Akku taas punaisella? Näin iPhonesi kestää pidempään

Älypuhelin on kiva ja hyödyllinen kapistus niin kauan kuin akussa riittää virtaa. Hupi kuitenkin loppuu, kun virta vähenee.Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia kikkoja, joilla iPhonen (tai muun iOS-laitteen, kuten iPadin) akkukestoa voi parantaa.

Vähennä näytön kirkkautta

iPhone säätää automaattisesti näytön kirkkautta ympäristön valoisuuden mukaan. Taustavalaistu LCD-näyttö voi kuitenkin olla melkoinen virtasyöppö, joten hyvä keino vähentää virrankulutusta on säätää näyttö manuaalisesti himmeämmäksi. Tämä käy helposti näytön alareunasta esiin pyyhkäistävän ohjauskeskuksen kautta. Näytön kirkkautta voi säätää helposti liukusäätimellä.

iPhonen LCD-näytössä koko näyttö on aina taustavalaistu, kun näyttö on käytössä. Toisin kuin joissain OLED-näytöillä varustetuissa laitteissa, iPhonessa virrankulutusta ei voi vähentää mustalla taustakuvalla, vaan myös näytön mustat alueet on valaistu, kun näyttö on päällä. Ainoa keino vähentää näytön virrankulutusta on siis kirkkauden vähentäminen.

iPhonen yhteyksiä ja näytön kirkkautta voi nopeasti säätää näytön alareunasta esiin nousevan ohjauskeskuksen kautta.

Katkaise turhat yhteydet

Nykyajan standardeilla Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteydet eivät kuluta kovinkaan paljoa virtaa, mutta jos puhelimen virta alkaa olla vähissä, voi pienikin apu olla ratkaiseva. Jos langatonta lähiverkkoa tai Bluetooth-oheislaitteita ei tarvitse käyttää, voi nämä yhteydet ottaa pois käytöstä. Nopeiten ne voi katkaista näytön alareunasta esiin tulevan ohjauskeskuksen kautta.

Ohjauskeskuksesta voi myös asettaa iPhonen lentokonetilaan, jolloin kaikki yhteydet, niin Wi-Fi-, Bluetooth- kuin mobiiliyhteydetkin, ovat poissa käytöstä.Jos puhelin sattuu esimerkiksi olemaan mobiiliverkon kantamattomissa, mutta se täytyy kuitenkin pitää päällä, voi sen asettaa lentokonetilaan, jolloin se ei turhaan kuluta virtaa yrittäessään etsiä verkkoyhteyttä. Lisäksi puhelin latautuu nopeammin ollessaan lentokonetilassa.

Hae sähköpostit manuaalisesti

Monet sähköpostipalvelut, kuten Gmailin, voi asettaa hakemaan uusia sähköposteja joko manuaalisesti (”käsin”) tai automaattisesti tietyn ajan kuluttua. Jos sähköpostit täytyy saada nopeasti perille, iPhonen voi asettaa hakemaan uusia viestejä 15:n, 30:n tai 60 minuutin välein. Mitä useammin laite viestejä hakee, sitä enemmän virtaa kuluu. Virrankulutusta voi vähentää asettamalla laitteenhakemaan viestejä harvemmin tai vain silloin, kun sähköpostisovellus avataan. Postien hakemista voi säätää asetusvalikosta (Asetukset – Posti, yhteystiedot, kalenterit – Hae uudet tiedot).

Sovellusten virrankulutusta tarkkailemalla voi nujertaa pahimmat virtasyöpöt.

Hillitse sovellusten virrankulutusta

Sovellukset voivat kuluttaa virtaa monin tavoin. Yksi keino hillitä virrankulutusta on estää sovelluksia päivittymästä taustalla, eli silloin, kun ne eivät ole käytössä. Asetusvalikosta (Asetukset – Akku) voi tarkkailla, kuinka paljon eri sovellukset kuluttavat virtaa. Jos jokin sovellus on erityisen virtasyöppö taustatoimintojensa kanssa, voi sitä estää päivittymästä taustalla. Tämä onnistuu laitteen asetuksista (Asetukset – Yleiset – Ohjelmien päivitys taustalla).

Myös sovellusten ilmoitukset lisäävät virrankulutusta. Akun tyhjentymistä voi hidastaa poistamalla turhat ilmoitukset käytöstä. Ilmoituksia voi muokata ja poistaa käytöstä sovelluskohtaisesti asetusvalikon kautta (Asetukset – Ilmoitukset).

Vähennä silmäkarkkia

iPhonen käyttöjärjestelmä mahdollistaa muutamia hauskalta näyttäviä erikoisefektejä, kuten liikkuvia taustakuvia (Asetukset – Taustakuva) tai parallaksitehosteen, eli puhelimen asennon mukaan keikkuvan 3D-efektin kotivalikossa (Asetukset – Yleiset – Käyttöapu – Vähennä liikettä). Nämä efektit kuitenkin lisäävät virrankulutusta, eli niiden poistaminen käytöstä auttaa säästämään akkua.

Poista värinähälytys käytöstä

iPhonen sisällä on tärinämoottori, joka voi ilmoittaa muun muassa saapuvista puheluista ja viesteistä ja auttaa huomaamaan ne esimerkiksi meluisassa ympäristössä. Puhelimen tärisyttäminen vaatii kuitenkin virtaa, ja jos tärinäefektiä ei välttämättä tarvitse, voi akkukestoa parantaa poistamalla tärinähälytyksen käytöstä. Se onnistuu asetusvalikon kohdasta ”Äänet”.

Poista sijaintipalvelut käytöstä

Oletuksena iPhone seuraa käyttäjänsä liikkeitä ja saattaa myös kertoa sijaintitietoja sovelluksille. Paikannus käyttää GPS:ää, Bluetoothia ja Wi-Fi-yhteyttä, ja kuluttaa virtaa. Sijaintipalvelut voi poistaa tyystin käytöstä asetusvalikon kautta (Asetukset – Tietosuoja – Sijaintipalvelut), tai sijaintipalvelut voi sallia sovelluskohtaisesti vain niille sovelluksille, joiden haluaa paikannusta käyttävän.

Alhaisen virran tila

Jos akku on päässyt kulumaan kovin vähiin, eikä lataamaan vielä hetkeen pääse, voiiPhonen asettaa alhaisen virran tilaan. Tämä tila tuli iOS 9 -päivityksen mukana, ja sen käyttäminen vähentää tai poistaa käytöstä esimerkiksi sovellusten taustapäivityksiä, automaattisia latauksia ja visuaalisia tehosteita. iPhone ehdottaa alhaisen virran tilaa, kun akun varaus putoaa 20 prosenttiin, mutta sen voi ottaa myös itse käyttöön asetusvalikosta (Asetukset – Akku).