Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Näitä Applen jo kesäkuussa esittelemiä ominaisuuksia odotetaan yhä

Applelta odotetaan yhä monia jo useita kuukausia sitten ensiesiteltyjä ominaisuuksia.

Apple toi uudet käyttöjärjestelmäversionsa iOS ja iPadOS 15:n, tvOS 15:n ja watchOS 8:n saataville 20. syyskuuta ja macOS Montereyn 25. lokakuuta sekä samalla sen rinnalla myös jo iOS ja iPadOS 15.1:n, tvOS 15.1:n ja watchOS 8.1:n.

Silti Apple ei ole vielä julkaissut osaa jo alun perin kesäkuussa 2020 WWDC-kehittäjätapahtumassaan esittelemistään ohjelmistojensa ja palvelujensa uudistuksista.

9to5Mac-sivusto on käynyt läpi Applelta vielä odotettavia toimintoja.

Kenties merkittävin yhä odotettava uusi ominaisuus on Universal Control. Se on yhdessä osa sekä Macien macOS:ää ja iPadien iPadOS:ää, ja mahdollistaa Macin hiiren ja näppäimistön käytön lähekkäin olevien laitteiden ohjaamiseen sekä tiedostojen siirtoon laitteiden välillä raahaamalla – ilman minkäänlaista pidempää käyttöönottoa tai yhdistämistä. Hiiren kursori vain siirtyy Macin näytöltä iPadin tai toisen Macin näytölle, kun sitä liikutetaan alkuperäisen näytön ulkopuolelle.

Applen mukaan Universal Control on yhä tulossa myöhemmin tänä syksynä, vaikkei sitä ole vielä beetatestiversioissa käytettävissä nähtykään.

Toistaiseksi beetatestiversiona julkaistujen iOS ja iPadOS 15.2 -käyttöjärjestelmäversioiden laajemman julkaisun yhteydessä Apple on tuomassa myös esittelemänsä mahdollisuuden asettaa Apple ID -tilille kuoleman jälkeinen yhteyshenkilö, joka saa pääsyn tiliin ja sen tietoihin käyttäjän kuoleman jälkeen tietyn prosessin kautta.

iOS 15.2 mahdollistaa luotetun yhteystiedon asettamisen kuoleman jälkeiselle ajalle.
iOS 15.2 mahdollistaa luotetun yhteystiedon asettamisen kuoleman jälkeiselle ajalle.

Sovellusten yksityisyysraportit osana Asetuksia ovat myös tulossa beetatestiversioiden perusteella iOS ja iPadOS 15.2 -käyttöjärjestelmäversiossa. Uudet raportit tulevat kertomaan sovellusten sijaintitietojen, kuvien, yhteystietojen ja laitteen anturien, kuten kameran ja mikrofonin, käytöstä viimeisen seitsemän päivän aikana.

Toinen uusi yksityisyysominaisuus, maksullisten iCloud+-tilausten sisältämä ja käytännössä VPN-palveluita vastaava Suojattu lähetys, on toistaiseksi julkaistu vasta beetatestiversiona osana iOS ja iPadOS 15 käyttöjärjestelmäversioita eikä sen osalta beetaleiman poistumisesta ole vielä tietoa.

Applen CarPlay-näkymä on myös saamassa tarkemmat 3D-kartat osana Kartat-sovellusta valituilta alueilta. Applen mukaan uudet tarkemmat kartat valituilta alueilta ovat tulossa saataville CarPlayn kautta myöhemmin.

Apple on tuomassa valittujen alueiden kanssa yhteistyössä mahdollisuuden henkilökorttien lisäämisen Lompakko-sovellukseen.
Apple on tuomassa valittujen alueiden kanssa yhteistyössä mahdollisuuden henkilökorttien lisäämisen Lompakko-sovellukseen.

Henkilöllisyyskortit Lompakko-sovelluksessa myöhästyvät puolestaan Applen hiljattain antaman ilmoituksen mukaan ensi vuoteen. Apple tulee tuomaan valituilla alueilla, aluksi tietyissä osavaltioissa Yhdysvalloissa, mahdollisuuden virallisten henkilöllisyystodistusten, kuten ajokorttien, liittämiseen osaksi Lompakko-sovellustaan.

Lisäksi Apple on tuomassa osaksi Lompakkoa myös avaimet. Tämän laajennuksen lupailtiin ainakin aiemmin olevan tulossa vielä tämän syksyn aikana. Tulossa on tuki yhteensopiville avaimille niin hotellihuoneisiin kuin koteihin.

Applelta on myös tulossa uusi versio iPad-sovellus Swift Playgroundsista, joka mahdollistaa sovellusten kehittämisen lisäksi myös niiden koonnin ja julkaisun App Storeen.