Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Muistatko alle neljän euron älypuhelimen? Kohun saattelema laite vaikuttaa kadonneen mutta myyjä porskuttaa

Intiassa alkuvuodesta suuren kohun kanssa esitelty 251 rupian eli alle 3,5 euron älypuhelin Freedom 251 näyttää käytännössä kadonneen kartalta, uutisoi BGR India. Valmistaja Ringing Bellsin alussa maalailemat hurjat toimitusluvut ovat lähinnä enää etäinen muisto, kun kymmenet tuhannet tilaajat tuntuvat turhaan odottavan laitteitaan.

Freedom 251:n matkalle mahtuu värikkäitä vaiheita. Uskomattoman halvaksi hinnoitellun laitteen esittely helmikuussa jo ihmetytti monia, mutta vielä enemmän hämmennystä Ringing Bells onnistui aiheuttamaan helmikuun lopulla, kun laitteen kuvat yhtiön verkkosivuilla muuttuivat ja toimittajille lähetettiin testilaitteita, jotka hyvin nopeasti paljastuivat huonosti naamioiduiksi kiinalaisiksi iPhone-klooneiksi.

MaaliskuussaIntian parlamentin jäsen teki huijaukselta haisevasta puhelinkampanjasta tutkintapyynnön poliisille, mutta Ringing Bells jatkoi ylväänä eteenpäin.

Heinäkuuhun mennessä oli soppa käynyt jo sakeaksi. Tuossa vaiheessa jo hieman nimeä ja tunnettuutta itselleen saanut Ringing Bells toi myyntiin muun muassa televisioita ja selvästi kalliimpia älypuhelimia, mutta Freedom 251:ä ei juuri missään näkynyt. Valmistajan lupaamat toimitusluvutkin olivat pudonneet jo useaan otteeseen.

Ringing Bells tosin lupasi kesällä, että he voisivat siirtää 750 miljoonaa Intian asukasta digiaikaan Freedom 251 -puhelimilla, jos vain valtio suostuisi avustamaan yhtiötä 500 miljardilla rupialla, eli vajaalla seitsemällä miljardilla eurolla.

Elokuussa BGR India sai testattavakseen 3,5 euron hintaisen Freedom 251:n ja totesi laitteen olevan aito, mutta ihmetteli jo tuolloin, missä ovat luvatut kymmenettuhannet laitteet. Nyt samainen sivusto kertoo, kuinka Ringing Bells aiemmin ilmoitti toimittaneensa 5000 ensimmäistä laitetta ja lupasi hieman myöhemmin toimittaa 65 000 tilattua laitetta postiennakolla. Noita laitteita ei kuitenkaan ole toimitettu ja Ringing Bells on hyvin hiljaa aiheesta.

BGR India kysyi aiheesta Ringing Bellsin edustajalta, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen. Edustaja ei suostunut vastaamaan Freedom 251 -puhelinta koskeviin kysymyksiin, mutta sen sijaan kehui, kuinka yrityksellä on Intiassa jo 230 jälleenmyyjää yhteensä 200 kaupungissa ja kuinka yhtiö on tänä vuonna myynyt jo 150 000 laitetta. Nämä laitteet ovat siis esimerkiksi televisioita ja 50—60 euron arvoisia älypuhelimia, joita yhtiö kesällä julkaisi.

Tutkimusyhtiö CyberMedia Researchin analyytikko Faisal Kawoosan mukaan Freedom 251 -puhelimen tapausta ei voi pitää vuoden 2016 suurimpana pettymyksenä teknologian saralla, BGR India kertoo. Pettymys nimittäin edellyttäisi, että laitteelle olisi asetettu kovia odotuksia, mutta Kawoosan mukaan kuka tahansa vähänkään koulutettu ihminen osasi kyseenalaista Ringing Bellsin hurjat lupaukset. Pettymyksen sijaan Freedom 251 -tapauksen voisikin Kawoosan mukaan nähdä yhtenä digitaalisen ajan suurimmista huijauksista.