoodejaan fyysisesti tavatessaan, FaceTime-puhelussa tai muussa turvallisessa puhelussa varmistuakseen vastapuolesta. iMessage Contact Key Verification on tulossa Applen mukaan saataville maailmanlaajuisesti vuoden 2023 aikana.
iMessage Contact Key Verification parantaa Applen viestipalvelun tietoturvaa korkean riskin kohteille tärkeällä tavalla.
iMessage Contact Key Verification parantaa Applen viestipalvelun tietoturvaa korkean riskin kohteille tärkeällä tavalla.
  • Koti-sovelluksensa taustalla toimivan arkkitehtuurin uuden version Apple ehti jo tuoda saatavillekin kertaalleen vuoden 2022 aikana, osana lokakuussa julkaistua iOS 16.2 -käyttöjärjestelmäversiota. Valinnaisena tarjolle tulleen uuden arkkitehtuurin pitäisi Applen mukaan parantaa toiminnan suorituskykyä ja luotettavuutta kodin älylaitteiden kanssa. Valitettavasti uuden arkkitehtuurin julkaisu paljastui ongelmalliseksi, ja monien uuteen valinnaiseen arkkitehtuuriin siirtyneiden käyttäjien laitteet lakkasivat osin toimimasta. Apple reagoi tilanteeseen vetämällä uuden arkkitehtuurin toistaiseksi pois saatavilta lokakuussa. Sittemmin Apple lupasi korjausta pian, mutta nyt tammikuun loppuun mennessä asiasta ei ole vielä kuultu lisää.