Apple-sopimuksen arvosta tietoa - Nokia teki aiempaa paremman diilin

Nokian tulos huhti-kesäkuulta oli hyvä ja ylitti markkinaodotukset. Suurin merkitys tulosylityksessä oli neljänneksen aikana solmitulla patenttisovulla Applen kanssa. Analyytikot olivat keskimäärin arvioineet Apple-diilin pienemmäksi kuin se todellisuudessa on.

Nokian tulosnumeroissa Apple-sopu näkyy Technologies-yksikön liikevaihdon ja tuloksen kasvuna. Liikevaihto huhti-kesäkuulta nousi 90 prosenttia 369 miljoonaan euroon ja liikevoitto 158 prosenttia 230 miljoonaan euroon.

”Noin 40 % liikevaihdon 175 miljoonan euron kasvusta vuodentakaiseen verrattuna oli kertaluonteista ja sisälsi vuoden 2017 ensimmäiseen neljännekseen kohdistuvan osuuden”, kertoi Nokia tulostiedotteessaan.

Tämän perusteella Apple maksaa jatkossa Nokialle patenttilisensseistä jopa lähemmäs 300 miljoonaa euroa vuodessa.

Apple näyttää suorittaneen Nokialle maksut jo ennakkoon. Nokia kertoi saaneensa ”noin 1,7 miljardin euron ennakkomaksun, josta osa kirjattiin vuoden 2017 toisen neljänneksen tulokseen”.

Nokian ja Applen solmiman sopimuksen kestoa ei tiedetä, mutta 1,7 miljardin euron ennakkomaksu kattaa joka tapauksessa useamman vuoden patenttikorvaukset. Tulokseensa Nokia kirjaa Applen jo maksamat korvaukset jaksotetusti tulevina neljänneksinä ja vuosina.

Nokia ja Apple löysivät sovun patenteista yllättävän nopeasti. Yhtiöiden välinen edellinen sopimus päättyi vuoden lopussa, mitä ennen tiukat neuvottelut kärjistyivät oikeusjutuiksi ympäri maailman. Lopulta Nokia näyttää saaneen aikaan hyvän diilin. Edellinen Apple-sopimus toi Nokialle noin 150 miljoonaa euroa vuodessa, kun uusi tuo reilusti enemmän – mahdollisesti jopa lähemmäs 300 miljoonaa euroa vuodessa.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri oli syystäkin tyytyväinen Apple-sopimukseen.

”Sopimuksemme patenttilisenssistä ja liiketoimintayhteistyöstä Applen kanssa oli neljänneksen selvä kohokohta. Sopimuksen hyödyn voi nähdä Nokia Technologies -liiketoiminnan tuloksessa, ja odotamme innolla liiketoimintayhteistyömme laajentamisen jatkamista Applen kanssa tulevina kuukausina”, totesi Suri tulosjulkistuksen yhteydessä tänään.