Näin Apple aikoo hyödyntää käyttäjien tietoja iOS 10:ssä

Apple alkaa iOS 10:stä ja macOS Sierrasta alkaen hyödyntää käyttöjärjestelmänsä toimintojen edistämiseen ja niiden pohjana myös käyttäjien tietoja ja dataa, mutta vain näiden erillisellä suostumuksella – ja omalla tavallaan.

Apple on pitänyt käyttäjien yksityisyyttä tapetilla viime vuosina runsaasti, ja sen lähestymistapa nytkin pyrkii tasapainottamaan datan tarpeen palvelujen parantamiseksi yksityisyyden kanssa. Apple hyödyntää differentiaaliyksityisyyttä (differential privacy, jolle ei ole vielä kunnollista suomenkielistä käännöstä), jossa tavoitteena on maksimoida datasta irti saatava tarkkuus minimoimalla samalla yksittäisten tietojen tunnistamisen mahdollisuus.

Apple on nyt vahvistanut Recodelle muutamia yksityiskohtia, miten se aikoo tietoa jatkossa kerätä sekä hyödyntää.

Applen mukaan uusi toimintatapa tulee käyttöön vasta tulevissa ohjelmistoversioissa ja tähän asti Apple ei ole vielä kerännyt lainkaan kyseisen kaltaista dataa, jota se aikoo jatkossa kerätä. Lisäksi Apple kertoo, että päätös datan käytöstä tulee olemaan täysin käyttäjän erikseen tekemä: jos omia tietojaan ei halua antaa mukaan, ei tarvitse. Apple ei myöskään tule käyttämään käyttäjien iCloud-pilveen tallennettuja kuvia kuvantunnistuksensa parantamiseksi lainkaan. Se ei kuitenkaan ole tarkentanut, miltä pohjalta se iOS 10:ssä päivitetyn Kuvat-sovelluksen sisältämien toimintojen vaatimaa kuvantunnistustaan kehittää.

Uudet käyttäjien tietoja hyödyntävät keinoälyn ja koneoppimisen toiminnot tulevat aluksi toistaiseksi rajautumaan tiukasti neljälle osa-alueelle:

  1. Uusien sanojen lisäämiseen eri kielten sanakirjoihin
  2. Emojien käyttöön, jonka perusteella Apple voi suositella sanoja korvaavia emojeja iOS 10:n uuden toiminnon mukaisesti.
  3. Sovellusten sisäisiin syvälinkkeihin
  4. Vihjeisiin Muistiinpanot-sovelluksessa

Applen ratkaisu laajemmin keinoälyn ja suositusten saralla eroaa muista, kuten Facebookin ja Googlen lähestymistavoista, myös laitekeskeisyydessään: Apple on monilta osin päättänyt tehdä laskennan pääosin suoraan käyttäjän omassa laitteessa pilvipalvelujen sijaan.

Applen suurella voimalla keskeiseksi nostaman yksityisyyden korostamisen on nähty olevan sille mahdollinen riski, jos ei sen myötä pystyisi kehittämään omia ohjelmistojaan ja palvelujaan yhtä vahvasti kuin kilpailijat, joiden suhtautuminen käyttäjien tietojen hyödyntämiseen datapohjana on ollut huomattavasti vapaampaa.